374
Η Σομπόλ μπροστάρισσα σε πρόσφατη διαδήλωση κατά της κυβέρνησης Πούτιν | Reuters

Η δικηγόρος-ακτιβίστρια που πονοκεφαλιάζει τον Πούτιν

Protagon Team Protagon Team 12 Αυγούστου 2019, 20:26
Η Σομπόλ μπροστάρισσα σε πρόσφατη διαδήλωση κατά της κυβέρνησης Πούτιν
|Reuters

Η δικηγόρος-ακτιβίστρια που πονοκεφαλιάζει τον Πούτιν

Protagon Team Protagon Team 12 Αυγούστου 2019, 20:26

Τέσσερα δυνατά χτυπήματα στην πόρτα. Και μετά η εισβολή των αστυνομικών. Η σύλληψή της.

Η 31χρονη ρωσίδα αντιπολιτευόμενη δικηγόρος Λιουμπόφ Σόμπολ, σύμμαχος του επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι, κάθεται ήδη μπροστά στο λάπτοπ της, έχει ανοίξει την κάμερα και μεταδίδει ζωντανά στον λογαριασμό της στο Twitter την στιγμή που αστυνομικοί εισέρχονται στο γραφείο της και την θέτουν υπό κράτηση, το Σάββατο το απόγευμα.

Στο επίμαχο βίντεο που αναρτήθηκε στον λογαριασμό της, η ίδια φαίνεται να λέει στην κάμερα, την ώρα που οι αστυνομικοί φαίνεται να εισέρχονται στο γραφείο της:  «δεν φοβάμαι. Και δεν πρόκειται να υποκύψω. Θα συνεχίσω την πολιτική μου δράση».

Η Σόμπολ αναφέρεται στην υποψηφιότητά της στις εκλογές του Σεπτεμβρίου, η οποία απορρίφθηκε από την εκλογική επιτροπή.

Μια ημέρα πριν, σε συνέντευξη Τύπου, η ανερχόμενη δικηγόρος του Ιδρύματος κατά της Διαφθοράς το οποίο ίδρυσε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι, είχε καταγγείλει «τον εκφοβισμό και την πολιτική καταπίεση» και είχε καλέσει τις αρχές να βάλουν «αμέσως τέλος σε αυτή την επίθεση του κράτους εναντίον της κοινωνίας».

Όπως λένε τα ευρωπαϊκά ΜΜΕ, η Σόμπολ έχει μετατραπεί στον μεγαλύτερο… πονοκέφαλο του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ήταν η δεύτερη φορά που συνελήφθη εντός λίγων ημερών, αφού πριν μια εβδομάδα τέθηκε ξανά υπό κράτηση… μέσα στο ταξί με το οποίο θα πήγαινε σε μια ογκώδη αντιπολιτευτική διαδήλωση, ενώ στη συνέχεια μεταφέρθηκε σε ένα φορτηγάκι της αστυνομίας.

Και να ήταν μόνο αυτό: στις 25 Ιουλίου η 31χρονη δικηγόρος, που είχε μόλις διακόψει την, επί 12 ημέρες απεργία πείνας της, πρωταγωνίστησε σε ένα ακόμη απείρου κάλλους σκηνικό με την ρωσική αστυνομία.

H Σόμπολ κατά την πρόσφατη σύλληψή της

Εκείνο το βράδυ, οι άνδρες της ασφαλείας εισέβαλαν  στο κτίριο της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής της Μόσχας, όπου βρισκόταν η Σόμπολ και την έβγαλαν… σηκωτή εκτός κτιρίου πάνω στον καναπέ στον οποίο καθόταν!

Οι εικόνες μεταδόθηκαν εντός και εκτός Ρωσίας, προς έκπληξη όλων.

Κατόπιν, η ίδια κλήθηκε στην Ανακριτική Επιτροπή της Ρωσίας, αλλά αρνήθηκε να καταθέσει κατά του εαυτού της, επικαλούμενη το άρθρο 51 του συντάγματος, που της δίνει αυτό το δικαίωμα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...