417
|

Μια διακεκριμένη επιστήμονας της Διασποράς μέλος της Ακαδημίας Ιατρικής των ΗΠΑ

Protagon Team Protagon Team 22 Οκτωβρίου 2021, 15:57

Μια διακεκριμένη επιστήμονας της Διασποράς μέλος της Ακαδημίας Ιατρικής των ΗΠΑ

Protagon Team Protagon Team 22 Οκτωβρίου 2021, 15:57

Τη διακεκριμένη ελληνίδα επιστήμονα της Διασποράς, Ελίζα Κονοφάγου, καθηγήτρια Βιοϊατρικής Μηχανικής του Πανεπιστημίου Κολούμπια (Columbia University) της Νέας Υόρκης, εξέλεξε ως νέο της μέλος η Εθνική Ακαδημία Ιατρικής των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την Ακαδημία, η  εκλογή της Ελίζας Κονοφάγου έρχεται σε αναγνώριση του καινοτόμου έργου της στο πεδίο των θεραπευτικών υπερήχων και γενικότερα των τεχνολογιών ιατρικής απεικόνισης και των σχετικών κλινικών εφαρμογών τους στις καρδιαγγειακές και νευροεκφυλιστικές παθήσεις, τον καρκίνο κ.ά.

Η δρ Κονοφάγου γεννήθηκε στο Παρίσι αλλά τελείωσε το λύκειο στην Ελλάδα – αποφοίτησε από τη Βαρβάκειο Πρότυπο Σχολή το 1989.

Σπούδασε στο πανεπιστήμιο Paris VI Βιοφυσική και Φυσικοχημεία (έλαβε το δίπλωμά της το 1992) και με μεταπτυχιακές σπουδές στη Βιοϊατρική Τεχνολογία στο Imperial College του Λονδίνου, πήρε το διδακτορικό της στη Βιοϊατρική Τεχνολογία το 1999 από το Πανεπιστήμιο του Χιούστον (University of Houston)  στο Τέξας.

Από το 1999 ως το 2003 η δρ Κονοφάγου ακολούθησε μεταδιδακτορικές σπουδές στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, όπου και έλαβε θέση λέκτορα. Το 2003 εξελέγη επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Βιοϊατρικής Τεχνολογίας της Σχολής Μηχανικών και Εφαρμοσμένων Επιστημών, όπως και στο Τμήμα Ακτινολογίας του Κολούμπια, και από το 2014 είναι τακτική και επίτιμη καθηγήτρια στο Κολούμπια, όπου διευθύνει το Εργαστήριο Υπερήχων και Ελαστικής Απεικόνισης.

Οπως η ίδια λέει «η επιστήμη μπήκε στη ζωή μου από μικρή ηλικία. Σε αυτό συνετέλεσε το γεγονός ότι και οι δύο γονείς μου είναι διδάκτορες, ο μπαμπάς χημικός μηχανικός και η μαμά οικονομολόγος και από μικρά παιδιά εγώ και ο αδελφός μου αναλύαμε μαζί τους πλήθος επιστημονικών θεμάτων. Καταλυτικής σημασίας ήταν για μένα ένα ταξίδι που έκανα με τη μητέρα μου στις ΗΠΑ όταν ήμουν 12 ετών για δικούς της ερευνητικούς λόγους. Επισκεφθήκαμε το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ και το ΜΙΤ όπου εκεί για πρώτη φορά έμαθα την ύπαρξη του πεδίου της Βιοϊατρικής Μηχανικής. Με μάγεψε αμέσως αφού συνταίριαζε τη Μηχανική με την προσφορά στον πληθυσμό μέσω ιατρικών εφαρμογών. Δεν θα ξεχάσω ποτέ εκείνη τη στιγμή. Στα 12 μου ήξερα τι ήθελα να γίνω όταν θα μεγάλωνα».

Στο ενεργητικό της έχει περισσότερες από 210 δημοσιεύσεις και 450 παρουσιάσεις σε διεθνή συνέδρια, καθώς και πλήθος βραβεύσεων, όπως από το Εθνικό Ιδρυμα Επιστημών των ΗΠΑ, τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ, το Αμερικανικό Ινστιτούτο Ιατρικών Υπερήχων και την Ακτινολογική Εταιρεία Βόρειας Αμερικής.

Η εκλογή στην Ακαδημία αποτελεί μία από τις σημαντικότερες διακρίσεις στο πεδίο της Ιατρικής και η ελληνίδα ερευνήτρια ήταν μεταξύ των 90 νέων τακτικών μελών που εξέλεξε φέτος η Ακαδημία.

Τα νέα μέλη εκλέγονται από τα παλαιότερα με βασικό κριτήριο τη συνεισφορά τους στην πρόοδο των βιοϊατρικών επιστημών. Τα μέλη της Ακαδημίας ξεπερνούν πλέον τα 2.200 στις ΗΠΑ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...