322
|

Η ΔΕΗ βγαίνει στις αγορές με ομόλογο 500 εκατ. ευρώ

Protagon Team Protagon Team 8 Μαρτίου 2021, 13:25

Η ΔΕΗ βγαίνει στις αγορές με ομόλογο 500 εκατ. ευρώ

Protagon Team Protagon Team 8 Μαρτίου 2021, 13:25

Την έκδοση ομολογιακού δανείου ύψους 500 εκατ. ευρώ, πενταετούς διάρκειας, ανακοίνωσε τη Δευτέρα η ΔΕΗ.

Πρόκειται για ομολογίες χωρίς εξασφαλίσεις, που συνδέονται με στόχους βιωσιμότητας sustainability-linked bonds και λήγουν το 2026, τα έσοδα από τις οποίες θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή υφιστάμενου δανεισμού, καθώς και για γενικούς εταιρικούς σκοπούς.

Ανακοινώθηκε, επίσης, ότι η Επιχείρηση σκοπεύει να εισάγει τις ομολογίες στο Χρηματιστήριο του Δουβλίνου προς διαπραγμάτευση στη Διεθνή Χρηματιστηριακή Αγορά ή σε άλλο τόπο διαπραγμάτευσης στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Το βιβλίο προσφορών θα μείνει ανοιχτό μέχρι την Πέμπτη, ενώ το roadshow της προσφοράς ξεκινά εντός της ημέρας.

Η έξοδος της ΔΕΗ στις αγορές θεωρείται ορόσημο για την πορεία της εταιρείας μετά την κρίση. Είναι ενδεικτικό ότι πριν από δύο χρόνια (Απρίλιος του 2019) ο ορκωτός ελεγκτής της ΔΕΗ (Ernst & Young,) προειδοποίησε επισήμως για κίνδυνο βιωσιμότητας της εταιρείας, η οποία σήμερα απευθύνεται στους επενδυτές για δανειακά κεφάλαια.

Η προηγούμενη έξοδος της ΔΕΗ στις αγορές έγινε το 2014, από την οποία αντλήθηκαν 700 εκατ. ευρώ. Από αυτά, τα 500 εκατ. ευρώ με διάρκεια 5 ετών αντλήθηκαν με επιτόκιο 5,5%.

Η HSBC Continental Europe και η Goldman Sachs Bank Europe SE ενεργούν ως από κοινού Διεθνείς Συντονιστές και Κύριοι Διαχειριστές του Βιβλίου Προσφορών, η Citigroup Global Markets Europe AG ενεργεί ως από κοινού Διεθνής Συντονιστής και Συνδιαχειριστής του Βιβλίου Προσφορών, και οι Alpha Bank Α.Ε., Ambrosia Capital Limited, AXIA Ventures Group Limited, Credit Suisse Securities, Sociedad de Valores, S.A., Eurobank Α.Ε., J.P. Morgan AG, Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος Α.Ε. και Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε. ενεργούν ως από κοινού Συνδιαχειριστές του Βιβλίου Προσφορών σε σχέση με την Προσφορά. Η HSBC Continental Europe επίσης ενεργεί ως Σύμβουλος Διάρθρωσης για Ομολογίες Βιωσιμότητας  (Sustainability-Linked Bond Structuring Advisor). Το roadshow της Προσφοράς θα ξεκινήσει στις 8 Μαρτίου 2021.

Σύμφωνα με πηγές της αγοράς, το επιτόκιο αναμένεται να κυμανθεί στην περιοχή του 3% έως 4%. Σημειώνεται ότι για τα SLBs τα επιτόκια συνδέονται με συγκεκριμένους στόχους αειφορίας και σε περίπτωση που αυτοί δεν επιτευχθούν, τότε υπάρχει επιβάρυνση με αύξηση του επιτοκίου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...