266
Ο κ. Χατζηδάκης ανακοινώνει στη Βουλή το σχέδιο σωτηρίας της ΔΕΗ | ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Χατζηδάκης: Η ΔΕΗ θα σωθεί χωρίς «καπέλα» στους λογαριασμούς μας

Protagon Team Protagon Team 22 Ιουλίου 2019, 19:15
Ο κ. Χατζηδάκης ανακοινώνει στη Βουλή το σχέδιο σωτηρίας της ΔΕΗ
|ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Χατζηδάκης: Η ΔΕΗ θα σωθεί χωρίς «καπέλα» στους λογαριασμούς μας

Protagon Team Protagon Team 22 Ιουλίου 2019, 19:15

Από την ομιλία του υπουργού Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη στη Βουλή, στη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων, προκύπτει ότι στο σχέδιο της νέας κυβέρνησης για τη σωτηρία της ΔΕΗ περιλαμβάνονται: α) μερική ιδιωτικοποίηση του διαχειριστή του δικτύου ηλεκτροδότησης ΔΕΔΔΗΕ, β) κατάργηση των επιζήμιων για την επιχείρηση δημοπρασιών ρεύματος, γ) διεύρυνση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

  • Το σημαντικότερο για τους πολίτες-καταναλωτές υπηρεσιών της ΔΕΗ είναι ότι οι αναπτυξιακού χαρακτήρα αλλαγές δεν μεταφράζονται σε αναγκαστικά «καπέλα» στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος.

Εκτός από την πώληση μέρους του ΔΕΔΔΗΕ, η ΔΕΗ θα ενισχυθεί οικονομικώς με τέλη Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας και πόρους από τα Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος. Ο υπουργός προανήγγειλε επίσης διώξεις των στρατηγικών κακοπληρωτών και των μεγάλων οφειλετών, αλλά και πρόγραμμα για εθελούσια έξοδο από την εργασία των υπαλλήλων της ΔΕΗ, το οποίο θα είναι «στοχευμένο».

Ο κ. Χατζηδάκης είπε επίσης ότι η νέα διοίκηση της επιχείρησης θα οριστεί εντός της εβδομάδας και θα ασχοληθεί με όλα τα προβλήματα. «Οι κατευθύνσεις μας είναι ξεκάθαρες. Θέλουμε να τρέξουμε για να καλύψουμε το χαμένο έδαφος. Χωρίς μαγικές συνταγές. Με βάση τα πετυχημένα παραδείγματα των άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Είμαστε αποφασισμένοι να τα καταφέρουμε και θα τα καταφέρουμε».

Ακόμη, ο υπουργός κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση για τα πεπραγμένα της και προέτρεψε τον ΣΥΡΙΖΑ να αναλογιστεί τις ευθύνες του, να απολογηθεί στους καταναλωτές και στους φορολογουμένους και να μην προκαλεί τη νοημοσύνη των πολιτών ισχυριζόμενος ότι η ΔΕΗ δεν έχει τάχα πρόβλημα. Είπε κιόλας ότι το μοντέλο της μικρής ΔΕΗ δεν μπορεί πλέον να εφαρμοστεί, αφού δεν μπορεί να υπάρξει στρατηγικός επενδυτής σε μια ζημιογόνα επιχείρηση. Αφού στους διαγωνισμούς για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της επιχείρησης δεν εμφανίστηκαν επενδυτές…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...