Η δεύτερη βόμβα του ΟΠΕΚΕΠΕ
| Shutterstock/ CreativeProtagon
Επικαιρότητα

Η δεύτερη βόμβα του ΟΠΕΚΕΠΕ

Μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου των παρανόμων επιδοτήσεων οι οφειλές του οργανισμού προς τους αγρότες πλησιάζουν τα 600 εκατ. ευρώ. Παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι γίνεται «αγώνας δρόμου», το πιθανότερο ενδεχόμενο είναι να στηθούν τα γνωστά μπλόκα
Αγγελος Κωβαίος

Το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι από μόνο του μια πολιτική βόμβα για την κυβέρνηση. Οι ήδη γνωστές αποκαλύψεις είναι βαριές ως προς τη διαχείριση και τον ρόλο συγκεκριμένων πολιτικών προσώπων, σε διαφόρους κύκλους αρμοδιοτήτων, ενώ συνεχώς αιωρούνται πληροφορίες για νέες αποκαλύψεις και αναφέρονται διάφοροι άτσαλοι χειρισμοί, ακόμη και από στελέχη του στενού περιβάλλοντος του Μεγάρου Μαξίμου.

Τώρα όμως, τρεις μήνες αφότου ξέσπασε το σκάνδαλο και ενώ έως τις αρχές Νοεμβρίου θα πρέπει να έχει κατατεθεί το νέο σχέδιο για τη λειτουργία του Οργανισμού, η κυβέρνηση βρίσκεται με μια δεύτερη βόμβα στα χέρια.

Είναι η άτυπη στάση πληρωμής που έχει κηρύξει ο ΟΠΕΚΕΠΕ, με αποτέλεσμα οι οφειλές προς τους αγρότες για τη χρήση του 2024 να πλησιάζουν τα 600 εκατ. ευρώ. Η τραγική ειρωνεία είναι ότι για τις καθυστερήσεις αυτών των πληρωμών η κυβέρνηση, δηλαδή η Ελλάδα, απειλείται με ένα νέο πρόστιμο από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Πέραν αυτού, πιθανότατα δεν θα δοθεί η προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης εντός του Οκτωβρίου, όπως ήταν συνηθισμένο έως και πρόσφατα. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δηλώνεται άγνοια ως προς τον χρόνο αυτών των πληρωμών.

Γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι αν η καθυστέρηση είναι μεγάλη και οι προκαταβολές των ενισχύσεων συν τις οφειλές για το 2024 δεν δοθούν έως το τέλος του χρόνου, τα αγροτικά μπλόκα θα προστεθούν στην ημερήσια διάταξη και ένα νέο κοινωνικό μέτωπο θα ανοίξει, ίσως με πολύ πιο δυναμικό τρόπο σε σχέση με το παρελθόν.

Πώς αντιμετωπίζει η κυβέρνηση αυτή τη βόμβα που έχει στα χέρια της; Οχι με τον δέοντα πανικό.

Η επιλογή κατάργησης του ΟΠΕΚΕΠΕ και ανάληψης του έργου του από την ΑΑΔΕ έχει προξενήσει τις αναμενόμενες καθυστερήσεις και αρκεί μόνο να παρατηρήσει κανείς τα λόγια του Κωστή Χατζηδάκη για να κατανοήσει ότι το ενδεχόμενο σοβαρής εμπλοκής είναι μεγάλο.

Προσπαθώντας να δείξει ότι γίνεται ένας «αγώνας δρόμου» για την καταβολή των χρωστουμένων, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης περιέγραψε τη διαδικασία ως εξής (ΑΝΤ1): «Θα γίνουν οι έλεγχοι από την ΑΑΔΕ για τις δηλώσεις των αγροτών με βάση τις προϋποθέσεις που θέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για να βεβαιωθεί ότι πράγματι οι αγρότες είναι κάτοχοι της γης τους, ότι οι κτηνοτρόφοι διαθέτουν τα ζώα. Και ακολούθως θα ανακοινωθούν τα χρονοδιαγράμματα, όταν υπάρχει βεβαιότητα και έχουν προχωρήσει οι διασταυρωτικοί έλεγχοι».

Αφότου γίνουν αυτά, θα ακολουθήσουν τα επόμενα βήματα:

Καταλαβαίνει κανείς σχετικά εύκολα τι σημαίνουν αυτές οι διαδικασίες και πόσο ρεαλιστική μπορεί να είναι η προσδοκία, ότι οι οφειλές προς τους αγρότες θα τακτοποιηθούν σύντομα. Οπως φαίνεται, από τη στιγμή που ξέσπασε το σκάνδαλο, μηχανισμοί και δομές παρέλυσαν, με αποτέλεσμα το σημερινό βραχυκύκλωμα και με ορατό το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί μία ακόμη ομάδα δυσαρεστημένων, που θα προστεθεί σε εκείνους που έχασαν το «μεγάλο πάρτι».

Exit mobile version