484
|

Η Μπακογιάννη θυμίζει στον Ερντογάν τι έπαθε ο Χίτλερ

Protagon Team Protagon Team 29 Δεκεμβρίου 2020, 13:16

Η Μπακογιάννη θυμίζει στον Ερντογάν τι έπαθε ο Χίτλερ

Protagon Team Protagon Team 29 Δεκεμβρίου 2020, 13:16

Το ζήτημα… επαναδιαπραγμάτευσης της Συνθήκης της Λωζάνης που θέτει εκ νέου η Αγκυρα –μια ηχώ που επαναλαμβάνεται διαρκώς από το 2016 όταν έκανε την αρχή (εδώ) ο Ταγίπ Ερντογάν– απέκρουσε με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο η Ντόρα Μπακογιάννη, βουλευτής και πρώην υπουργός Εξωτερικών, θυμίζοντας στην Τουρκία τι έπαθε η χιτλερική Γερμανία!

Η α

ναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης του που το 1923 ξεκαθάρισε ένα πλέγμα ζητημάτων που προέκυψαν στα Βαλκάνια και στη Μέση Ανατολή από την κατάρρευση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και τη δημιουργία του σύγχρονου τουρκικού κράτους, επανήλθε ως θέμα μετά από δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας της Τουρκίας Φατίχ Ντονμέζ ο οποίος δήλωσε:

«Με τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο υπήρξαν κάποιες συνθήκες που δεν είναι ξεκάθαρες και ίσως αυτές έβαλαν τα θεμέλια των σημερινών συζητήσεων. Μια από αυτές είναι η Λωζάνη. Ομως πέρασαν 100 χρόνια, πιστεύω ότι αυτά μπορούμε να καθήσουμε να τα συζητήσουμε, να διαπραγματευτούμε» είπε ο Ντονμέζ, θέτοντας ένα ακόμα ζήτημα «προς συζήτηση» για τις περιβόητες διερευνητικές επαφές.

Σε σχόλιό της για αυτά στον ΣΚΑΪ, η κυρία Μπακογιάννη είπε ότι οι διερευνητικές έχουν καθορισμένο πλαίσιο –«είναι στενός ο κορσές των διερευνητικών και δεν της αρέσει» είπε για την Τουρκία η πρώην υπουργός– και πρόσθεσε σχετικά με τη Συνθήκη της Λωζάνης.

«Η δήλωση του κ. Ντορμέζ έχει μονάχα αξία για εσωτερική κατανάλωση στην Τουρκία. Επί της ουσιας Οι διεθνείς συνθήκες, οι συνθήκες που αφορούν πολλές χώρες και πόσο μάλλον οι συνθήκες που καθορίζουν σύνορα χωρών δεν αλλάζουν με το να έρθει ένα μέλος και να τις αμφισβητήσει. Οι συνθήκες παραμένουν εν ισχύ. Οταν ο Χίτλερ ήθελε να αμφισβητήσει τη Συνθήκη των Βερσαλιών, έκανε πόλεμο, τον έχασε, και είχε τα καταστροφικά αποτελέσματα τα οποία είχε για τον κόσμο και για τη Γερμανία βεβαίως. Οι συνθήκες δεν αλλάζουν. Το ξέρουν και οι Τούρκοι, δεν το ξέρω μόνο εγώ. Το ξέρει πάρα πολύ καλά και ο κ. Ερντογάν και ο κ. Ντονμέζ»…

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και τα σχόλια του βουλευτή της ΝΔ Αγγελου Συρίγου. «Η Τουρκία εμφανίζει ανησυχητικές ομοιότητες με τη ναζιστική Γερμανία πλέον», είπε ο βουλευτής και διακεκριμένος διεθνολόγος, για εξηγήσει ότι η ναζιστική Γερμανία ακολουθούσε την ιδέα του «ζωτικού χώρου» και η Τουρκία, αντίστοιχα, την ιδέα της «Γαλάζιας πατρίδας». Οπως, λοιπόν, «η ναζιστική Γερμανία ήθελε να απαλλαγεί από τη Συνθήκη των Βερσαλλιών, η Τουρκία θέλει να απαλλαγεί από τη Συνθήκη της Λωζάνης».

«Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι ένα ιστορικό κείμενο, έγινε πριν 97 χρόνια. Δεν υπάρχει κανένα νόημα να το συζητάμε σήμερα. Οι συνθήκες που καθορίζουν όρια, στο Διεθνές Δίκαιο θεωρούνται ιερές. Δεν τις αγγίζεις. Είναι οι μοναδικές συνθήκες που δεν επιτρέπεται να αναθεωρηθούν, καθώς είναι αποτέλεσμα αιματηρών συγκρούσεων», είπε ο κ. Συρίγος, απορρίπτοντας το ενδεχόμενο να τεθεί ένα τέτοιο ζήτημα στις διερευνητικές.

Όπως εξήγησε, εάν ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις από τέτοια θέματα που οδηγούν σε αδιέξοδο, δεν καταλήγεις πουθενά. Θέλουμε αποκλιμάκωση και από τις διερευνητικές συνομιλίες να βγει αποτέλεσμα. «Οι διερευνητικές συνομιλίες δεν αρέσουν στην Τουρκία. Θέλει να ξεφύγει από αυτό και γι’ αυτό ανοίγει τη θεματολογία.», είπε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...