Επικαιρότητα

Η αβάσταχτη ελαφρότητα του Μάριν

Ο διαιτητής έκανε λάθος. Ο,τι ακολούθησε ήταν ο διεθνής εξευτελισμός του Μάρκο Μάριν, που ανέβασε επίπεδο τους θεατρινισμούς των ποδοσφαιριστών. Πρώτοι τον περιέλαβαν οι Αγγλοι – είναι παλιός τους γνώριμος. Αλλά, γιατί το έκανε αυτό στον εαυτό του; Το παλιό κόλπο τιμωρίας των ρέφερι δεν «πιάνει»
Sportscaster

Η Σούπερ Λιγκ διάβηκε, πάλι, τα σύνορα της εγχώριας δημοσιότητας. Κι όταν το ελληνικό ποδόσφαιρο προσελκύει το διεθνές ενδιαφέρον, εννιά φορές στις δέκα δεν είναι για καλό. Στο νέο μας ρεζιλίκι πρωταγωνιστεί ένας ξένος – είναι μια παρηγοριά: ο γερμανός μεσοεπιθετικός του Ολυμπιακού, Μάρκο Μάριν. Ο οποίος, την Κυριακή στη Ριζούπολη, πήγε τους συνήθεις θεατρινισμούς των ποδοσφαιριστών ένα βήμα παραπέρα.

Το… σκετσάκι παίχθηκε στα τελευταία λεπτά του αγώνα Απόλλων Σμύρνης – Ολυμπιακός (1-0). Ο διαιτητής της αναμέτρησης, Αλέξανδρος Κατσικογιάννης, αρνήθηκε στους φιλοξενούμενους καταφανέστατο πέναλτι κι εκείνοι, τηρώντας τα έθιμα, τον… πήγαν καροτσάκι. Στο εξωτερικό, οι «τσαμπουκάδες» των ποδοσφαιριστών στους ρέφερι τιμωρούνται με κάρτες: κίτρινες, ή και κόκκινες. Εδώ, όμως, το έχουμε αλλιώς: ο διαιτητής είναι υποχρεωμένος να ακούει τα «γαλλικά» του από τους αγανακτισμένους, μέχρι η οργή τους να ξεθυμάνει.

Αυτό έκανε και ο Κατσικογιάννης, προτάσσοντας τα χέρια του για να προστατευθεί από τα κορμιά που έπεφταν πάνω του. Με τις παλάμες του ακουμπούσε στο στήθος τους παίκτες που τον είχαν περικυκλώσει, για να τους κρατήσει μακριά του. Για να φτάσουμε στη σκηνή που έγινε viral: τη δεύτερη φορά που το δεξί χέρι του διαιτητή σπρώχνει ελαφρά τον Μάριν, εκείνος σωριάζεται στο έδαφος λες και τον χτύπησε… ο Φλόιντ Μέιγουέδερ με το πιο δυνατό του κροσέ. Εάν ο Κατσικογιάννης δεν διαθέτει υπερφυσική δύναμη που θα ζήλευε και ο διάσημος αμερικανός μποξέρ, ο 29χρονος Γερμανός δεν έκανε καλά που ασχολήθηκε με το ποδόσφαιρο. Αδίκησε το υποκριτικό του ταλέντο.

Πρώτοι τον περιέλαβαν οι Αγγλοι. Ο Μάριν είναι παλιός τους γνώριμος, ως πρώην παίκτης της Τσέλσι. Το ρεπορτάζ του BBC, με τίτλο «Δείτε την κωμική βουτιά του Μάριν», αναφέρει: «Δείτε τον πρώην άσο της Τσέλσι, Μάρκο Μάριν, να κάνει μια ασυνήθιστη βουτιά, σε παιχνίδι του ελληνικού πρωταθλήματος με αντιπάλους τον Ολυμπιακό και τον Απόλλωνα Σμύρνης». Ηταν ό,τι πιο σεμνό γράφτηκε για το περιστατικό. Ολα τα άλλα ΜΜΕ που ανέβασαν το βιντεάκι, «κράζουν» τον Γερμανό αγρίως.

«Ο Μάρκο Μάριν βουτάει έπειτα από επαφή με τον διαιτητή, με την παλιά απογοήτευση της Τσέλσι να ντροπιάζει τον εαυτό του κατά τη διάρκεια της σοκαριστικής ήττας του Ολυμπιακού από τον Απόλλωνα Σμύρνης», γράφει στην ηλεκτρονική της έκδοση η Daily Mail. Και συνεχίζει: «Ο Μάρκο Μάριν δεν άφησε πολλές στιγμές για να θυμάται κανείς κατά τη διάρκεια της τετραετούς του παρουσίας στην Τσέλσι, όμως έκανε κάτι πολύ εντυπωσιακό στην ελληνική Σούπερ Λιγκ αυτό το Σαββατοκύριακο. Δυστυχώς, ήταν κάτι εντυπωσιακά άσχημο, αφού ο γερμανός εξτρέμ έκανε μία ντροπιαστική βουτιά, όταν τον ακούμπησε ο διαιτητής. Με τον Ολυμπιακό να χάνει 1-0 από τον Απόλλωνα Σμύρνης, ο Μάριν και οι συμπαίκτες του διαμαρτυρήθηκαν προς το τέλος του ματς, όταν ο διαιτητής τους αρνήθηκε ένα πέναλτι. Πολλοί παίκτες του Ολυμπιακού περικύκλωσαν τον διαιτητή, Αλέξανδρο Κατσικογιάννη, ο οποίος ευγενικά ακούμπησε το στήθος του Μάριν διώχνοντάς τον μακριά. Τι ντροπή! Η απάντηση του Μάριν ήταν να πέσει δραματικά στον αγωνιστικό χώρο, σαν να είχε δεχθεί μία δυνατή γροθιά…».

Ακολούθησαν κι άλλα αγγλικά media που, ως γνωστόν, δεν χαρίζονται στους θεατρινισμούς. Στη συνέχεια, το κατόρθωμα του ποδοσφαιριστή του Ολυμπιακού ταξίδεψε και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες – με αντίστοιχα σχόλια. Πού να ‘ξεραν, τα διεθνή ΜΜΕ, και τα χειρότερα: αμέσως μετά το τέλος του αγώνα, ο Μάριν υπέβαλε μήνυση στον διαιτητή Κατσικογιάννη, υποστηρίζοντας πως τον απώθησε βίαια. Τη μηνυτήρια αναφορά κατέγραψε αστυνομικός του Τμήματος Αθλητικής Βίας, που βρισκόταν σε υπηρεσία στο γήπεδο της Ριζούπολης.

Τέτοια κόλπα χρησιμοποιούσαν παλιά, πολύ παλιά, οι σύλλογοι για να «τιμωρήσουν» τους διαιτητές που (πίστευαν ότι) τους αδίκησαν. Αρκούσε μια καταγγελία -παίκτη, προπονητή, ή παράγοντα- για επίθεση, εξύβριση ή οτιδήποτε άλλο, ώστε ο ρέφερι να συλληφθεί και να διανυκτερεύσει στο Τμήμα, μέχρι να δικαστεί το επόμενο πρωί. Αλλά, εδώ και πολλά χρόνια, ο νομοθέτης έχει απαλλάξει τους διαιτητές από τέτοιες εκδικητικές ταλαιπωρίες, εξαιρώντας από τη διαδικασία του Αυτόφωρου τα αδικήματα που (υποτίθεται ότι) διέπραξαν εν ώρα εργασίας.

Η μήνυση του Μάριν θα εκδικασθεί όταν ο ίδιος δεν θα είναι, πια, ποδοσφαιριστής – και ο Κατσικογιάννης δεν θα είναι, πια, διαιτητής. Ο Γερμανός υπέβαλε τον εαυτό του σε αυτόν τον εξευτελισμό μόνο για το γινάτι. Και για τις εντυπώσεις. Με τις ευλογίες της ομάδας του, βεβαίως. Ο αντιπρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Σάββας Θεοδωρίδης, όχι μόνο προσυπέγραψε αυτήν την κωμωδία, αλλά και ισχυρίστηκε ότι -μετά το σπρώξιμο- ο διαιτητής πήγε να χτυπήσει τον παίκτη.