553
O δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, στο βήμα της εκδήλωσης | .

Η Αθήνα έγινε «Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Καινοτομίας» του 2018

Protagon Team Protagon Team 8 Νοεμβρίου 2018, 20:31
O δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, στο βήμα της εκδήλωσης
|.

Η Αθήνα έγινε «Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Καινοτομίας» του 2018

Protagon Team Protagon Team 8 Νοεμβρίου 2018, 20:31

«Παρακαταθήκη για την επόμενη ημέρα στην Αθήνα αποτελεί η μεγάλη αυτή διεθνής διάκριση» δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης μιλώντας σε ειδική εκδήλωση για την κατάκτηση του βραβείου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Καινοτομίας» για το έτος 2018.

Σε πανηγυρικό κλίμα, παρουσία εκπροσώπων από δεκάδες συνεργαζόμενους φορείς, ιδρύματα, οργανώσεις και επιχειρήσεις, στην κατάμεστη αίθουσα του Σεραφείου του Δήμου Αθηναίων, ο κ. Καμίνης υπογράμμισε ότι «ο Δήμος Αθηναίων είναι πλέον οικονομικά ισχυρός και ότι τα τελευταία οκτώ χρόνια έχει χαραχθεί στρατηγικό σχέδιο και υλοποιούνται έργα υποδομών καθιστώντας την Αθήνα μια πόλη ανθεκτική στις κρίσεις».

Η αίθουσα ήταν κατάμεστη

«Οταν παραλάβαμε τον δήμο, πριν από 8 χρόνια, βρήκαμε μια πόλη που δεν μπορούσε να ανταποκριθεί ούτε στις πιο βασικές της ανάγκες. Η κρίση δεν ήταν μόνο οικονομική, αλλά βαθιά κοινωνική, πολιτική, ηθική. Ολα όσα νομίζαμε ότι ίσχυαν, είχαν καταρρεύσει. Εκεί είναι που πρέπει να επιλέξεις ποιο δρόμο θα πάρεις. Εμείς επιλέξαμε τον δρόμο της καινοτομίας, επιλέξαμε να αντιμετωπίσουμε τα πράγματα διαφορετικά» υπογράμμισε ο δήμαρχος Αθηναίων συμπληρώνοντας ότι «αυτό το βραβείο το κερδίσαμε γιατί αξιοποιήσαμε ό,τι καλύτερο διαθέτουμε. Το έμψυχο δυναμικό μας, το συγκριτικό μας πλεονέκτημα, που βλέπει πάντα τις κρίσεις ως ευκαιρίες για να αλλάξει τα πράγματα».

Συμμετοχική διακυβέρνηση

Ο κ. Καμίνης παρουσίασε αναλυτικά όλα τα καινοτόμα προγράμματα που έχουν υλοποιηθεί, εξηγώντας πως «ό,τι πετύχαμε, το πετύχαμε όλοι μαζί. Σπάσαμε στεγανά, ξεπεράσαμε ταμπού και προχωρήσαμε σε συμπράξεις με ιδιωτικές εταιρείες, ιδρύματα, πανεπιστήμια, ενεργούς πολίτες, φορείς, για τη διαχείριση του προσφυγικού, για τον τουρισμό, για τη συνοχή στην πόλη, για την επιχειρηματικότητα και για πολλά ακόμα. Επιλέξαμε τη συμμετοχική διακυβέρνηση, ανοίξαμε τις πόρτες του δημαρχείου και μαζί καταφέραμε να κάνουμε την Αθήνα Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Καινοτομίας 2018».

 

Το κοινό παρακολούθησε με ενδιαφέρον την εκδήλωση

«Η Ευρώπη αναγνώρισε την ευρηματικότητα της Αθήνας και τη δυνατότητα της δημοτικής αρχής να κάνουμε περισσότερα με λιγότερα» υπογράμμισε ο δήμαρχος Αθηναίων, στο σύντομο απολογισμό του έργου της οκταετίας. «Αυτό το βραβείο το βλέπω και ως ένα μήνυμα για το είδος της Ευρώπης που θέλουμε» τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων.

«Ενα μήνυμα αλληλεγγύης, ενσωμάτωσης, γνήσιας συμμετοχής και ανοιχτού πνεύματος. Η Ευρώπη θα ενδυναμωθεί μέσα από την αλληλεγγύη μόνο εάν ανοίξει τις διαδικασίες στους πολίτες και κατανοήσει τις πραγματικές ανάγκες τους. Αν καλέσει όλους τους ευρωπαίους πολίτες σε συστράτευση, με ανοιχτό πνεύμα συνεργασίας» σημείωσε ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης.

Ενωτικό μήνυμα

«Την ώρα που στη χώρα κυριαρχεί ο διχαστικός λόγος, ο Δήμος Αθηναίων ενώνει. Ενώνοντας δυνάμεις, προχωράμε. Είναι ο μόνος δρόμος που μπορεί να φέρει την Ελλάδα στη λεωφόρο της προόδου» σημείωσε ο κ. Καμίνης, επισημαίνοντας ότι «είναι πολύ εύκολο να είσαι μικρός και κατήγορος. Πρέπει να σταματήσουν οι προκαταλήψεις και η στενοκεφαλιά».

Ο δήμαρχος Αθηναίων αναφέρθηκε και στη διεθνή κρίση των αντιπροσωπευτικών θεσμών, λέγοντας: «Οι άνθρωποι νοιώθουν ότι δεν εκπροσωπούνται, οι πόλεις έρχονται στο προσκήνιο» και προέβλεψε ότι «η δημοκρατία θα ξαναγεννηθεί στις πόλεις».

Από την εκδήλωση δεν έλειψε και το χιούμορ

Η αντιδήμαρχος Κοινωνίας των Πολιτών και Καινοτομίας κυρία Αμαλία Ζέπου περιέγραψε τον «αστερισμό της καινοτομίας» μέσα από το πλέγμα συνεργασιών του Δήμου Αθηναίων με φορείς του Δημοσίου, του ιδιωτικού τομέα, των πολιτών, της ακαδημαϊκής κοινότητας στην επιχειρηματικότητα, την αστική ανάπτυξη, τον πολιτισμό, την πολιτική συνοχής και την ψηφιακή σύγκλιση.

Ακολούθησε μουσική εκδήλωση με την επιμέλεια του ραδιοφωνικού σταθμού PEPPER 96,6.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...