438
Η Ακρόπολη τη νύχτα, ένα από τα ακλόνητα σύμβολα της πόλης και του πολιτισμού της | Κώτσιαρης Γιάννης / INTIME NEWS

Αθήνα: «Καλύτερος Ανερχόμενος Πολιτιστικός Προορισμός»

Protagon Team Protagon Team 30 Σεπτεμβρίου 2017, 01:01
Η Ακρόπολη τη νύχτα, ένα από τα ακλόνητα σύμβολα της πόλης και του πολιτισμού της
|Κώτσιαρης Γιάννης / INTIME NEWS

Αθήνα: «Καλύτερος Ανερχόμενος Πολιτιστικός Προορισμός»

Protagon Team Protagon Team 30 Σεπτεμβρίου 2017, 01:01

Να αναγορευθεί σε «Καλύτερο Ανερχόμενο Πολιτιστικό Προορισμό» (Emerging Cultural City of the Year) για το έτος 2017, διεκδικούσε η Αθήνα, ανάμεσα σε πολλές πόλεις της υφηλίου. Μεταξύ των συνυποψήφιων πόλεων ήταν το Λος Αντζελες, το Κεμπέκ, η Βενετία, το Οσλο.

Ο ανταγωνισμός ήταν, όπως αντιλαμβάνεστε, πολύ ισχυρός. Η αγωνία, όμως, τελείωσε και η σχετική ανακοίνωση -η οποία έγινε την Παρασκευή, σε ειδική τελετή, στο Λονδίνο, παρόντος του Γιώργου Καμίνη – ανέφερε τον νικητή: «Πολιτιστικός Προορισμός για το 2017, η Αθήνα!».

Το βραβείο παρέλαβε ο δήμαρχος Αθηναίων, ο οποίος δήλωσε: «Οι καλλιτέχνες της Αθήνας, η πολιτιστική υποδομή της, ο διάλογος με τη διεθνή καλλιτεχνική κοινότητα αλλά και η εντυπωσιακή της δυναμική φέτος στον Τουρισμό, μας δείχνουν ότι είμαστε στον σωστό δρόμο για μια πορεία ανάκαμψης της πόλης και ενίσχυση της διεθνούς εικόνας της. Στηρίζουμε και συνεχίζουμε επιλογές και συνεργασίες που φέρνουν στην Αθήνα βραβεία και διακρίσεις. Η πόλη μας είναι ελκυστική, ασφαλής, ανοικτή στην πρωτοπορία, έτοιμη να αναλάβει και νέες, μεγάλες διοργανώσεις – όπως η documenta 14. Αλλωστε, έχουμε μπροστά μας την Αθήνα Παγκόσμια Πρωτεύουσα του Βιβλίου από τον Απρίλιο του 2018 και για έναν χρόνο, μια μεγάλη διάκριση από την UNESCO».

240357
Ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης (Κώτσιαρης Γιάννης / INTIME NEWS)

Η Αθήνα βραβεύτηκε από τον διεθνή οργανισμό Leading Culture Destinations Awards, τα «Οσκαρ των Μουσείων» όπως ονομάζονται, ως η πόλη με την ισχυρότερη δυναμική πολιτιστικού προορισμού για το 2017, (Emerging Cultural City of the Year). Η βράβευση της πόλης και του δήμου της Αθήνας, στηρίζεται στο σκεπτικό ότι, παρά τη συνεχιζόμενη οικονομική κρίση, η ελληνική πρωτεύουσα κατάφερε με τις στρατηγικές της επιλογές να υποστηρίξει τον Πολιτισμό και τον Τουρισμό. Και σε συνδυασμό με τη συνδιοργάνωση της documenta 14, της μεγαλύτερης εικαστικής διοργάνωσης σύγχρονης τέχνης, καθώς και με τα εγκαίνια και τις δράσεις του Κέντρου Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, η Αθήνα αναδεικνύεται σε ελκυστικό και γεμάτο ενδιαφέρον πολιτιστικό προορισμό με μία δημιουργική και δυναμική πολιτιστική σκηνή.

Η βράβευση της πρωτεύουσας έρχεται σε μια πολύ σημαντική συγκυρία για την ανάπτυξη της, καθώς υπολογίζεται ότι έως το τέλος του 2017 θα έχει υποδεχτεί 5 εκατομμύρια ξένους επισκέπτες.

Ανάμεσα στους φετινούς βραβευμένους συγκαταλέγονται το Design Museum στο Λονδίνο ως ο Κορυφαίος Παγκόσμιος Πολιτιστικός Προορισμός, η έκθεση της Γιαγιόι Κουσάμα στο Μουσείο Χίρσχορν της Ουάσιγκτον ως η Καλύτερη Εκθεση της Χρονιάς και το Βρετανικό Μουσείο για την πιο ενδιαφέρουσα ψηφιακή εμπειρία σε μουσειακό χώρο.

O θεσμός των Leading Culture Destinations Awards θεσμοθετήθηκε το 2014, και έκτοτε η διεθνής επιτροπή επιλογής έχει βραβεύσει μουσεία, αρχιτέκτονες, εκθέσεις και πόλεις σε ολόκληρο τον κόσμο, όπως το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στη Νέα Υόρκη, το Ερμιτάζ, και το Μουσείο Γκούγκενχάιμ στο Μπιλμπάο.