404
Οδοφράγματα και φωτιές μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της ψηφοφορίας | REUTERS/Agustin Marcarian

Επεισόδια στην Αργεντινή μετά το «όχι» στις αμβλώσεις

Protagon Team Protagon Team 9 Αυγούστου 2018, 09:45
Οδοφράγματα και φωτιές μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της ψηφοφορίας
|REUTERS/Agustin Marcarian

Επεισόδια στην Αργεντινή μετά το «όχι» στις αμβλώσεις

Protagon Team Protagon Team 9 Αυγούστου 2018, 09:45

Με οργή και επεισόδια απάντησαν οι υποστηρικτές του νομοσχεδίου για την νομιμοποίηση των αμβλώσεων στο «όχι» της Γερουσίας της Αργεντινής.

Μετά από μαραθώνια συνεδρίαση όλη την Τετάρτη μέχρι νωρίς τα ξημερώματα της Πέμπτη, τα μέλη του σώματος καταψήφισαν με 38 ψήφους έναντι 31 υπέρ του νομοσχεδίου. Δύο μέλη απείχαν.

Τον Ιούνιο το νομοσχέδιο είχε περάσει από το Κογκρέσο, ωστόσο ήταν αναγκαία και η ψήφος της Γερουσίας.

Εξω από τη Γερουσία είχαν συγκεντρωθεί μέσα στο κρύο χιλιάδες άνθρωποι υπέρμαχοι και πολέμιοι του νομοσχεδίου που δίχασε την κοινωνία της χώρας.

«Αυτή η ψηφοφορία δείχνει ότι η Αργεντινή είναι μια χώρα που αντιπροσωπεύει τις οικογενειακές αξίες», είπε μία γυναίκα στο Reuters.

Αντιθέτως, από την άλλη πλευρά, οι υποστηρίκτριες αντέδρασαν με οργή και απογοήτευση στην ψηφοφορία. Δεν το βάζουν κάτω, καθώς εξάλλου το αρνητικό αποτέλεσμα σημαίνει ότι ο νόμος δεν μπορεί να εισαχθεί για ψήφιση πριν περάσει ένας χρόνος.

Τονίζουν μεταξύ άλλων ότι, πέρα από την δυνατότητα επιλογής για τις γυναίκες,  είναι και ζήτημα δημόσιας υγείας. Μόνο πέρυσι πέθαναν 43 γυναίκες από παράνομες – και άκρως επικίνδυνες – αμβλώσεις.

Γυναίκες που τάσσονταν κατά του νομοσχεδίου πανηγυρίζουν την καταψήφιση (REUTERS/Agustin Marcarian)

Το ζήτημα δίχασε και τη Γερουσία. Το σώμα έχει 42 άνδρες και 30 γυναίκες, είναι  όμως χαρακτηριστικό ότι  οι ψήφοι  των γυναικών ήταν σχεδόν μοιρασμένες. Οι άνδρες κατά πλειοψηφία καταψήφισαν το νομοσχέδιο.

Υπέρ του νομοσχεδίου  ψήφισε η πρώην πρόεδρος Κριστίνα Φερνάντες, η οποία  όσο κατείχε το ανώτατο αξίωμα,  τασσόταν κατά της νομιμοποίησης – τώρα λέει  ότι την μετέπεισαν οι  χιλιάδες γυναίκες που κατέβηκαν στους  δρόμους.

Ο πρόεδρος Μαουρίτσιο Μάκρι τάσσονταν κατά των αμβλώσεων, αλλά είχε δηλώσει ότι δεν θα έβαζε βέτο σε περίπτωση που η Γερουσία ενέκρινε τον νόμο.

 

Γυναίκες υπέρ της νομιμοποίησης έξω από τη Γερουσία (EPA/DAVID FERNANDEZ)

Το ζήτημα είχε απασχολήσει πολύ έντονα τη δημόσια συζήτηση στην Αργεντινή.

Κατά του νόμου είχε κινητοποιηθεί η ρωμαιοκαθολική ιεραρχία, αλλά και η ευαγγελική εκκλησία. Ο Πάπας Φραγκίσκος, που είναι Αργεντινός, όχι μόνο είχε εκφράσει και αυτός την αντίθεσή του, κάτι που βέβαια είναι η πάγια θέση της Εκκλησίας, αλλά έχει προτρέψει ιεράρχες να πιέσουν κατά του νόμου.

Αντιθέτως, υπέρ της νομιμοποίησης είχαν κινητοποιηθεί φεμινιστικές οργανώσεις, κατεβάζοντας εκατοντάδες χιλιάδες γυναίκες στον δρόμο. Παρά την αρνητική έκβαση, πολλές δηλώνουν αισιόδοξες ότι σύντομα θα υπάρξει αλλαγή.

Στην περίπτωση που η Γερουσία έλεγε το «ναι», η Αργεντινή θα ήταν η πρώτη μεγάλη χώρα στη Λατινική Αμερική που θα νομιμοποιούσε τις αμβλώσεις.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...