344
Μόνο το μήλο της Apple έχει χρηματιστηριακό αξία 1 τρισ. δολάρια | Shutterstock

Πώς η Apple έγινε η πρώτη εταιρεία του 1 τρισ. δολαρίων

Protagon Team Protagon Team 2 Αυγούστου 2018, 20:03
Μόνο το μήλο της Apple έχει χρηματιστηριακό αξία 1 τρισ. δολάρια
|Shutterstock

Πώς η Apple έγινε η πρώτη εταιρεία του 1 τρισ. δολαρίων

Protagon Team Protagon Team 2 Αυγούστου 2018, 20:03

Κάτι που φαινόταν αδιανόητο πριν από λίγο καιρό, έγινε πραγματικότητα την Πέμπτη 2 Αυγούστου: η αμερικανική εταιρεία τεχνολογίας Apple κατέστη η πρώτη με χρηματιστηριακή αξία 1 τρισ. δολάρια – μια τρομερή πρωτιά, που αντικατοπτρίζεται και στον δείκτη Nasdaq. Η Apple, παιδί του πρωτοπόρου Στιβ Τζομπς, κατάφερε μάλιστα να μείνει πάνω από το όριο του ενός τρισ. δολαρίων μέχρι το κλείσιμο της συνεδρίασης στη Γουόλ Στριτ.

105371983-5ED1-SA-Apple-080218.600x400

Οπως σημειώνει και το BBC, η επιτυχία της Apple αποδίδεται στη μεταστροφή της από εταιρεία προσωπικών υπολογιστών σε πανίσχυρη εταιρεία στον κλάδο των νέων τηλεπικοινωνιών μέσω του διεθνώς αναγνωρισμένου και δημοφιλούς προϊόντος iPhone, το οποίο εισήλθε στο εμπόριο το 2007. Παλαιότερα, η Apple ήταν αναγνωρίσιμη από τους προσωπικούς υπολογιστές Mac κυρίως, που κατασκεύαζε πριν από την παραγωγή των smartphones.

Ωστόσο δεν ήταν πάντα ρόδινα στην πορεία της εταιρείας. Μόλις 21 χρόνια πριν η Apple ήταν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Ο Τζομπς είχε απομακρυνθεί άκομψα από την εταιρεία που ίδρυσε το 1976, λόγω της συμπεριφοράς του που δεν συμβάδιζε με τα αποστειρωμένα πρότυπα των επενδυτών της Γουόλ Στριτ. H εταιρεία μετρούσε ήδη μια δεκαετία ζημιών και σύντομα θα κατέρρεε. Τότε, το 1997, η Microsoft του Μπιλ Γκέιτς –ανήσυχη ότι θα κινδύνευε να βρεθεί αντιμέτωπη με τους αυστηρούς νόμους κατά των μονοπωλίων που ισχύουν στις ΗΠΑ σε περίπτωση που έβγαινε από το κάδρο η Apple– προχώρησε σε μια επένδυση 150 εκατ. δολαρίων σώζοντας την εταιρεία.

1314296088655.cached

Επίσης δρομολογήθηκε η επιστροφή του Στιβ Τζομπς. Ο οποίος πρώτα παρουσίασε το iMac και έπειτα, στη δεκαετία του 2000, την επανάσταση του iPod, του iTunes, του iPhone και του iPad. Στο τέλος της πρώτης δεκαετίας του 21ου αιώνα, η ιστορία της Apple και του Στιβ Τζομπς ήταν κατά το έγκυρο Business Insider, το μεγαλύτερο come back όλων των εποχών.

Ετσι η σημερινή πρωτιά της δεν εξέπληξε τους χρηματιστηριακούς αναλυτές, οι οποίοι την ανέμεναν έπειτα από τα κέρδη που παρουσίασε το πρώτο τρίμηνο του 2018. Η τιμή της μετοχής της Apple έφθασε στα 207,05 δολάρια, στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...