266
Η Γκρέτα Τούνμπεργκ τον Νοέμβριο του 2018, σε μια από τις πρώτες -και μοναχικές- «σχολικές απεργίες για το κλίμα» | EPA/HANNA FRANZEN

Η «απεργία για το κλίμα», όρος της χρονιάς για το 2019

Protagon Team Protagon Team 7 Νοεμβρίου 2019, 16:45
Η Γκρέτα Τούνμπεργκ τον Νοέμβριο του 2018, σε μια από τις πρώτες -και μοναχικές- «σχολικές απεργίες για το κλίμα»
|EPA/HANNA FRANZEN

Η «απεργία για το κλίμα», όρος της χρονιάς για το 2019

Protagon Team Protagon Team 7 Νοεμβρίου 2019, 16:45

Από τον ακτιβισμό που ξεκίνησε μοναχικά η Γκρέτα Τούνμπεργκ, μέχρι τις βίαιες διαμαρτυρίες του Extinction Rebellion, οι διαδηλώσεις για το κλίμα ήταν ένα από τα γεγονότα που σφράγισαν το 2019.

Καθόλου τυχαία η έκφραση «climate strike», «απεργία για το κλίμα», επελέγη από τους συντάκτες του Λεξικού Collins ως όρος της χρονιάς για το 2019.

Ορίζουν την απεργία «σαν ένα είδος διαμαρτυρίας όπου οι άνθρωποι απέχουν από την εκπαίδευση ή την εργασία για να λάβουν μέρος σε διαδηλώσεις οι οποίες απαιτούν να αναληφθεί δράση κατά της κλιματικής αλλαγής».

Η φράση εμφανίστηκε μόλις το 2015 με αφορμή την μεγάλη σύνοδο για το κλίμα στο Παρίσι. Ηταν όμως η αποχή της Γκρέτα Τούνμπεργκ από το σχολείο κάθε Παρασκευή που καθιέρωσε τον όρο. Μέσα στο 2019 η συχνότητα της χρήσης αυξήθηκε 100 φορές, σύμφωνα με το Collins.

Αλλοι δύο όροι με περιβαλλοντική χροιά διεκδίκησαν φέτος τη διάκριση. Είναι το «rewilding», η πρακτική του να αφήνεις μια έκταση γης να ξαναγίνει άγρια, και το «hopepunk», ένα λογοτεχνικό και εικαστικό είδος που αφιερώνεται στην επιδίωξη θετικών στόχων ενάντια σε αντιξοότητες.

Το περιβάλλον είχε την τιμητική του και το 2018 όταν όρος της χρονιάς έγινε το «single-use» («μίας χρήσης») για τα πλαστικά αυτού του είδους.

Κάθε χρόνο οι συντάκτες του λεξικού επιθεωρούν ένα σώμα κειμένων που απλώνεται σε σχεδόν 10 δισ. λέξεις και από αυτές επιλέγουν 10 νέες και αξιοσημείωτες.

Γενικότερα όμως, γράφει ο Guardian, το περιβάλλον και οι νεολογισμοί του έχει αρχίσει να απασχολεί περισσότερο το Collins, όπως βέβαια και το Brexit που έδωσε τον «Brexiteer» ή το «cakeism» από την αγγλική φράση που είναι αντίστοιχη με το δικό μας «και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...