645
Η ανακοίνωση της κυρίας Διαμαντοπούλου ήρθε ενώ είχε φθάσει στην τελική τριάδα | Nikos Libertas / SOOC

Η Αννα Διαμαντοπούλου αποσύρθηκε από τη διεκδίκηση της ηγεσίας του ΟΟΣΑ

Protagon Team Protagon Team 1 Μαρτίου 2021, 13:44
Η ανακοίνωση της κυρίας Διαμαντοπούλου ήρθε ενώ είχε φθάσει στην τελική τριάδα
|Nikos Libertas / SOOC

Η Αννα Διαμαντοπούλου αποσύρθηκε από τη διεκδίκηση της ηγεσίας του ΟΟΣΑ

Protagon Team Protagon Team 1 Μαρτίου 2021, 13:44

Την απόσυρσή της από τη διεκδίκηση της θέσης του γενικού γραμματέα του ΟΟΣΑ ανακοίνωσε η Αννα Διαμαντοπούλου.

Στη σχετική ανάρτησή της στο Twitter (δείτε την κάτω) η κυρία Διαμαντοπούλου δηλώνει ότι αποχωρεί από την «κούρσα» για το αξίωμα, προκειμένου να «διευκολύνει τη συναίνεση στη διαδικασία επιλογής».

Στην ανακοίνωσή της η πρώην επίτροπος και υπουργός δεν παραλείπει να εκφράσει την ευγνωμοσύνη της στον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, «για την εμπιστοσύνη και υποστήριξη» που της παρείχε στην υποψηφιότητά της.

Aντίπαλοί της στην τελική τριάδα, υπενθυμίζεται, ήταν ο αυστραλός πολιτικός Ματίας Κόρμαν –μια πολύ ισχυρή υποψηφιότητα καθώς έχει μια δραστήρια εκστρατεία, προέρχεται από χώρα της Κοινοπολιτείας και θεωρείται ότι έχει εξασφαλίσει την υποστήριξη των ΗΠΑ– και η Σουηδή Σεσίλια Μάλμστρομ, η οποία έχει διατελέσει δύο φορές επίτροπος της Κομισιόν.

Ο Κόρμαν όμως έχει γίνει στόχος κριτικής για τις σκληρές θέσεις του για την οικονομία και για την ενέργεια –σε βαθμό που κάποιοι να τον περιγράφουν ως πολιτικό που αμφισβητεί την κλιματική αλλαγή.

Οσο για τη Σεσίλια Μάλμστρομ, αν και θεωρείται δημοφιλής στον ΟΟΣΑ εσωτερικά, η θητεία της στην Κομισιόν την έφερε στο παρελθόν αντιμέτωπη με την Ουάσινγκτον για τη φορολογία των ψηφιακών κολοσσών αλλά και με την Κίνα.

Σε άλλη της ανάρτηση, η Αννα Διαμαντοπούλου εξηγεί γιατί οδηγήθηκε στην απόφαση να αποσυρθεί, αν και είχε φθάσει στην τελική τριάδα:

«Αύριο θα γίνει η επίσημη ανακοίνωση των δύο τελευταίων δρομέων της διεθνούς κούρσας για τον ΟΟΣΑ – είναι οι υποψήφιοι της Αυστραλίας και της Σουηδίας. Νωρίτερα σήμερα, αποφάσισα να αποσύρω την υποψηφιότητά μου, προκειμένου να διευκολυνθεί η συναίνεση στη διαδικασία επιλογής του νέου ΓΓ.

Καταφέραμε να κατακτήσουμε την τρίτη θέση, έχοντας συμμετάσχει σε μια δύσκολη και συναρπαστική προεκλογική εκστρατεία σε παγκόσμιο επίπεδο.

Μπήκαμε στο γήπεδο της διεθνούς διπλωματίας, χωρις εμφανείς συμμάχους, πήραμε το χάλκινο μετάλλιο και ανοίξαμε πόρτες για το επόμενο χρυσό!

Η κίνηση του Πρωθυπουργού Kyriakos Mitsotakis, ήταν διπλωματικά ευφυής και, κυρίως γενναία, τόσο προς το εξωτερικό όσο προς στο εσωτερικό. Τον ευχαριστώ για την πρόταση και την υποστήριξή του, καθώς και τον σεβασμό στην διαφορετική πολιτική μου καταγωγή.

Προστέθηκε μια πλούσια εμπειρία, σε αυτήν που δημιουργήθηκε, στα βουνά της Κοζάνης, τις γειτονιές της Αθήνας, τις πόλεις της Ελλάδας, τις πρωτεύουσες της Ευρώπης – τώρα πια μέχρι την Κορέα και τη Χιλή. Μεγάλη διαδρομή, με νίκες και ήττες, λάθη και σωστά.

Σ’αυτή την πρόσφατη διεθνή μάχη, η αγωνία μου και ο αγώνας μου ήταν, πρώτα απ’ όλα, για την σημαία.

Γιατί ξέρουμε καλά, ότι όταν βγούμε εκεί έξω, ό,τι κι αν κάνουμε, εκπροσωπούμε πρωτίστως την πατρίδα μας, κρατάμε τη σημαία μας ψηλά.

Πρέπει να σπάζουμε στερεότυπα, να ενισχύουμε τα θετικά, να συμμετέχουμε ενεργά σε ένα ανταγωνιστικό μέλλον και όχι μόνο στο λαμπρό παρελθόν.

Αισθάνομαι περήφανη που καταφέραμε να φτάσουμε στην τρίτη θέση, προβάλλοντας με πάθος και τεκμηρίωση τη δική μας άποψη για το διεθνές σύστημα, τις προτάσεις μας για τη διεθνή συνεργασία στο θέμα των ανισοτήτων, της κλιματικής αλλαγής, του ψηφιακού μετασχηματισμού.

Αύριο θα γίνει η επίσημη ανακοίνωση των δύο τελευταίων δρομέων της διεθνούς κούρσας για τον ΟΟΣΑ – είναι οι υποψήφιοι…

Δημοσιεύτηκε από Άννα Διαμαντοπούλου στις Δευτέρα, 1 Μαρτίου 2021

Ολόκληρο το πολιτικό σύστημα, χωρίς εξαιρέσεις, σεβάστηκε μια εθνική προσπάθεια, οι διπλωμάτες μας το πήραν προσωπικά, ο Ελληνισμός σε καθε γωνιά της γης σηκώθηκε στο πόδι, τα ΜΜΕ βοήθησαν με διεθνείς αναπαραγωγές, οι δικοί μου άνθρωποι έβαλαν πλάτη ξανά, και εσείς όλοι, εδώ, σ’ αυτό το σημείο συνάντησης, κάθε μέρα, σε κάθε βήμα, μου πιάνατε το χέρι και με γεμίζατε ευγνωμοσύνη και ευθύνη.

Σας ευχαριστώ που συμμετείχατε, που πιστέψατε. Αυτή η προσπάθεια είναι ομαδική – δούλεψαν πολλές και πολλοί, όλους αυτούς του μήνες.

Τις επόμενες μέρες, θα αναφερθώ στον καθένα προσωπικά. Έχω πια μάθει, όταν κάτι πάει στραβά, να κοιτώ που έφταιξα – όταν κάτι πάει καλά, να σφίγγω το χέρι της ομάδας.

Όλα, όμως, ξεκίνησαν αρχές Οκτωβρίου, με τον Costas Fragoyiannis και τον Georges Prevelakis, και ολοκληρώθηκαν χθες, αργά το βράδυ, στο zoom για τη δήλωση της απόσυρσης.

Τελείωσαν; Προφανώς και όχι! Άλλωστε, οι ωραίοι αγώνες, αφήνουν ωραίες φιλίες και ανοίγουν νέα κεφάλαια».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News