378
Η αφίσα του 72ου Φεστιβάλ των Καννών παρουσιάστηκε την Δευτέρα | Flore Maquin/Handout via REUTERS

Η Ανιές Βαρντά στην αφίσα του 72ου Φεστιβάλ των Καννών

Protagon Team Protagon Team 15 Απριλίου 2019, 17:24
Η αφίσα του 72ου Φεστιβάλ των Καννών παρουσιάστηκε την Δευτέρα
| Flore Maquin/Handout via REUTERS

Η Ανιές Βαρντά στην αφίσα του 72ου Φεστιβάλ των Καννών

Protagon Team Protagon Team 15 Απριλίου 2019, 17:24

Μετά το φιλί του Ζαν Πολ Μπελμοντό και της Αννα Καρίνα από την ταινία «Ο Τρελός Πιερό» του Ζαν-Λυκ Γκοντάρ στην περσινή αφίσα, το Φεστιβάλ των Καννών επέλεξε φέτος να τιμήσει την Ανιές Βαρντά, προβάλλοντάς την στην αφίσα της 72ης διοργάνωσής του.

«Η Ανιές, στο φως. Ψηλά. Ισορροπεί καθώς έχει ανεβεί πάνω σε έναν τεχνικό, που μένει απαθής. Εκείνη, απορροφημένη, κρατά μια κάμερα. Μια 26χρονη γυναίκα γυρίζει την πρώτη της ταινία», αυτή είναι η περιγραφή της φωτογραφίας που φωτίζει ένας λαμπερός πορτοκαλί ορίζοντας.

Αυτή την ταινία, η Ανιές Βαρντά που έφυγε από τη ζωή στις 29 Μαρτίου σε ηλικία 90 ετών, τη γύρισε το 1954.

Με τίτλο «La Pointe courte» (To Kοντό Aκρωτήρι), από τo όνομα της γειτονιάς των ψαράδων στη μεσογειακή πόλη Σετ, η ταινία βγήκε στις αίθουσες το 1955, με τη Σιλβιά Μονφόρ και τον Φιλίπ Νουαρέ.

«Φυσικό ντεκόρ, ελαφριά κάμερα, ερασιτεχνικά μέσα: η Ανιές Βαρντά, φωτογράφος στο Λαϊκό Εθνικό Θέατρο της Γαλλίας (TNP) του Ζαν Βιλάρ, ρίχνει με το “La Pointe courte” (που προβλήθηκε σε μια αίθουσα της οδού ντ΄Αντίμπ στις Κάννες κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ του 1955) τους πρώτους σπόρους ενός νέου κινηματογράφου, του οποίου εκείνη θα είναι η μόνη σκηνοθέτρια», αναφέρει η ανακοίνωση του φεστιβάλ.

«Σαν ένα μανιφέστο, αυτή η φωτογραφία από το πλατό αποτυπώνει ήδη το σύμπαν της Βαρντά: το πάθος, την τόλμη, την κατεργαριά. Τα συστατικά μιας καλλιτεχνικής συνταγής σε πλήρη ελευθερία που η Βαρντά θα εμπλουτίζει συνέχεια», προσθέτει το Φεστιβάλ των Καννών, διευκρινίζοντας ότι η σκηνοθέτης είχε μετάσχει με 13 ταινίες στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα, διετέλεσε μέλος της κριτικής επιτροπής το 2005, πρόεδρος της Επιτροπής της Χρυσής Κάμερας το 2013, ενώ έλαβε τον Τιμητικό Χρυσό Φοίνικα το 2015.

Με την Ανιές Βαρντά, «φάρο και πηγή έμπνευσης της 72ης διοργάνωσης», το Φεστιβάλ των Καννών θα ανοίξει τις πύλες του στις 14 Μαΐου, με οικοδεσπότη τον ηθοποιό και σκηνοθέτη Εντουάρ Μπαέρ και πρόεδρο της κριτικής επιτροπής, τον μεξικανό σκηνοθέτη Αλεχάντρο Γκονζάλες Ινάριτου.

Το φεστιβάλ θα ανοίξει η ταινία «The Dead Don’t Die» του Τζιμ Τζάρμους με τον Μπιλ Μάρεϊ και την Τίλντα Σουίντον και τους Ιγκι Ποπ και Τομ Γουέιτς στους ρόλους… ζόμπι.

Η ανακοίνωση του επίσημου διαγωνιστικού τμήματος για τις υπόλοιπες υποψήφιες ταινίες θα γίνει την Πέμπτη κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Παρίσι, από τον πρόεδρο του Φεστιβάλ των Καννών Πιερ Λεσκίρ, και τον διευθυντή Τιερί Φρεμό.