307
Η Κίρστεν Σινάμα ορκίζεται ενώπιον του Μάικ Πενς | REUTERS/Aaron P. Bernstein

Η αμηχανία του θρησκόληπτου Πενς μπροστά στην άθρησκη, μπαϊσέξουαλ γερουσιαστή

Protagon Team Protagon Team 5 Ιανουαρίου 2019, 10:00
Η Κίρστεν Σινάμα ορκίζεται ενώπιον του Μάικ Πενς
|REUTERS/Aaron P. Bernstein

Η αμηχανία του θρησκόληπτου Πενς μπροστά στην άθρησκη, μπαϊσέξουαλ γερουσιαστή

Protagon Team Protagon Team 5 Ιανουαρίου 2019, 10:00

Οι ενδιάμεσες εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου στις ΗΠΑ ανέτρεψαν τα δεδομένα πολλών ετών – αν όχι και δεκαετιών– στο πολιτικό σκηνικό της χώρας, στο μέσο μιας από τις πιο διχαστικές και πολιτικά εκρηκτικές θητείες, αυτής του Ντόναλντ Τραμπ.

Αριθμός-ρεκόρ γυναικών, μέλη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, μέλη από εθνοτικές και φυλετικές ομάδες, γυναίκες αλλά και άνδρες από ποικίλα περιβάλλοντα. Η πλειοψηφία αυτών των προσώπων εκλέχτηκαν με τους Δημοκρατικούς.

Μια εύγλωττη εικόνα που δείχνει την νέα εποχή είναι η ορκωμοσία της γερουσιαστού από την Αριζόνα Κίρστεν Σινάμα από τον de facto πρόεδρο της Γερουσίας, αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Μάικ Πενς.

Ο θρησκόληπτος, συντηρητικός και ομοφοβικός πολιτικός είχε μπροστά του μια μπαϊσέξουαλ πολιτικό (την πρώτη στη Γερουσία) που δεν ασπάζεται καμία θρησκεία. Η Σινάμα ζήτησε να ορκιστεί σε ένα αντίτυπο του Συντάγματος των ΗΠΑ και της Αριζόνας αντί για κάποιο θρησκευτικό βιβλίο, όπως είχαν κάνει σχεδόν όλοι οι συνάδελφοί της.

Αμήχανος, αλλά χωρίς να μπορεί να κάνει κάτι διαφορετικό, ο Πενς όρκισε τη γερουσιαστή από την Αριζόνα.

Χρησιμοποίησε την κλασική κατάληξη των όρκων που δίνονται στις ΗΠΑ. «So help you God?» ρώτησε τη Σινάμα, δηλαδή αν ορκίζεται «με τη βοήθεια του Θεού».

Η Σινάμα απάντησε «I do», «Ορκίζομαι».

Η USA Today σημειώνει ότι η Σινάμα δηλώνει ότι δεν ταυτίζεται με κάποια θρησκεία (religiously unaffiliated), το μοναδικό από τα 535 μέλη της Βουλής και της Γερουσίας που διακηρύσσει κάτι τέτοιο.

Το νέο Κογκρέσο είναι το περισσότερο ποικίλο θρησκευτικά, σημειώνει το Vox που επικαλείται στοιχεία τα οποία συνέλεξε το Pew Research Center.

Συνολικά 63 μέλη του – εκτός από δύο, όλοι είναι Δημοκρατικοί – δηλώνουν πιστοί θρησκείας άλλης από τον Χριστιανισμό ή αρνούνται να δηλώσουν τις προτιμήσεις τους. Πρόκειται για 34 Εβραίους, 18 μέλη που δεν δηλώνουν θρησκεία και 11 μέλη που είναι μουσουλμάνοι, βουδιστές ή άλλης θρησκείας.

Από τους χριστιανούς, πλειοψηφούν οι προτεστάντες με 293 μέλη, ακολουθούν οι καθολικοί με 163, ενώ υπάρχουν 10 Μορμόνοι και πέντε ορθόδοξοι.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...