749
H εικόνα που δόθηκε στη δημοσιότητα μέσω twitter. Η Αμάλ Αλαμουντιν-Κλούνεϊ και (αριστερά) η Νάντια Μουράντ Μπασί Τάχα, συζητούν με γυναίκες στο κέντρο φιλοξενίας των Σερρών | Twitter/Amal Clooney Style

Η Αμάλ με τη μαντίλα της στις Σέρρες

Χριστίνα Ταχιάου Χριστίνα Ταχιάου 13 Σεπτεμβρίου 2016, 17:26
H εικόνα που δόθηκε στη δημοσιότητα μέσω twitter. Η Αμάλ Αλαμουντιν-Κλούνεϊ και (αριστερά) η Νάντια Μουράντ Μπασί Τάχα, συζητούν με γυναίκες στο κέντρο φιλοξενίας των Σερρών
|Twitter/Amal Clooney Style

Η Αμάλ με τη μαντίλα της στις Σέρρες

Χριστίνα Ταχιάου Χριστίνα Ταχιάου 13 Σεπτεμβρίου 2016, 17:26

Δεν είναι εύκολο να είναι κάποια η Αμάλ Αλαμουντίν. Θα ήταν πιο εύκολο, εάν ήταν απλώς η Αμάλ Αλαμουντίν-Κλούνεϊ, η γυναίκα ενός σταρ του Χόλιγουντ. Ωστόσο, το γεγονός ότι η Αμάλ είναι δικηγόρος σε ένα από τα πιο δυναμικά γραφεία της Ευρώπης και αναλαμβάνει απαιτητικές υποθέσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δυσκολεύει ιδιαιτέρως την κατάσταση.

Πριν από λίγες ημέρες, η Αμάλ ήρθε στις Σέρρες. Το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, το οποίο ανακοίνωσε την επίσκεψή της, φρόντισε για τις λεπτομέρειες αυτής. Από τον εκπρόσωπο του Γιάννη Μουζάλα, ανακοινώθηκε ότι κατά πάσα πιθανότητα, στα τέλη Οκτωβρίου θα επισκεφτεί το κέντρο και η Αντζελίνα Τζολί.

Το Κέντρο Φιλοξενίας Σερρών στεγάζεται στο παλιό Κέντρο Γεωργικής Εκπαίδευσης, φιλοξενεί 500 περίπου πρόσφυγες της φυλής Γεζίντι. Πρόκειται για τη φυλή η οποία υφίσταται τα δεινά του Ισλαμικού Κράτους και από αυτήν κατάγεται η Νάντια Μουράντ Μπασί Τάχα. Η 22χρονη έπεσε θύμα απαγωγής από το ISIS, βασανίστηκε και έγινε το σύμβολο του αγώνα εναντίον του.

Στις 10 Αυγούστου, η Νάντια είχε επισκεφτεί μόνη της το κέντρο των Σερρών, συνομιλώντας με πρόσφυγες. Στην πρόσφατη επίσκεψη της Αμάλ ήταν και εκείνη παρούσα, καθώς το ζεύγος Κλούνεϊ την έχει περιβάλει με την αγάπη και τη φροντίδα του, ενώ η Αμάλ ανέλαβε τη νομική της εκπροσώπηση απέναντι στους βασανιστές του ISIS. Το έργο της Αμάλ δεν είναι εύκολο, ούτε στρωμένο με λουλούδια: ως δικηγόρος εξειδικευμένη στα ανθρώπινα δικαιώματα και το Διεθνές Δίκαιο, θα ζητήσει να ανοίξει έρευνα από Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για το εγκλημα της γενοκτονίας καθώς και για σεξουαλικά εγκλήματα από τον ISIS. Η Νάντια – η οποία είναι υποψήφια και για Νόμπελ Ειρήνης – είναι ένα μόνο από τα πολλά θύματα των εγκλημάτων αυτών.

Στις Σέρρες βρίσκονται και άλλες γυναίκες οι οποίες έχουν υποστεί ανάλογα βασανιστήρια. Στη διάρκεια της επίσκεψης τους η Αμάλ και η Νάντια, συνομίλησαν με περίπου 150 γυναίκες του καμπ. Στην αρχή, τις είδαν όλες μαζί. Ακολούθως, οι γυναίκες αποσύρθηκαν στις σκηνές τους και η Αμάλ και η Νάντια περνούσαν από αυτές, όπου τις συναντούσαν σε μικρές ομάδες. Ο φωτογράφος ο οποίος ήταν μαζί τους απαθανάτιζε τα πρόσωπα των γυναικών, ενώ βοηθοί της Αμάλ κρατούσαν λεπτομερείς σημειώσεις, ώστε να μη χρειαστεί – σύμφωνα με τις πληροφορίες – να ξανάρθει η ίδια, αλλά να μπορεί να χειριστεί το ζήτημα κάποιος από αυτούς.

Η Αμάλ Αλαμουντίν-Κλούνεϊ μπορεί να κάνει εξαιρετική δουλειά στο αντικείμενο αυτό. Εξάλλου, έχει αναλάβει και άλλες σοβαρές υποθέσεις, όπως την υπεράσπιση του Τζούλιαν Ασάνζ, ιδρυτή του Wikileaks, στο αίτημα της Σουηδίας για έκδοσή του προκειμένου να δικαστεί για σεξουαλικά εγκλήματα για τα οποία εκείνος κατηγορείται στη χώρα.

Το ζήτημα είναι ότι λίγοι στον κόσμο αυτό παίρνουν στα σοβαρά την Αμάλ ως δικηγόρο. Αντιθέτως, όλοι εκτιμούν ότι πρόκειται για διασημότητα υψηλοτάτου βεληνεκούς και διαπρεπή εκπρόσωπο του σταρ σίστεμ. Ετσι, ενώ η ίδια πασχίζει να ενημερώσει για την επίσκεψη στις Σέρρες και τον αγώνα για τις γυναίκες-πρόσφυγες, η συζήτηση γυρίζει γύρω από άλλα ζητήματα που ουδεμία σχέση έχουν με τα παραπάνω.

Για παράδειγμα, ο σάλος των ημερών γίνεται επειδή η Αμάλ ακύρωσε την εμφάνισή της σε ένα δρώμενο στην Αυστραλία που διοργανώνεται από τις «Women World Changers». Προκειμένου να δουν την Αμάλ από κοντά στην εκδήλωση αυτή, κάποιοι άνθρωποι πλήρωσαν έως και 2.000 δολάρια και τώρα ζητούν τα λεφτά τους πίσω…. Ο κόσμος ασχολείται με τα μαλλιά της, τα ρούχα της, το στιλ της. Η Αμάλ ξεσηκώνει όλη τη συνήθη φρενίτιδα για τους σταρ, με αποτέλεσμα ο οποιοσδήποτε ευγενής και φιλόδοξος σκοπός, καθώς και η πραγματική δουλειά της να μπαίνουν σε δευτερότριτο πλάνο.

Στο ιστολόγιο που ασχολείται αποκλειστικά με το στιλ της, η έμφαση στην είδηση της επίσκεψης της Αμάλ στο κέντρο προσφύγων των Σερρών δίδεται στη μαντίλα που φορούσε: μάλλον ήταν Monse, και η εταιρεία τη λανσάρει στη συλλογή της Resort 2017. Ναι, ξέρω, ενδιαφέρεστε κι εσείς για τη λεπτομέρεια αυτή όσο κι εγώ. Αλλά δεν την αναφέρω τυχαία.

Σε βίντεο από την επίσκεψη της Αμάλ στις Σέρρες, φαίνεται σε κάποια στιγμή να δένει τη μαντίλα της γύρω από το λαιμό μιας μικρής προσφυγοπούλας. Στη συνέχεια, την παίρνει βιαστικά από το χέρι και πηγαίνουν προς το βαν με το οποίο ταξιδεύει, και η Αμάλ επιβιβάζεται ενώ η μικρή μένει έξω. Μπαίνοντας στο αυτοκίνητο, η Αμάλ αφαιρεί τη μαντίλα από το λαιμό της μικρής. Η μικρή περιμένει απ’ έξω, κι ενώ περιμένουμε να δούμε τι θα ακολουθήσει, οι πόρτες κλείνουν, ο οδηγός επιβιβάζεται και το αυτοκίνητο φεύγει. Τι απέγινε η μαντίλα; Η Αμάλ ξέρει.

Το περίεργο περιστατικό πρόσεξε και χρήστης του twitter με το ψευδώνυμο «Clooney Aficionados» και της το σχολίασε σκωπτικά: «It seems she gave a girl a scarf, then took it back. Way to go Amal». Σημαίνει κάτι η χειρονομία; Δεν σημαίνει; Ουδείς γνωρίζει με σιγουριά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...