811
O Σέρχιο Μπουσκέτς, ο οποίος αποχωρεί την Μπαρτσελόνα, τοποθετεί συμβολικά τον θεμέλιο λίθο της νέας, νότιας εξέδρας του «Καμπ Νου», υπό τα βλέμματα ενός άλλου πρώην άσσου της ομάδας, του Τσάβι, στις 29 Μαΐου | Adria Puig/Anadolu Agency via Getty Images

Η ακροβασία της Μπαρτσελόνα με το νέο «Καμπ Νου»

Sportscaster Sportscaster 31 Μαΐου 2023, 16:54
O Σέρχιο Μπουσκέτς, ο οποίος αποχωρεί την Μπαρτσελόνα, τοποθετεί συμβολικά τον θεμέλιο λίθο της νέας, νότιας εξέδρας του «Καμπ Νου», υπό τα βλέμματα ενός άλλου πρώην άσσου της ομάδας, του Τσάβι, στις 29 Μαΐου
|Adria Puig/Anadolu Agency via Getty Images

Η ακροβασία της Μπαρτσελόνα με το νέο «Καμπ Νου»

Sportscaster Sportscaster 31 Μαΐου 2023, 16:54

Δύο ώρες μετά τη λήξη του ματς Μπαρτσελόνα – Μαγιόρκα (3-0) για την προτελευταία αγωνιστική της La Liga, τα φώτα στο «Καμπ Νου» έσβησαν – άγνωστο για πόσον καιρό. Το μόνο σίγουρο είναι ότι την επόμενη σεζόν (2023-2024) η πρωταθλήτρια Ισπανίας θα υποδέχεται τους αντιπάλους της στο «Μοντζουίκ», στην άλλη άκρη της Βαρκελώνης. Στο δικό της γήπεδο, που υπήρξε το «σπίτι» της από τον Σεπτέμβριο του 1957 μέχρι σήμερα, θα αρχίσουν αμέσως εργασίες ανακατασκευής και ένα μεγάλο μέρος του θα κατεδαφιστεί.

«Ple d’Ηistoria. Ple de Futur» (Γεμάτο Ιστορία. Γεμάτο Μέλλον), ήταν το κεντρικό σλόγκαν της συγκινητικής τελετής με την οποία οι Καταλανοί αποχαιρέτησαν το μεγαλοπρεπές στάδιο – μαζί και δυο σπουδαίους παίκτες της ομάδας τους: τον Σέρχιο Μπουσκέτς και τον Τζόρντι Αλμπα. Το καινούργιο, υπερσύγχρονο «Καμπ Νου», που θα ονομάζεται «Spotify Camp Nou», είναι το επίκεντρο ενός κολοσσιαίου πρότζεκτ υπό την επωνυμία «Espai Barca», συνολικού κόστους 1,5 δισ. ευρώ.

Το απόγευμα της περασμένης Κυριακής οι θύρες του «Καμπ Νου» άνοιξαν δύο ώρες πριν από τη σέντρα. Οι «ουρές» έξω από το κατάστημα που πουλάει αναμνηστικά και είδη δώρων με το έμβλημα του συλλόγου ήταν τεράστιες. Ολοι ήθελαν ένα ενθύμιο αυτής της ιστορικής μέρας. Πάντως, το κατάστημα θα παραμείνει ανοιχτό κατά τη διάρκεια των εργασιών – η Μπαρτσελόνα χρειάζεται και το τελευταίο ευρώ που μπορεί να συγκεντρώσει. Σύντομα θα διαθέτει καθίσματα και μικρά κομμάτια από το τερέν του παλιού γηπέδου. Θα συνεχιστούν, επίσης, οι ξεναγήσεις στο «Καμπ Νου», αλλά όχι στο γήπεδο. Θα είναι virtual και θα γίνονται στο οπτικοακουστικό μουσείο που θα λειτουργεί στο «Ice Palace», το παγοδρόμιο που χρησιμοποιεί η ομάδα χόκεϊ επί πάγου του συλλόγου.

Το τελευταίο παιχνίδι της Μπαρτσελόνα στο «Καμπ Νου» παρακολούθησαν 88.775 θεατές. Σε ένα βαθμολογικά αδιάφορο ματς η προσέλευση του κόσμου θύμισε εποχές που η ομάδα «πετούσε» στο χορτάρι, με πρωταγωνιστές τον Μέσι, τον Τσάβι και τον Ινιέστα. Ο Τζουάν Λαπόρτα έχει το χάρισμα να κάνει τους οπαδούς να ονειρεύονται, ακόμη και στους πιο δύσκολους καιρούς του συλλόγου. Από τον περασμένο μήνα, που ανακοίνωσε ότι εξασφάλισε δάνειο 1,45 δισ. ευρώ, οι «μπλαουγκράνα» ονειρεύονται μεγαλεία στο νέο γήπεδο, το οποίο ο πρόεδρος υποσχέθηκε ότι θα είναι «το καλύτερο του Κόσμου».

Μόλις οι παίκτες της Μπαρτσελόνα εμφανίστηκαν για τελευταία φορά στο «Καμπ Νου» οι θεατές άρχισαν να τραγουδούν (α καπέλα) τον ύμνο του συλλόγου, «Tots al Camp» (Ολοι στο Στάδιο), ενώ ακούστηκε και η φωνή του Μανέλ Βιτς, του θρυλικού εκφωνητή του γηπέδου (1956-2016). Αμέσως μετά το σφύριγμα της λήξης στις γιγαντοοθόνες έπαιξε ένα βίντεο με τις πιο μεγάλες στιγμές που έζησε αυτό το στάδιο, με πρωταγωνιστές τον Κουμπάλα, τον Κρόιφ, τον Στόιτσκοφ, τον Ροναλντίνιο, τον Ετό και –φυσικά– τους νεότερους σούπερσταρ. Η γιορτή συνεχίστηκε με απαγγελίες ποιημάτων, χορούς, τραγούδια και τη συμβολική παράδοση της σημαίας του συλλόγου από ένα εκ των παλαιότερων μελών σε δυο νεαρούς οπαδούς. Και έκλεισε με φαντασμαγορικά πυροτεχνήματα.

Η κατεδάφιση άρχισε, ουσιαστικά, τον περασμένο Σεπτέμβριο, με την απομάκρυνση του γιγαντιαίου ηλεκτρονικού πίνακα που υπήρχε πίσω από τα νότια γκολπόστ. Κάποιες προπαρασκευαστικές εργασίες έγιναν και τον Νοέμβριο – Δεκέμβριο, όταν το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ είχε διακόψει την αγωνιστική δράση. Τώρα, εκτός απροόπτου, το σχέδιο που έμεινε στο συρτάρι του Λαπόρτα επί μια 20ετία, από την προηγούμενη προεδρική θητεία του, θα το «τρέξει» γρήγορα η τουρκική κατασκευαστική εταιρεία Limak.

Ο στόχος είναι το νέο γήπεδο να είναι έτοιμο στα 125α γενέθλια του συλλόγου, δηλαδή στις 29 Νοεμβρίου 2024. Αλλά κανείς δεν ξέρει τι προβλήματα μπορεί να προκύψουν (πάλι) και να καθυστερήσουν το έργο. Ενα είναι βέβαιο: ο χρόνος πιέζει αφόρητα την Μπαρτσελόνα. Κάθε σεζόν της στο «Μοντζουίκ» των 56.000 θέσεων θα της κοστίζει 90 εκατ. ευρώ. Ισως και ακόμη περισσότερα…

Το γήπεδο αυτό, που φιλοξένησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1992, δεν είναι καθόλου δημοφιλές στις τάξεις των μελών της «Μπάρτσα». Είναι τόσο λίγοι αυτοί που έχουν μέχρι στιγμής ανανεώσει τα εισιτήρια διαρκείας τους, ώστε την περασμένη Πέμπτη η διοίκηση ανακοίνωσε έκπτωση 50% στις αρχικές τιμές. Αλλά και πάλι, δεν υπάρχει μεγάλη προθυμία. Φταίει και η δύσκολη πρόσβαση στο «Μοντζουίκ». Πολλοί θα προτιμήσουν να παρακολουθούν τα παιχνίδια της ομάδας τους από την TV.

Το πιο «καυτό» ερώτημα είναι αν η Μπαρτσελόνα, η οποία προσφάτως βρέθηκε στα πρόθυρα της χρεωκοπίας, θα καταφέρει να σηκώσει το βάρος αυτού του δανείου-μαμούθ που έλαβε από την JP Morgan. Με επιτόκιο 5,53% και ορίζοντα αποπληρωμής τα 24 έτη, θα πρέπει να της επιστρέψει 2,6 δισ. ευρώ. Η ετήσια δόση ανέρχεται στα 109 εκατομμύρια. Για έναν τέτοιο αθλητικό κολοσσό, που παράγει χρήμα, το ποσό δεν είναι τόσο τρομακτικό όσο φαίνεται. Υπάρχουν όμως και τα απρόβλεπτα. Οι αναποδιές. Αποτυχίες, ενδεχόμενες τιμωρίες κ.λπ. Η ομάδα θα έχει μεγάλο πρόβλημα αν δεν κατορθώσει να παραμείνει ανταγωνιστική.

Το πρωί της περασμένης Δευτέρας ο Λαπόρτα, ο Τσάβι και ο Μπουσκέτς επέστρεψαν στο «Καμπ Νου» για να τοποθετήσουν τον θεμέλιο λίθο της νέας, νότιας εξέδρας. Λείπουν ακόμη κάποιες από τις άδειες που χρειάζεται να εκδοθούν από τη δημοτική Αρχή της Βαρκελώνης, όπως γράφει το Athletic, και οι μπουλντόζες θα τις περιμένουν… με τη μηχανή αναμμένη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...