452
To κινεζικό αεροπλανοφόρο «Λιαονίνγκ» πλέει στα νερά του Χονγκ Κονγκ. Πλέον μπορεί να ελλιμενιστεί και στη βάση της Κίνας στο Τζιμπουτί της Αφρικής | REUTERS/Bobby Yip/File Photo

Η αφρικανική βάση της Κίνας έτοιμη για αεροπλανοφόρα!

Protagon Team Protagon Team 22 Μαΐου 2020, 14:00
To κινεζικό αεροπλανοφόρο «Λιαονίνγκ» πλέει στα νερά του Χονγκ Κονγκ. Πλέον μπορεί να ελλιμενιστεί και στη βάση της Κίνας στο Τζιμπουτί της Αφρικής
|REUTERS/Bobby Yip/File Photo

Η αφρικανική βάση της Κίνας έτοιμη για αεροπλανοφόρα!

Protagon Team Protagon Team 22 Μαΐου 2020, 14:00

Από απόψεως στρατιωτικής ισχύος η Κίνα δεν είναι πια η προσανατολισμένη στην άμυνα χώρα του 2000. Στα είκοσι χρόνια που μεσολάβησαν από τότε η κυβερνώσα νομενκλατούρα του Πεκίνου εκμεταλλεύτηκε την τρελή ανάπτυξη που, επί της ουσίας, της δώρισαν ασυλλόγιστα οι Δυτικοί, και επένδυσε στο πολεμικό της υπόβαθρο.

Αυτή είναι η νέα πραγματικότητα, και την αναγνωρίζουν και οι Αμερικανοί. Με τη σειρά της, η οικονομική άνθηση έφερε τους νέους γεωστρατηγικούς στόχους. Στους Κινέζους άνοιξε την όρεξη για απαγορευμένα μεζεδάκια, πικάντικα, τα οποία στον παλιό κόσμο γεύονταν μόνοι οι μεγάλες δυνάμεις, ο αλήστου μνήμης «πρώτος κόσμος» που στοχοποιήθηκε σαν κύριος εχθρός της Κίνας στα ύστερα χρόνια του Μάο.

Οπως δήλωσε «ανώτερη πηγή άμυνας των ΗΠΑ» στους λονδρέζικους Times, «μετά την 11η Σεπτεμβρίου δεν είχε η Κίνα πυραύλους μεγάλης εμβέλειας, ούτε στρατιωτική βάση εκτός των εδαφών της, όμως όλα έχουν αλλάξει».

Ναι, και επιθετική πυραυλική ικανότητα έχει αποκτήσει η Κίνα και τεχνητά νησιά στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, φτιαγμένα για μιλιταριστικούς σκοπούς, ακόμη και βάση στο εξωτερικό. Στο Τζιμπουτί κιόλας, στο σημαντικότερο σημείο του Κέρατος της Αφρικής, στο πόστο που ελέγχει την Ερυθρά Θάλασσα και τον Περσικό Κόλπο. Ενώ διατηρεί ζεστές τις φιλοδοξίες της και για μία δεύτερη στρατιωτική βάση στο εξωτερικό, στο δυτικό έδαφος του Πακιστάν.

Το πιο νόστιμο στην όλη ιστορία της κινεζικής βάσης του Τζιμπουτί είναι η απόσταση που τη χωρίζει από τη στρατιωτική βάση των ΗΠΑ: μόλις 10 χιλιόμετρα. Ωστόσο η είδηση είναι αλλού: η κινεζική ναυτική βάση, που εγκαινιάστηκε το 2017, «έχει επεκταθεί με νέα προβλήτα 330 μέτρων και έχει καταστεί ένα υπερπόντιο στρατιωτικό λιμάνι, ικανό να φιλοξενήσει αεροπλανοφόρα, όπως δείχνουν οι δορυφορικές εικόνες» γράφουν οι Βρετανοί.

Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ σφίγγει το χέρι του μουσαφίρη του, του προέδρου του Τζιμπουτί Ισμαήλ Ομάρ Γκουελέχ, στο Πεκίνο, το 2019 (EPA/MADOKA IKEGAMI / POOL)

Στο Τζιμπουτί μπορεί να ελλιμενιστούν και τα δύο κινεζικά αεροπλανοφόρα, το ένα μήκους 304 μέτρων και το άλλο μήκους 315 μέτρων. Ισως και το τρίτο που ναυπηγείται τώρα και υπολογίζεται ότι θα είναι μήκους 400 μέτρων.

Οι Κινέζοι ισχυρίζονται ότι η βάση τους στο αφρικανικό Κέρας είναι εφοδιαστικού χαρακτήρα, όμως οι Αμερικανοί δεν τους πιστεύουν: θεωρούν ότι η Κίνα προτίθεται να αναπτύξει εκεί εγκαταστάσεις που θα της επιτρέψουν να ελλιμενίζει τμήματα του στόλου της και να επιχειρεί σε στρατηγικής σημασίας περιοχές του πλανήτη, παράλληλα με το πρόγραμμά της Belt & Road που «τρέχει», σε εμπορική κατεύθυνση, από το 2013. Οι πηγές που επικαλείται το βρετανικό Μέσο επιμένουν ότι η Κίνα ενδιαφέρεται και για την ίδρυση ναυτικής βάσης κάπου στη Νότια Αμερική.

Η αμερικανική βάση στο Τζιμπουτί, στην οποία στρατοπεδεύουν 4.000 στρατιωτικοί, ιδρύθηκε μετά την επίθεση στους Διδύμους Πύργους, το 2001, με σκοπό την αντιμετώπιση της ισλαμιστικής τρομοκρατίας στην περιοχή.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...