342
Μετανάστες επιβιβάζονται σε κλούβες της ΕΛΑΣ στην Θεσσαλονίκη | Konstantinos Tsakalidis / SOOC

HRW: Ελληνες αστυνομικοί γδύνουν και ξυλοκοπούν μετανάστες [βίντεο]

Protagon Team Protagon Team 18 Δεκεμβρίου 2018, 21:53
Μετανάστες επιβιβάζονται σε κλούβες της ΕΛΑΣ στην Θεσσαλονίκη
| Konstantinos Tsakalidis / SOOC

HRW: Ελληνες αστυνομικοί γδύνουν και ξυλοκοπούν μετανάστες [βίντεο]

Protagon Team Protagon Team 18 Δεκεμβρίου 2018, 21:53

Άνδρες με γυρισμένη την πλάτη τους στην κάμερα δείχνουν τις πληγές τους από τα χτυπήματα που δέχτηκαν από έλληνες αστυνομικούς.

Αυτά είναι κάποια από τα πλάνα που έδωσε στη δημοσιότητα σε βίντεο το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW), καταγγέλλοντας την ελληνική αστυνομία για βίαιες επαναπροωθήσεις μεταναστών στον Εβρο.

Η οργάνωση, σύμφωνα με τον Guardian, κατηγορεί την αστυνομία για ξυλοδαρμό μεταναστών και αιτούντων άσυλο που μπαίνουν παράνομα στην Ελλάδα, από τα χερσαία σύνορα με την Τουρκία.

Η οργάνωση καταγγέλλει συγκεκριμένα πως οι τραυματισμοί που προβάλλονται στο συγκεκριμένο βίντεο – το οποίο γυρίστηκε στην Αδριανούπολη τον Αύγουστο – προκλήθηκαν από επιθέσεις της ελληνικής αστυνομίας κατά τις λεγόμενες «επαναπροωθήσεις» στον Εβρο.

Η HRW μιλώντας με ανθρώπους από το Αφγανιστάν, το Ιράκ, τη Συρία, το Μαρόκο, το Πακιστάν, την Τυνησία και την Υεμένη καταγράφει συνολικά 24 περιστατικά επαναπροωθήσεων από την Ελλάδα στην Τουρκία.

Όλοι όσοι δέχτηκαν να μιλήσουν κάνουν λόγο για επιθετική ή βίαιη συμπεριφορά της ελληνικής αστυνομίας και από μέλη άλλων σωμάτων, που φορούσαν στολές και μάσκες, δίχως αναγνωρίσιμα διακριτικά.

Δώδεκα εξ’ αυτών ανέφεραν πως τους έκλεψαν τα πράγματά τους, ακόμη και χρήματα και έγγραφα, τα οποία τις περισσότερες φορές τα κατέστρεψαν, ενώ οι επτά είπαν πως τους έβγαλαν τα ρούχα ή τα παπούτσια και τους ανάγκασαν να επιστρέψουν στην Τουρκία με τα εσώρουχα, ακόμη και μέσα στην παγωνιά, τη νύχτα.

Ακόμη, κατήγγειλαν ότι τους χτύπησαν με τα χέρια και κλομπ και τους κλώτσησαν. Ένας Μαροκινός κατήγγειλε ότι ένας άνδρας, με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου του, τον έσυρε από τα μαλλιά, τον ανάγκασε να γονατίσει, έβαλε ένα μαχαίρι στο λαιμό του και τον υπέβαλλε σε ψεύτικη «εκτέλεση».

Ανάμεσα σε εκείνους που τους ανάγκασαν να επιστρέψουν στην Τουρκία ήταν μία 19χρονη έγκυος από τη Συρία και μια Αφγανή που είπε ότι οι αστυνομικοί πήραν τα παπούτσια των δύο παιδιών της.

«Άνθρωποι που δεν έχουν διαπράξει έγκλημα κρατούνται, ξυλοκοπούνται, και τους πετάνε έξω από την Ελλάδα χωρίς να ληφθούν υπόψη τα δικαιώματα ή η ασφάλειά τους», δήλωσε ο Τοντόρ Γκάρντος, ερευνητής της HRW στην Ευρώπη.

«Οι ελληνικές αρχές πρέπει αμέσως να ερευνήσουν τις επανειλημμένες καταγγελίες για παράνομες επαναπροωθήσεις», συμπλήρωσε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...