536
Εκδηλώσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης στη Θεσσαλονίκης σε θέματα που αφορούν το HIV/AIDS (φωτογραφία αρχείου) | Konstantinos Tsakalidis / SOOC

HIV/AIDS: 402 νέα περιστατικά λοίμωξης σε δέκα μήνες

Protagon Team Protagon Team 30 Νοεμβρίου 2021, 19:33
Εκδηλώσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης στη Θεσσαλονίκης σε θέματα που αφορούν το HIV/AIDS (φωτογραφία αρχείου)
|Konstantinos Tsakalidis / SOOC

HIV/AIDS: 402 νέα περιστατικά λοίμωξης σε δέκα μήνες

Protagon Team Protagon Team 30 Νοεμβρίου 2021, 19:33

Μείωση παρατηρείται στις νέες διαγνώσεις του HIV κατά τους πρώτους δέκα μήνες του 2021, η οποία θα πρέπει να ερμηνευτεί με προσοχή, όπως διευκρινίζει ο ΕΟΔΥ στη νέα έκθεση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS την Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου, καθώς η εξαγωγή ασφαλέστερων συμπερασμάτων θα είναι εφικτή, αφού ολοκληρωθεί η αποστολή των δηλώσεων από τους υγειονομικούς φορείς της χώρας μέχρι το τέλος του έτους.

Συνολικά από τον Ιανουάριο μέχρι και το τέλος Οκτωβρίου δηλώθηκαν 402 νέα περιστατικά. Τα 330 (82,09%) αφορούν άνδρες και τα 72 (17,91%) γυναίκες.

Για την ίδια χρονική περίοδο, παρατηρείται σταδιακή μείωση των νέων διαγνώσεων στους χρήστες ενέσιμων εξαρτησιογόνων ουσιών, καθώς και στους άνδρες που έχουν σεξουαλικές επαφές με άνδρες (ΑΣΑ). Ωστόσο, αναφορικά με την πρώτη ομάδα, ο αριθμός των νεοδιαγνωσθέντων λοιμώξεων παραμένει σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με πριν το 2011, οπότε και υπήρξε επιδημική έκρηξη στη συγκεκριμένη ομάδα.

Τους πρώτους δέκα μήνες του 2021 τα περισσότερα περιστατικά που διαγνώσθηκαν και δηλώθηκαν στον ΕΟΔΥ αφορούσαν σε άτομα που μολύνθηκαν μέσω της απροφύλακτης σεξουαλικής επαφής, κυρίως μεταξύ ανδρών.

Ειδικότερα, το 45,27% από τις νέες διαγνώσεις HIV αφορούν άνδρες που είχαν απροφύλακτες σεξουαλικές επαφές με άνδρες (ΑΣΑ), ενώ το 18,91% άτομα που μολύνθηκαν μέσω της απροφύλακτης ετεροφυλοφιλικής σεξουαλικής επαφής (ΕΤΕΡΟ). Η ενέσιμη κοινή χρήση ενδοφλέβιων εξαρτησιογόνων ουσιών (ΧΕΝ) δηλώθηκε ως πιθανός τρόπος μόλυνσης για 68 (16,92%) νέα περιστατικά.

Τo 81% των ατόμων που έχουν διαγνωσθεί και ζουν με HIV στη χώρα μας έχει λάβει αντιρετροϊκή αγωγή. Στην ομάδα των ανδρών με σεξουαλικές επαφές με άνδρες, το αντίστοιχο ποσοστό εκτιμάται σε 91%. Για τα περιστατικά που διαγνώστηκαν το 2020, ο μέσος χρόνος έναρξης αγωγής από τη διάγνωση έχει μειωθεί σε περίπου 54 ημέρες.

Το προσωπικό των Μονάδων Λοιμώξεων κλήθηκε να υποστηρίξει τη διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού, δυσχεραίνοντας ακόμη περισσότερο τη φροντίδα των ατόμων που ζουν με HIV και λαμβάνουν αγωγή. Η υποστήριξη των Μονάδων Λοιμώξεων με υλικοτεχνική υποδομή και προσωπικό προβάλλει ως επιτακτική και άμεση ανάγκη για τη διασφάλιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, ιδιαίτερη μέριμνα θα πρέπει να δοθεί σε άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, όπως οι ΧΕΝ και οι μετανάστες. Μάλιστα, όπως υπογραμμίζεται, για τους ΧΕΝ, ιδιαίτερης σημασίας είναι η ένταξή τους σε προγράμματα απεξάρτησης, η διασφάλιση της διασύνδεσής τους με τις Μονάδες Λοιμώξεων, η παραμονή τους στη θεραπεία και παρακολούθηση, καθώς και η προώθηση του ελέγχου για HIV μεταξύ αυτών.

Επιπλέον, επιβάλλεται η διατήρηση και περαιτέρω επέκταση των προγραμμάτων παρέμβασης και μείωσης της βλάβης, καθώς και η υλοποίηση στοχευμένων παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση της φτώχειας, της έλλειψης σταθερού καταλύματος και των διακρίσεων.

Εκδηλώσεις

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας πραγματοποιεί εκδηλώσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης στο κέντρο της Αθήνας. Συγκεκριμένα την Τετάρτη (από τις 15:00 έως και τις 21:00), στην κινητή μονάδα του ΕΟΔΥ, που θα βρίσκεται στο Γκάζι, στον σταθμό του μετρό «Κεραμεικός», εξειδικευμένο προσωπικό θα παρέχει υπηρεσίες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον HIV, με στόχο την προαγωγή της ασφαλέστερης σεξουαλικής επαφής, τη βελτίωση των συνθηκών ζωής των ατόμων που ζουν με τον HIV καθώς και την αντιμετώπιση του κοινωνικού στίγματος.

Παράλληλα, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα επισκεφθεί στις 11.00 το πρωί τη Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων στο Νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» και στις 12.00 το Κέντρο Πρόληψης και Εξέτασης «Αth Checkpoint» στο Μοναστηράκι.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News