337
Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Πάνος Καμμένος πανηγυρίζοντας στις 3 Ιουλίου 2015, πριν το δημοψήφισμα, που έστειλε τη χώρα στα βράχια | Nikos Libertas / SOOC

Handelsblatt: Πανάκριβο λάθος του Τσίπρα ότι «θα χτυπάμε τα νταούλια και οι αγορές θα χορεύουν»

Protagon Team Protagon Team 2 Νοεμβρίου 2018, 09:50
Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Πάνος Καμμένος πανηγυρίζοντας στις 3 Ιουλίου 2015, πριν το δημοψήφισμα, που έστειλε τη χώρα στα βράχια
|Nikos Libertas / SOOC

Handelsblatt: Πανάκριβο λάθος του Τσίπρα ότι «θα χτυπάμε τα νταούλια και οι αγορές θα χορεύουν»

Protagon Team Protagon Team 2 Νοεμβρίου 2018, 09:50

Το 2014 ο Αλέξης Τσίπρας, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τότε, υποσχόταν ότι «εμείς θα βαράμε το νταούλι και οι αγορές θα χορεύουν», αλλά αυτό ήταν μια «απλοϊκή υπόθεση που αποδείχθηκε πανάκριβο λάθος», τονίζει ο γερμανικός Τύπος

Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα έχει το χειρότερο αξιόχρεο στην ευρωζώνη και καταβάλλει τα υψηλότερα επιτόκια στα ομόλογα. Εν τω μεταξύ η διένεξη Ρώμης-Βρυξελλών, αλλά και η οικονομική κρίση στην Τουρκία, δυσκολεύουν την επάνοδο της Αθήνας στις αγορές, αναφέρει ακόμη.

Η καχυποψία των αγορών οφείλεται κυρίως στην ίδια την Ελλάδα, σημειώνει η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.

Για το ύψος του χρέους ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να κάνει και πολλά, προσθέτει. Με την πολιτική του ωστόσο εντείνει την ανησυχία στις αγορές και η συγκυβέρνηση με τους ΑΝΕΛ τρίζει. Ετσι δεν αποκλείεται ο πρωθυπουργός να χάσει σε λίγους μήνες την πλειοψηφία του στο Κοινοβούλιο – ούτως ή άλλως το 2019 πρέπει να εκλεγεί νέα Βουλή, γράφει.

«Ηδη πάντως ο Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε τα προεκλογικά δωράκια. Θέλει να ακυρώσει τις περικοπές συντάξεων, να μοιράσει κοινωνικό μέρισμα και να πάρει πίσω μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας. Ό,τι χειρότερο δηλαδή για τους επενδυτές», αναφέρει.

Εκτός του σχολίου η Handelsblatt δημοσιεύει άρθρο με τίτλο «Η Αθήνα αναβάλλει την έκδοση ομολόγων».

«Η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει υπομονή μέχρι να επιστρέψει στις αγορές. Ο υπ. Οικονομικών ωστόσο δεν θέλει να περιμένει υπερβολικά», επισημαίνει. Η οικονομική εφημερίδα σημειώνει επικαλούμενη ανεπίσημες πηγές ότι η Αθήνα επιδιώκει να αντλήσει το 2019 περίπου 7 δισ. ευρώ για να αποπληρώσει εμπρόθεσμα δάνεια του ΔΝΤ.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν θέλει να προσφύγει σε νέο δανεισμό για μειώσει το χρέος και να βελτιώσει το αξιόχρεο της χώρας. Λόγω του σκεπτικισμού των αγορών ωστόσο η ελληνική κυβέρνηση εξετάζει την έκδοση κρατικού ομολόγου που θα αγοράσουν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες.

«Ενας τραπεζίτης κάνει λόγο για συνθήκη win-win, καθώς από τη μια το Δημόσιο θα αντλήσει χρήματα με ιδανικότερους όρους, ενώ από την άλλη οι τράπεζες θα διασφαλίσουν σημαντικά έσοδα από επιτόκια. Παραμένει ωστόσο αμφίβολο αν η ΕΚΤ δώσει το απαραίτητο πράσινο φως στην αύξηση του ορίου τοποθετήσεων σε κρατικά ομόλογα από τράπεζες», καταλήγει.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...