337
Το κτίριο της ρωσικής πρεσβείας στη βουλγαρική πρωτεύουσα. Τον Απρίλιο αριθμούσε 114 στελέχη. Τώρα θα μείνει με λιγότερο από τα μισά | Facebook/Russian Embassy in Sofia

H Βουλγαρία απέλασε 70 ρώσους διπλωμάτες!

Protagon Team Protagon Team 29 Ιουνίου 2022, 10:07
Το κτίριο της ρωσικής πρεσβείας στη βουλγαρική πρωτεύουσα. Τον Απρίλιο αριθμούσε 114 στελέχη. Τώρα θα μείνει με λιγότερο από τα μισά
|Facebook/Russian Embassy in Sofia

H Βουλγαρία απέλασε 70 ρώσους διπλωμάτες!

Protagon Team Protagon Team 29 Ιουνίου 2022, 10:07

Είναι μια οριστική στροφή της Βουλγαρίας; Ενας βίαιος απογαλακτισμός από τη διαχρονική και υπόγεια επιρροή του ρωσικού παράγοντα στα πράγματα της Σόφιας; Σε κάθε περίπτωση, είναι μια είδηση που προκαλεί αίσθηση, λίγες μάλιστα ημέρες μετά την απόφαση του βουλγαρικού κοινοβουλίου να… στενοχωρήσει τη Ρωσία ανοίγοντας έναν δρόμο για ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση: η Βουλγαρία ανακοίνωσε την απέλαση 70 (!) ρώσων διπλωματικών υπαλλήλων λόγω υποψιών για κατασκοπεία, θέτοντας, παράλληλα ένα ανώτατο όριο στο μέγεθος της εκπροσώπησης της Μόσχας καθώς οι εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών που κάποτε ήταν στενοί σύμμαχοι έχουν κλιμακωθεί έτι περαιτέρω λόγω του Ουκρανικού.

Οπως σημείωσε το Reuters, η κίνηση αυτή, που ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών και τον απερχόμενο πρωθυπουργό, Κιρίλ Πετκόφ, σηματοδοτεί την πλέον πολυάριθμη απέλαση ρώσων διπλωματών από τη Σόφια τα τελευταία χρόνια. Για να έχουμε μια τάξη μεγέθους έπειτα από αυτή την ενέργεια, μειώνει περισσότερο από το μισό το δυναμικό της ρωσικής πρεσβείας, η οποία στα τέλη αριθμούσε 114 στελέχη στα τέλη Απριλίου.

Σύμφωνα με το βουλγαρικό υπουργείο Εξωτερικών, η απόφαση για απέλαση τόσο πολλών ρωσικών διπλωματικών υπαλλήλων είχε σχεδιαστεί κατά τέτοιο τρόπο ώστε να μειώσει το μέγεθος της ρωσικής αποστολής σε επίπεδα αντίστοιχα της βουλγαρικής αντιπροσωπείας στη Μόσχα, αλλά και ως απάντηση σε αυτό που χαρακτηρίστηκε «δραστηριότητες που δεν συνάδουν με τη Σύμβαση της Βιέννης για τις διπλωματικές σχέσεις».

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Κίριλ Πετκόφ έκανε και αυτός γνωστό ότι «σήμερα εκδιώξαμε 70 ρώσους διπλωμάτες, πολλοί από τους οποίους επιδίδονταν σε κατασκοπευτικές δραστηριότητες και η διπλωματική τους ιδιότητα λειτουργούσε περισσότερο ως κάλυψη». «Δεν πρόκειται για πράξη που στρέφεται εναντίον του ρωσικού λαού», διευκρίνισε ο Πετκόφ, περιγράφοντας τις απελάσεις.

«Οταν ξένες κυβερνήσεις προσπαθούν να ανακατευτούν στις εσωτερικές υποθέσεις μας, είναι εύλογο ότι οι θεσμοί μας θα ανταποκριθούν», εξήγησε. Καταλήγοντας, το δημοσίευμα αναφέρει ότι το βουλγαρικό υπ. Εξωτερικών έκανε επίσης γνωστό ότι η Βουλγαρία περιορίζει το μέγεθος της διπλωματικής παρουσίας της Ρωσίας στα 48 στελέχη και έδωσε εντολή στους απελαθέντες ρώσους διπλωμάτες να εγκαταλείψουν τη χώρα μέχρι τα μεσάνυχτα της Κυριακής.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...