508
Η άφιξη της Μπιγιονσέ στο γκαλά της Vogue και του Met to 2015 | Andrew H. Walker/Getty Images for Variety/Ideal Images

H Vogue στο Μet/ Μια ταινία που θα συζητηθεί

Protagon Team Protagon Team 26 Φεβρουαρίου 2016, 10:29
Η άφιξη της Μπιγιονσέ στο γκαλά της Vogue και του Met to 2015
|Andrew H. Walker/Getty Images for Variety/Ideal Images

H Vogue στο Μet/ Μια ταινία που θα συζητηθεί

Protagon Team Protagon Team 26 Φεβρουαρίου 2016, 10:29

Είναι ένα κορυφαίο γεγονός μόδας στη συνάντησή της με την τέχνη. Είναι η στιγμή για την οποία προετοιμάζονται όλη τη χρονιά ηθοποιοί, μοντέλα, τραγουδίστριες, ισχυρές γυναίκες σταρ στον τομέα τους. Ο σκηνοθέτης Αντριου Ρόσι αποφάσισε να γυρίζει ένα εξαιρετικής αισθητικής και ρυθμού ντοκιμαντέρ για αυτό το γεγονός, με τον τίτλο «Η πρώτη Δευτέρα του Μαΐου», το οποίο θα προβληθεί για πρώτη φορά στο Tribeca Film Festival στις 13 Απριλίου.

Καταγράφει τα παρασκήνια, τις συσκέψεις, τις εντάσεις, τη δημιουργικότητα, την έξαψη, την ομορφιά, τις κρίσεις και τον ενθουσιασμό αυτού του γεγονότος, εστιάζοντας στην περσινή διοργάνωση, που ήταν αφιερωμένη στην Κίνα. Απολύτη πρωταγωνίστρια είναι φυσικά η διευθύντρια της Vogue Αννα Γουίντορ.

Kαθώς σε όλο τον κόσμο γράφονται κάθε χρόνο ατελείωτα κείμενα συνοδευόμενα από δεκάδες φωτογραφίες για αυτό το γεγονός που έχει χαρακτηριστεί ως το «Super Bowl της μόδας», το ντοκιμαντέρ θα μας επιτρέψει να νιώσουμε όχι απλώς καλεσμένοι, αλλά μέλη της διοργάνωσης.

unspecified
H Γουίντορ, με μαύρα γυαλιά ηλίου σε συσκέψεις για την προετοιμασία του γκαλά (youtube)

Το πρώτο τρέιλερ που δόθηκε στη δημοσιότητα έχει ήδη γίνει viral. Είναι εξαιρετικός ο τρόπος με τον οποίο ο Ρόσι τραβά τις κουρτίνες και δείχνει τα πάντα: από το πώς η Γουίντορ είχε την αρχική σύλληψη μέχρι τον επιμελητή της έκθεσης Αντριου Μπόλτον έκανε τα πάντα για να μη μοιάζει το ντεκόρ «σαν κινέζικο εστιατόριο». Ναι, το τρέιλερ μαρτυρά πως όσα φανταζόμαστε είναι αλήθεια: αδρεναλίνη και ομορφιά, η Γουίντορ αυστηρή και υπέρκομψη, στρατιές υπαλλήλων στρεσαρισμένων και σε απόγνωση, σνομπισμός και υψηλή αισθητική.

Επίσης διαπιστώνει κανείς τι κάνει πραγματικά το μάτι της διευθύντριας της Vogue να λάμψει από θυμό, τι την εξοργίζει. Ενώ η ατάκα που μοιάζει να λέει περισσότερο από κάθε τι άλλο, είναι «we have a lot to do». Εχουμε ακόμα πολλά να κάνουμε… Ενώ αυτό που ακούγεται περισσότερο κατά τις αφίξεις των σταρ είναι «oh my god!». Ναι ακούγεται από τους ίδιους τους σταρ.

untitled-article-1456242637
Η Ριάνα ήταν το τιμώμενο πρόσωπο στο περσινό γκαλά και πρωταγωνιστεί με πολλούς τρόπους στην ταινία (youtube)

Από τις σκηνές που θα συζητηθούν περισσότερο είναι σίγουρα αυτές που αφορούν στην εμφάνιση της Ριάνα με όλο το παρασκήνιο για την προετοιμασία της καθώς ήταν αυτή που τραγούδησε στην περσινή έκθεση. Βέβαια δεν μιλάνε μόνο οι συντελεστές αλλά και κορυφαίοι σχεδιαστές όπως ο Καρλ Λαγκερφελντ και ο Ζαν Πωλ Γκωτιέ και άλλοι…

Στο ντοκιμαντέρ βλέπουμε πως η μόδα μπορεί να γίνει τέχνη, αλλά και γιατί πραγματικά η Νέα Υόρκη είναι σήμερα το κέντρο της παγκόσμιας τέχνης. Με την Γουίντορ να λέει με την χαμηλόφωνη φωνή της και τη βρετανική προφορά «η μόδα μπορεί να δημιουργήσει ένα όνειρο, να προκαλέσει τη φαντασία. Είναι ένα είδος θεάτρου».

1280_metgala_tribecafilmfestival_358294_ver1.0
O Αντριου Μπόλτον επιμελήθηκε κάθε λεπτομέρεια της έκθεσης (youtube)

Αυτό που κάνει το ντοκιμαντέρ όμως τόσο ξεχωριστό είναι ότι ταυτόχρονα με όλη αυτή την έξαψη και την λάμψη της μόδας, δείχνει τον μυσταγωγικό, επιστημονικό, ακριβή τρόπο που λειτουργεί το κορυφαίο μουσείο της Νέας Υόρκης καθώς οργανώνει μια μεγάλη έκθεση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...