613
| AMBS Architects

H Nύφη του Κόλπου υψώνεται στο τριτοκοσμικό Ιράκ

Protagon Team Protagon Team 20 Ιανουαρίου 2016, 12:04

H Nύφη του Κόλπου υψώνεται στο τριτοκοσμικό Ιράκ

Protagon Team Protagon Team 20 Ιανουαρίου 2016, 12:04

Ο,τι ξεχωρίζει το νέο κτίριο από τα άλλα που έχουν ήδη χτιστεί και λειτουργούν στο χώρο κυρίως της Μέσης και της Απω Ανατολής δεν είναι μόνο πως δεν θα το σχεδιάσουν οι «συνήθεις ύποπτοι», ειδικοί σε τέτοιου ύψους κτίρια αρχιτέκτονες Αντριαν Σμιθ και Γκόρντον Τζιλ, αλλά η ιρακινή εταιρεία AMBS. Kαι πως εκτός από το ύψος πρωτοφανές θα είναι και το μέγεθός του. Πέρα από τα 1.152 μέτρα που θα το καταστήσουν το ψηλότερο κτίριο στον κόσμο, θα είναι και το μεγαλύτερο -κυριολεκτικά μια κάθετη πόλη, σκαρφαλωμένη στον ουρανό- καθώς θα απλώνεται σε έκταση πολλών οικοδομικών τετραγώνων και η επιφάνεια που θα καλύπτει θα υπερβαίνει τα 6 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα!

Το πολύπλοκο οικοδόμημα, εκτός από τις αισθητικά τολμηρές λύσεις που υιοθετεί, θα χρησιμοποιεί σχεδόν αποκλειστικά ανανεώσιμες πηγές, με κύρια πηγή την ηλιακή, η οποία θα το καταστήσει υπόδειγμα διαχείρισης, τουλάχιστον όσον αφορά την αξιοποίηση της ενέργειας.

towers
Η Νύφη του Κόλπου σε σύγκριση με τα τρία άλλα ψηλότερα κτίρια του κόσμου

Oπως σημειώνει ο Κρίστον Καπς στο The Atlantic, αν και πολλοί περίμεναν ο επόμενος υψηλότερος ουρανοξύστης να χτιστεί στη Σαουδική Αραβία ή στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα που φιλοξενούν τον Πύργο του Βασιλείου, στην Τζέντα (1.000 μέτρα ύψος) και το Μπουρτζ Χαλίφα, στο Ντουμπάι (828 μέτρα ύψος) αντίστοιχα, η επιλογή της Βασόρας, όπου το 2003 δόθηκε η πρώτη μεγάλη μάχη του Πολέμου στο Ιράκ, ξάφνιασε την παγκόσμια κοινότητα. Οχι μόνο επειδή η κατάσταση στη χώρα αυτή της Μέσης Ανατολής παραμένει περίπλοκη από κοινωνικοπολιτική άποψη, αλλά και επειδή η εδαφική της ακεραιότητα δεν είναι απολύτως διασφαλισμένη.

Η επαρχία της Βασόρας δείχνει να είναι μια αναγεννημένη περιοχή. Τα 3 εκατομμύρια των κατοίκων της έχουν αποκομίσει σημαντικό πλούτο από τη διαχείριση του πετρελαίου και μάλιστα σε τέτοιον βαθμό που να εγείρουν ζητήματα απόσχισης από το Ιράκ και δημιουργίας αυτόνομου κράτους! Μετά την καταπίεση που υπέστησαν οι κάτοικοί της από το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν, η Μπάσρα εμφανίζεται από πολλούς ως η αναδυόμενη οικονομική πρωτεύουσα της χώρας, αν και υπό τις παρούσες συνθήκες θα πρέπει να είναι κανείς προσεκτικός για το πόσο γρήγορα μπορεί να αλλάξει όψη μια τόσο μεγάλη πόλη. Ιδιαίτερα αν αναλογιστεί την τραγική μοίρα της Ράκα στη γειτονική Συρία, που είχε παρόμοιες φιλοδοξίες αλλά τελικά έπεσε στα χέρια των τζιχαντιστών και ως πρωτεύουσα του Ισλαμικού Κράτους έγινε θέατρο σκληρών συγκρούσεων, έχοντας σχεδόν ισοπεδωθεί από τους ανηλεείς βομβαρδισμούς των δυτικών δυνάμεων και της Ρωσίας.

ΟΥΡΑΝΟΞΥΣΤΗΣ 2
Λεπτομέρεια σε μακέτα από τη βάση του τρισμέγιστου ουρανοξύστη

Γεγονός είναι, πάντως, πως ο ωφέλιμος χώρος της Νύφης είναι αρκετές φορές μεγαλύτερος από τον αντίστοιχο των συναφών κτιρίων που ήδη υπάρχουν και ο οποίος κατά μεγάλο μέρος θα είναι συγκεντρωμένος στη βάση του – ένα τόσο ψηλό κτίριο φυσικό είναι να χρειάζεται μια ιδιαίτερα πλατιά βάση στήριξης. Μάλιστα, τόσο οι κολόνες όσο και τα μηχανικά δομικά μέρη του κτιρίου δεν θα στενεύουν όσο ανεβαίνουμε προς τους υψηλότερους ορόφους, αλλά θα έχουν και στην κορυφή το ίδιο πάχος με τα στοιχεία της βάσης. Ο νεωτερισμός της κατασκευής είναι πως στη βάση της θα υπάρχουν πολλά κτήρια ενωμένα μεταξύ τους. Βέβαια, οι αρχιτέκτονες Αντριαν Σμιθ και Γκόρντον Τζιλ ετοιμάζονται να απαντήσουν στο σχέδιο της Νύφης του Κόλπου με τη δημιουργία στους Κήπους της Τζουμέιρα, στο Ντουμπάι, τριών ουρανοξυστών ύψους 600 μέτρων, ενωμένων μεταξύ τους στο κατώτερο τμήμα τους. Τα κτίρια θα περιλαμβάνουν δύο ξενοδοχεία 5 και 6 αστέρων, εμπορικά κέντρα, αίθουσες χορού και χώρους συνεδρίων, spa, γήπεδα μπάσκετ και βόλεϊ καθώς και μία πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων. Και όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα, λένε πως η δημιουργία της πρώτης κάθετης πόλης στον κόσμο δεν αποτελεί πλέον παρά θέμα (ελάχιστου) χρόνου…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...