445
Αναμνηστική φωτογραφία για τις γυναίκες υπουργούς Εξωτερικών. Στο κέντρο, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι | Canada’s Foreign Policy—Global Affairs Canada

H πρώτη και ιστορική σύνοδος γυναικών υπουργών Εξωτερικών

Protagon Team Protagon Team 24 Σεπτεμβρίου 2018, 18:35
Αναμνηστική φωτογραφία για τις γυναίκες υπουργούς Εξωτερικών. Στο κέντρο, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι
|Canada’s Foreign Policy—Global Affairs Canada

H πρώτη και ιστορική σύνοδος γυναικών υπουργών Εξωτερικών

Protagon Team Protagon Team 24 Σεπτεμβρίου 2018, 18:35

Ήταν (σχεδόν) όλες εκεί δηλώνοντας «παρούσες»: οι γυναίκες υπουργοί Εξωτερικών της Νότιας Αφρικής, της Ανδόρας, της Βουλγαρίας, της Κόστα Ρίκα, της Κροατίας, της Δομινικανής Δημοκρατίας, της Γκάνας, της Γουατεμάλας, της Ονδούρας, της Ινδονησίας, της Κένυας, της Ναμίμπια, της Νορβηγίας, του Παναμά, της Ρουάντα, της Σουηδίας και της Σάντα Λουτσία.

Σύνολο, 17 εκ των 30 συνολικά σε όλη την υφήλιο που κρατούν στα χέρια τους τις τύχες της διπλωματίας των χωρών τους συναντήθηκαν την Παρασκευή και το Σάββατο στο Μόντρεαλ στην -πρώτη στην Ιστορία, άρα σημαντική- σύνοδο γυναικών υπουργών Εξωτερικών.

Μαζί τους, οι δυο πρόεδροι της συνόδου, η καναδή υπουργός Εξωτερικών Κρίστια Φρίλαντ μαζί με την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι.

Τα θέματα συζήτησης κινήθηκαν φυσικά περιμετρικά ή και απευθείας στον πυρήνα της λεγόμενης «φεμινιστικής ατζέντας», όπως «την ενίσχυση της αυτονομίας των γυναικών, τη συμμετοχή τους στην πολιτική και σε ηγετικές θέσεις», «την ενίσχυση της δημοκρατίας», «την προώθηση της ειρήνης και της ασφάλειας» και «την εξάλειψη της βίας εξαιτίας του φύλου».

Στιγμιότυπο από τη διάσκεψη

«Η σύνοδος αυτή αποτελεί για τις γυναίκες υπουργούς Εξωτερικών μια ιστορική ευκαιρία να εφαρμόσουν τη γυναικεία προοπτική σε θέματα διεθνούς τάξης», επεσήμανε η Καναδή υπουργός στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά το πέρας των εργασιών της συνόδου.

«Κι αυτό γιατί οι γυναίκες είναι ο βασικός κρίκος για να βρίσκονται λύσεις στα πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι κοινωνίες μας», τόνισε η κυρία Φρίλαντ.

«Πάντα θα εργάζομαι για την ισότιμη εκπροσώπηση και τον σεβασμό των γυναικών, διότι όταν εμπλεκόμαστε όλοι στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, οι κοινωνίες μας γίνονται πιο δυνατές, οι οικονομίες μας και η μεσαία τάξη πιο ευημερούσες και οι χώρες μας ασφαλέστερες», κατέληξε.

«Δεν συζητήσαμε μόνο θέματα που αφορούν τις γυναίκες, αλλά και ζητήματα που αφορούν στην καθημερινότητά μας, από τη Συρία ως την Ουκρανία, τη Νικαράγουα, την πρόληψη των συγκρούσεων και τη βιώσιμη ανάπτυξη», υπογράμμισε από την πλευρά της η κυρία Μογκερίνι, που έσπευσε να υπογραμμίσει πως όλες οι συμμετέχουσες δεσμεύθηκαν να βρίσκονται τακτικά –τουλάχιστον μια φορά ετησίως- ώστε να συνδράμουν στην επικράτηση της «γυναικείας προοπτικής» στη διεθνή πολιτική.

Με την ευκαιρία η κυρία Φρίλαντ ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση του Καναδά σκοπεύει να δημιουργήσει την πρώτη θέση πρεσβευτή για το πρόγραμμα που θα αφορά τις γυναίκες, την ειρήνη και την ασφάλεια και στόχο να ενισχύσει τη συμμετοχή των γυναικών στις ειρηνευτικές προσπάθειες σε όλο τον κόσμο και να καταπολεμήσει τη σεξουαλική βία στις συγκρούσεις.

«Φυτέψαμε τον σπόρο, ο οποίος πιστεύω ότι θα γίνει ένα φυτό που θα δημιουργήσει όμορφα άνθη», προέβλεψε η κυρία Μογκερίνι.

Οι υπουργοί θα μοιραστούν τα αποτελέσματα των διαβουλεύσεων τους στη διάρκεια των υπουργικών συνόδων στο πλαίσιο της 73ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, που ξεκινάει τις εργασίες του την Τρίτη στη Νέα Υόρκη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...