309
Το εξώφυλλο του νεοϋορκέζικου δίσκου που κυκλοφορεί ξανά | ΕΜΙ

H Nάνα Μούσχουρη μόλις επέστρεψε

Protagon Team Protagon Team 28 Ιανουαρίου 2016, 13:17
Το εξώφυλλο του νεοϋορκέζικου δίσκου που κυκλοφορεί ξανά
|ΕΜΙ

H Nάνα Μούσχουρη μόλις επέστρεψε

Protagon Team Protagon Team 28 Ιανουαρίου 2016, 13:17

Αυτές τις μέρες πολλοί την συναντούν στις βόλτες της στο κέντρο της Αθήνας, στη Βουκουρεστίου, στο Zonars και διαπιστώνουν πως η λάμψη παραμένει αναπόσπαστο στοιχείο της σπουδαίας ελληνίδας ερμηνεύτριας Νάνας Μούσχουρη. Η επιστροφή της στην Αθήνα κρύβει όμως και καλλιτεχνικούς λόγους, αφού μόλις κυκλοφόρησε στα ελληνικά ένα ιστορικό άλμπουμ της καριέρας της. Το «Nana Mouskouri in New York» που είχε κυκλοφορήσει το 1962 από την αμερικανική δισκογραφική εταιρεία Mercury.

Εκείνη την εποχή, η Νάνα Μούσχουρη ήταν ήδη πασίγνωστη στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, τραγουδώντας αριστουργηματικά στα γαλλικά και τα ιταλικά. Είχε έρθει η στιγμή να φτιάξει το πρώτο της προσωπικό άλμπουμ σε αμερικανική εταιρεία, με τις συνθήκες που επεφύλασσαν τότε οι δισκογραφικές εταιρείες στις πραγματικές σταρ. Ο ιδιοκτήτης της Mercury Ιρβινγκ Γκριν, ήθελε να διαπιστώσει αν η μεγάλη απήχηση που είχε η Μούσχουρη στην Ευρώπη, θα επαναλαμβανόταν στην τεράστια, προσοδοφόρα αγορά των ΗΠΑ.

Ανέθεσε την παραγωγή του δίσκου στον νέο αλλά ήδη φτασμένο τότε Κουίνσι Τζόουνς, και την ηχοληψία στον Φιλ Ράμον. Όπως η ίδια σημείωνε στο κείμενο που συνόδευε τον δίσκο, φρόντισαν ιδιαίτερα την προφορά της. Ο Κουίνσι ήταν πολύ προσεκτικός με αυτό το θέμα, της έλεγε «μόνο αν εκφράζεις σωστά τις λέξεις θα εκφράσεις σωστά το συναίσθημα». Μπορεί στα γαλλικά και τα ιταλικά να μην έχανε ούτε σπιθαμή συναισθήματος, όμως στα αγγλικά χρειαζόταν «δουλειά».

lp5360130a_720x600
To oπισθόφυλλο του δίσκου που κυκλοφόρησε στις ΗΠΑ πριν από 55 χρόνια

Το άλμπουμ περιέχει δεκαπέντε εξαιρετικά επιλεγμένα κομμάτια, που εκτείνονται από το δεκαετιών, παλιό «Love Me or Leave Me» των Walter Donaldson και Gus Kahn στο πιο σύγχρονο «Till There Was You» που αναδεικνύει επιδέξια το μεγαλείο της φωνής της Νάνας Μούσχουρη.

Σχεδόν 55 χρόνια μετά την κυκλοφορία του δίσκου που στις ΗΠΑ είχε κυκλοφορήσει ως «The Girl From Greece Sings», το «Nana Mouskouri in New York» κυκλοφορεί σε βινύλιο και CD από την MINOS EMI.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...