372
| Markus Schreiber/Pool via REUTERS/File Photo/File Photo

H Μέρκελ θέλει σύντομο και ομοιόμορφο lockdown για να βγει η Γερμανία από την κρίση

Protagon Team Protagon Team 7 Απριλίου 2021, 18:08
|Markus Schreiber/Pool via REUTERS/File Photo/File Photo

H Μέρκελ θέλει σύντομο και ομοιόμορφο lockdown για να βγει η Γερμανία από την κρίση

Protagon Team Protagon Team 7 Απριλίου 2021, 18:08

Υπέρ ενός άμεσου, σύντομου και ομοιόμορφου lockdown για όλη τη Γερμανία τάσσεται η Ανγκελα Μέρκελ καθώς τα έως τώρα μέτρα δεν έχουν αποδώσει τα αναμενόμενα και το 3ο κύμα της επιδημίας του κορονοϊού συνεχίζει να πλήττει τη χώρα. Υπό αυτό το πρίσμα η καγκελάριος περιμένει και τη συναίνεση των κρατιδιακών κυβερνήσεων, όπως ανέφερε την Τετάρτη εκπρόσωπός της.

«Κάθε αίτημα για σύντομο, ομοιόμορφο lockdown είναι σωστό», δήλωσε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Ουλρίκε Ντέμερ, κληθείσα να σχολιάσει την πρόταση για «lockdown-γέφυρα» μέχρις ότου μειωθούν τα κρούσματα και επιταχυνθεί ο εμβολιασμός, την οποία υπέβαλε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας και αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικου Κόμματος (CDU) Αρμιν Λάσετ.

«Μια ενιαία, εθνική προσέγγιση θα ήταν εδώ ορθή. Η ποικιλία των κανόνων που έχουν εγκριθεί δεν συμβάλλει στην ασφάλεια των πολιτών και στην αποδοχή των μέτρων», τόνισε η Ουρλίκε Ντέμερ, απορρίπτοντας ωστόσο την εισήγηση του Λάσετ να επισπευσθεί η επόμενη διάσκεψη της καγκελαρίου με τους πρωθυπουργούς και αυτή τη φορά να πραγματοποιηθεί με φυσική παρουσία των συμμετεχόντων. «Προφανώς δεν υπάρχει πλειοψηφία» για κάτι τέτοιο, διευκρίνισε η αν. κυβερνητική εκπρόσωπος και υπενθύμισε ότι υπάρχουν προγραμματισμένες διαβουλεύσεις για την ερχόμενη Δευτέρα.

Οπως ανέφερε η Deutsche Welle, στόχος της πρότασης του Αρμιν Λάσετ είναι η μείωση σε εθνικό επίπεδο του δείκτη θετικότητας κάτω των 100 κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους εντός επτά ημερών. Εδώ και εβδομάδες ο δείκτης κυμαίνεται σταθερά πάνω από αυτό το όριο.

Το νέο στοιχείο στην πρόταση είναι ότι τα μέτρα θα επιβληθούν σε ολόκληρη τη Γερμανία και όχι, όπως τώρα, μόνο σε περιοχές που ξεπερνούν το όριο.

Αλλά δύσκολα θα υπάρξει συναίνεση. Ηδη το κρατίδιο του Ζάαρ ανακοίνωσε έξοδο από το σκληρό lockdown. Μολονότι ο δείκτης θετικότητας στο κρατίδιο αυξήθηκε από 65,6 στο 91,3 μέσα σε μια εβδομάδα ο τοπικός κυβερνητικός συνασπισμός Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών αποφάσισε να κηρύξει την έξοδο από το lockdown. Από την Τετάρτη άνοιξαν μεταξύ άλλων οι εξωτερικοί χώροι στην εστίαση, κινηματογράφοι, θέατρα, αίθουσες συναυλιών, γυμναστήρια. Προϋπόθεση για να συμμετέχει κανείς σε όλα αυτά είναι ένα αρνητικό τεστ κορονοϊού, που θα πρέπει να έχει πραγματοποιηθεί τις τελευταίες 24 ώρες. «Μετά από ένα χρόνο πανδημία θα πρέπει να σκεφτούμε κάτι παραπάνω από το να κλείνουμε και να περιορίζουμε», δήλωσε ο χριστιανοδημοκράτης πρωθυπουργός του κρατιδίου, Τομπίας Χανς. Σχολιάζοντας την απόφαση η καγκελάριος Μέρκελ τη χαρακτήρισε «παρακινδυνευμένη».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...