172
Φέτα και ούζο εισέρχονται στην κινεζική αγορά ως προστατευμένα είδη | Shutterstock

H φέτα και το ούζο τέθηκαν υπό προστασία και στην Κίνα

Protagon Team Protagon Team 14 Σεπτεμβρίου 2020, 22:32
Φέτα και ούζο εισέρχονται στην κινεζική αγορά ως προστατευμένα είδη
|Shutterstock

H φέτα και το ούζο τέθηκαν υπό προστασία και στην Κίνα

Protagon Team Protagon Team 14 Σεπτεμβρίου 2020, 22:32

Η Ευρωπαϊκή Ενωση και η Κίνα υπέγραψαν διμερή συμφωνία περί προστασίας, από τον σφετερισμό και από την απομίμηση, 100 ευρωπαϊκών προϊόντων «γεωγραφικών ενδείξεων» στην Κίνα και, αντιστοίχως, 100 κινεζικών προϊόντων «γεωγραφικών ενδείξεων» στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Από την εν λόγω συμφωνία αναμένονται αμοιβαία εμπορικά οφέλη καθώς και καταναλωτικά, υπό την έννοια ότι οι καταναλωτές εδώ αλλά και στην Κίνα θα γνωρίζουν ότι καταναλώνουν προϊόντα υψηλής ποιότητας.

Μεταξύ των 100 ευρωπαϊκών προϊόντων που εφεξής θα προστατεύονται στην κινεζική αγορά περιλαμβάνονται και δύο ελληνικά, η φέτα και ούζο.

Η κινεζική αγορά έχει μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης για ευρωπαϊκά τρόφιμα και ποτά.

Το 2019 η Κίνα ήταν ο τρίτος προορισμός για τα αγροτο-διατροφικά προϊόντα της ΕΕ, με ευρωπαϊκές εξαγωγές αξίας 14,5 δισ. ευρώ. Είναι επίσης ο δεύτερος προορισμός των εξαγωγών της ΕΕ που προστατεύονται ως γεωγραφικές ενδείξεις και αφορούν κυρίως κρασιά, τυριά, ποτά, κ.ά.

Αλλα ευρωπαϊκά προϊόντα που αφορά η εν λόγω συμφωνία είναι το ιταλικό τυρί παρμιτζάνο, το ιταλικό χοιρομέρι προσούτο, η γαλλική σαμπάνια, το ιρλανδέζικο ουίσκι, η πολωνέζικη βότκα, κ.ά.

Η συμφωνία αναμένεται να τεθεί σε ισχύ στις αρχές του 2021.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...