552
O Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Μάικ Πομπέο στη Σούδα | Aris Messinis/Pool via REUTERS

H Eλλάδα στο νέο αμερικανικό μέτωπο στη Μεσόγειο – Στη Σούδα Μητσοτάκης και Πομπέο για ένα νέο Ιντσιρλίκ

Protagon Team Protagon Team 29 Σεπτεμβρίου 2020, 09:11
O Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Μάικ Πομπέο στη Σούδα
|Aris Messinis/Pool via REUTERS

H Eλλάδα στο νέο αμερικανικό μέτωπο στη Μεσόγειο – Στη Σούδα Μητσοτάκης και Πομπέο για ένα νέο Ιντσιρλίκ

Protagon Team Protagon Team 29 Σεπτεμβρίου 2020, 09:11

Με μια πιο προσεκτική ματιά στο πρόγραμμα του επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάικ Πομπέο, στη χώρα μας, είναι φανερό ότι καλύπτει ένα ευρύ φάσμα των ελληνομερικανικών σχέσεων, από την άμυνα (βλ. εμβάθυνση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας ΜDCA) και τη διαεπιχειρησιακή ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεων, μέχρι τις επενδύσεις και τα μεγάλα ενεργειακά projects. Ολα όμως συνδέονται με την ασφάλεια και τους στρατηγικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου και των Βαλκανίων.

Ο γεωστρατηγικός ρόλος της Ελλάδας –και ειδικότερα ο ρόλος που θα διαδραματίσει η χώρα μας στο νέο αμερικανικό μέτωπο στη Μεσόγειο– θα βρεθεί στο επίκεντρο των συνομιλιών του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Το γεγονός ότι ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας φιλοξενήθηκε με τη σύζυγό του στο πατρικό σπίτι του κ. Μητσοτάκη στο Ακρωτήρι (εδώ) έχει τον δικό του συμβολισμό — σε μία ακόμη ένδειξη του άριστου επιπέδου στο οποίο βρίσκονται την τρέχουσα περίοδο οι διμερείς σχέσεις.

Ο συμβολισμός του ταξιδιού Πομπέο στην Ελλάδα γίνεται όμως ακόμη υψηλότερος με την κοινή επίσκεψη την οποία πραγματοποιούν σήμερα, Τρίτη, οι δύο άνδρες στη Σούδα.

Οι κ.κ. Μητσοτάκης και Πομπέο θα πραγματοποιήσουν επίσκεψη στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις της Βάσης της Σούδας και αμέσως μετά, στις 11.20 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί διευρυμένη συνάντηση αντιπροσωπειών στην 115 Πτέρυγα Μάχης. Στις συναντήσεις θα μετάσχουν από ελληνικής πλευράς οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος και η διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, πρέσβης Ελένη Σουρανή.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι κοινές δηλώσεις του Πρωθυπουργού με τον αμερικανό ΥΠΕΞ.

Η επίσκεψη Πομπέο στη Σούδα και (πριν από ένα 24ωρο στη Θεσσαλονίκη) σηματοδοτεί την έναρξη υλοποίησης των σχεδιασμών της Ουάσιγνκτον να αυξήσουν περαιτέρω τη στρατιωτική παρουσία τους σε όλες τις βάσεις που έχουν περιληφθεί στην ανανεωμένη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) που υπεγράφη πέρυσι τον Οκτώβριο και τις ερχόμενες ημέρες θα επιμηκυνθεί για ακόμα ένα χρόνο (οι ανανεώσεις είναι ετήσιες). Στον σχεδιασμό αυτόν, εκτός από τη βάση της Σούδας, περιλαμβάνονται επίσης η αεροπορική βάση της Λάρισας και η βάση ελικοπτέρων στο Στεφανοβίκειο, καθώς επίσης το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

Στη Σούδα, άλλωστε, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, θα δημιουργηθεί και δεύτερος ναύσταθμος για τον ελλιμενισμό –ίσως και μόνιμο– μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού (πλοία και υποβρύχια). Ο σχεδιασμός που σχετίζεται με τις συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις και εκφράζει τη βούληση της ελληνικής πλευράς να ενισχύσει την αποτρεπτική δύναμη της χώρας μας, αποτελεί «ειλημμένη απόφαση», ξεκαθάρισε ο κ. Παναγιωτόπουλος και το Στρατηγείο Διοικήσεως Ανατολικής Μεσογείου (ΣΔΑΜ) θα ενταχθεί στο συνολικό πρόγραμμα εξοπλιστικής αναβάθμισης της χώρας.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται και οι πληροφορίες που διακινούνται τον τελευταίο καιρό περί μεταφοράς οπλικών συστημάτων από τη βάση του Ιντσιρλίκ στην Τουρκία.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή των «The Times» στην Αθήνα, ο Μάικ Πομπέο θα εξετάσει με τους συνομιλητές του τη μετεγκατάσταση στη Σούδα κρίσιμου αμερικανικού στρατιωτικού εξοπλισμού από την αεροπορική βάση στο Ιντσιρλίκ.

Στη λογική των αντισταθμιστικών που ενδεχομένως διεκδικήσει η Αθήνα για την αναβάθμιση – ενίσχυση της αμερικανικής παρουσίας στη Σούδα (βάσει της αναθεωρημένης MDCA) δεν αποκλείεται η διμερής συνεργασία σε επίπεδο υποδομών, με την Ουάσινγκτον να έχει ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον να συμβάλει στη διαμόρφωση και την επιτάχυνση της επιχειρησιακής επιτοιμότητας του ΣΔΑΜ.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», οι Αμερικανοί διεκδικούν επίσης να αναλάβουν το έργο ναυπήγησης τεσσάρων νέων φρεγατών πολλαπλών ρόλων, τύπου MMCS, και την αναβάθμιση των τεσσάρων ΜΕΚΟ του Πολεμικού Ναυτικού.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...