677
H έδρα της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη | Wikipedia

H EKT σβήνει τη φωτιά στις τράπεζες

Protagon Team Protagon Team 14 Οκτωβρίου 2018, 10:36
H έδρα της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη
|Wikipedia

H EKT σβήνει τη φωτιά στις τράπεζες

Protagon Team Protagon Team 14 Οκτωβρίου 2018, 10:36

Ετοιμος να αναλάβει δράση προκειμένου να αμβλύνει άμεσα τις ανησυχίες για την σταθερότητα των ελληνικών τραπεζών φέρεται να είναι ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM).

Υπό το βάρος των δραματικών απωλειών από το τραπεζικό sell off στο Χρηματιστήριο Αθηνών αλλά και το γενικότερα προβληματικό περιβάλλον λόγω Ιταλίας και όχι μόνο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα  δεν κρύβει την ανησυχία της για τον κίνδυνο επέκτασης του προβλήματος στην Τράπεζα Περαιώς και στις άλλες συστημικές.

Όπως εκτιμούν στη Φρανκφούρτη, εάν δεν δοθεί εδώ και τώρα μια λύση (για το ζήτημα της άντλησης 500 εκατ. ευρώ μέσω ομολόγων) που θα ανατρέψει το κλίμα γενικευμένης αμφισβήτησης για την υγεία του ελληνικού τραπεζικού κλάδου, ο κίνδυνος εκδήλωσης μιας νέας τραπεζικής κρίσης στη χώρα μας θα παραμείνει υψηλός.

«Εχουμε ένα δένδρο που καίγεται και οφείλουμε να σβήσουμε άμεσα τη φωτιά για να μην κινδυνεύσει το δάσος» υπογραμμίζει χαρακτηριστικά αναπληρωτής CEO συστημικής τράπεζας στην εφημερίδα «Το Βήμα της Κυριακής», σημειώνοντας πως «δεν πρέπει να πάει στράφι η σημαντική βελτίωση που έχει επιτευχθεί έως σήμερα στους ισολογισμούς μας για ένα τόσο μικρό και αντιμετωπίσιμο ζήτημα».

  Την περασμένη εβδομάδα η χρηματιστηριακή αξία των τεσσάρων μεγάλων ομίλων υποχώρησε ακόμη και κάτω από τα 5 δισ. ευρώ για πρώτη φορά μετά τον τελευταίο γύρο κεφαλαιακής ενίσχυσης του 2015.

Οι διοικήσεις των τραπεζικών ιδρυμάτων ετοιμάζονται να απαντήσουν στο σφυροκόπημα των μετοχών τους με ακόμα πιο εντατική και αυστηρή εκτέλεση των επιχειρησιακών σχεδίων μείωσης των «κόκκινων δανείων»

«Πρόκειται για επίπεδα αποτιμήσεων που προεξοφλούν το χειρότερο σενάριο, που δεν είναι άλλο από μια νέα αναγκαστική ανακεφαλαιοποίηση όλου του συστήματος» σημειώνει διευθύνων σύμβουλος πιστωτικού ιδρύματος, ο οποίος χαρακτηρίζει ανεδαφικές τις εκτιμήσεις που διατυπώνονται περί γενικευμένης κεφαλαιακής αδυναμίας του τραπεζικού κλάδου.

Οπως λέει, «εάν διατηρηθούν οι ρυθμοί ανάπτυξης τουλάχιστον στα επίπεδα του 2% και εμείς κάνουμε σωστά τη δουλειά μας, τα νούμερα βγαίνουν». Με εξασφαλισμένη την επίτευξη των στόχων του 2018 και σε μεγάλο βαθμό του 2019, οι τράπεζες θα επιχειρήσουν στα επόμενα τρίμηνα να βελτιώσουν ακόμη περισσότερο τις επιδόσεις τους στη διαχείριση των επισφαλειών, εκτιμά, ευελπιστώντας ότι η επενδυτική κοινότητα θα καταλάβει τον παραλογισμό της πτώσης των τελευταίων δύο εβδομάδων, οι αγοραστές θα επανέλθουν και οι τιμές θα ανακάμψουν.

Ο SSM βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τη διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς για την εξέταση όλων των διαθέσιμων επιλογών.

Παρ’ όλο όμως, που πηγές της Τράπεζας επιμένουν πως υπάρχει χρόνος, τουλάχιστον έως το τέλος του έτους, για την έκδοση του υπό εξέταση ομολόγου, η συγκυρία και οι ειδικές συνθήκες στις διεθνείς αγορές, φαίνεται να ελαχιστοποιούν τα χρονικά περιθώρια αντίδρασης.

Ετσι με το γενικότερο περιβάλλον (αυξημένα επιτόκια και απώλειες στις αγορές) να καθιστά απαγορευτική την άντληση του απαιτούμενου ποσού  από τον ιδιωτικό τομέα, η κάλυψη των 500 εκατ. ευρώ από κρατικά κεφάλαια φαίνεται να αποτελεί μονόδρομο.

Ωστόσο, όπως γράφει «Το Βήμα της Κυριακής, η  επιλογή αυτή έχει κόστος για τους ιδιώτες μετόχους του ομίλου. Και αυτό διότι, λόγω της κρατικής ενίσχυσης, είναι πιθανή η ενεργοποίηση του σχετικού πανευρωπαϊκού κανονισμού και ανοιχτό το ενδεχόμενο οι μετατρέψιμες ομολογίες (CoCos) μέσω των οποίων στηρίχθηκε η τράπεζα στην ανακεφαλαιοποίηση του 2015 να μετατραπούν σε μετοχές. Αποτέλεσμα θα είναι η μείωση του ποσοστού των υπολοίπων μετόχων και η αντίστοιχη ενίσχυση της συμμετοχής του Δημοσίου στο μετοχικό της κεφάλαιο σε επίπεδα κοντά στο 60%.

Επιπλέον, η συγκεκριμένη παρέμβαση αναμένεται να συνοδευτεί από ένα νέο μνημόνιο, ένα επικαιροποιημένο σχέδιο αναδιάρθρωσης, που θα περιλαμβάνει περικοπές στα έξοδα λειτουργίας, κυρίως μέσω της μείωσης των καταστημάτων αλλά και του αριθμού των εργαζομένων.

Από την άλλη, όμως, ο ισολογισμός της τράπεζας θα ενισχυθεί καθώς θα πάψει η υποχρέωση πληρωμής τόκων για τα CoCos, που σε ετήσια βάση ανέρχονται σε 165 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για σημαντικό ποσό, αν ληφθεί υπόψη ότι η οργανική κερδοφορία της Τράπεζας Πειραιώς δύσκολα θα ξεπεράσει εφέτος τα 700 εκατ. ευρώ.

Στον αντίποδα πάντως, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) θα χάσει διπλά εφόσον προχωρήσει αυτή η λύση.

Συγκεκριμένα, θα απολέσει τα έσοδα από το ετήσιο κουπόνι των CoCos που έχει λαμβάνειν έναντι του ποσού των 2 δισ. ευρώ που έδωσε το 2015 για την κεφαλαιακή ενίσχυση της Πειραιώς. Επιπλέον, αν γίνει η ανταλλαγή, οι μετοχές που θα λάβει θα αποκτηθούν στην τιμή των 6 ευρώ η καθεμία, όταν στο ταμπλό ο τίτλος διαπραγματεύεται γύρω από τα 1,20 ευρώ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...