409
Οπως έγινε γνωστό, ο Πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αρχιεπίσκοπο για το θέμα του κορονοϊού | INTIMEnews

H Eκκλησία της Ελλάδος για τη «θεοπρεπή και αξιοπρεπή» αντιμετώπιση του κορονοϊού

Protagon Team Protagon Team 28 Φεβρουαρίου 2020, 16:39
Οπως έγινε γνωστό, ο Πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αρχιεπίσκοπο για το θέμα του κορονοϊού
|INTIMEnews

H Eκκλησία της Ελλάδος για τη «θεοπρεπή και αξιοπρεπή» αντιμετώπιση του κορονοϊού

Protagon Team Protagon Team 28 Φεβρουαρίου 2020, 16:39

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο για το θέμα του κορονοϊού είχε το πρωί της Παρασκευής ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου, ο Πρωθυπουργός ζήτησε από τον Αρχιεπίσκοπο τη συμβολή της Εκκλησίας στην αποτροπή της εξάπλωσης του νέου κορονοϊού και στο πλαίσιο αυτό εστάλη εγκύκλιος προς όλες τις μητροπόλεις όπου -όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται- ζητούνται τα ακόλουθα:

1) Να εντείνουμε όλοι τις προσευχές μας προς τον Νικητή της φθοράς και του θανάτου Κύριο Ιησού Χριστό, ώστε να διαφυλάξει υγιή και ακεραία την κληρονομία Του. 

2) Οι ειδικοί επιστήμονες, τόσο της Πατρίδος μας όσο και του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας, διαβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει λόγος πανικού και ότι η μεγαλύτερη πλειοψηφία όσων νοσήσουν, απλώς θα παρουσιάσει συμπτώματα, τα οποία ομοιάζουν προς τη γρίπη. Ως εκ τούτου, ακολουθούμε μόνο τις επίσημες ενημερώσεις και το τι μας συστήνουν οι επιστήμονες.

3) Ως προς την πρόληψη του ιού, οφείλουμε: α) Να πλένουμε τα χέρια μας τακτικά. β) Να χρησιμοποιούμε αντισηπτικά με οινόπνευμα. γ) Εάν έχουμε βήχα ή πυρετό να επικοινωνούμε τηλεφωνικά με τον ιατρό μας και όχι να μεταβαίνουμε στο ιατρείο ή στο νοσοκομείο αμέσως. δ) Να τηρούμε απόσταση από όποιον παρουσιάζει συμπτώματα. ε) Να καθαρίζουμε τις επιφάνειες και να αερίζουμε καλά τα σπίτια, τους χώρους εργασίας και τους  Ιερούς Ναούς. στ) Οσοι παρουσιάζουν συμπτώματα ασθενείας, ας αποφύγουν προσωρινώς τους χώρους μαζικής συναθροίσεως καθώς και τους ασπασμούς και εναγκαλισμούς, χάριν της προστασίας της υγείας των αδελφών του Χριστού.

4) Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται για όσους συνανθρώπους μας ανήκουν στις υγειονομικώς ευπαθείς ομάδες, πάσχοντες από αναπνευστικά προβλήματα ή σακχαρώδη διαβήτη ή καρδιαγγειακά νοσήματα, οι οποίοι οφείλουν να επιδείξουν πολύ μεγαλύτερη προσοχή ώστε να μη νοσήσουν. Καλό είναι να αποφεύγουν την έξοδο από την οικία τους εάν δεν είναι απολύτως απαραίτητο, να είναι ακόμη πιο προσεκτικοί στη σχολαστική υγιεινή και καθαριότητα και, εάν υπάρχουν κάποιοι που φροντίζουν τους ασθενείς, αυτοί να φορούν μάσκα.

Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος επισημαίνει εξάλλου ότι «όλοι μας δεν πρέπει να λησμονούμε ότι κάθε δυσκολία, ακόμα και η νόσος, μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία συνοχής και να φέρει στην επιφάνεια την θετική πλευρά των ανθρωπίνων σχέσεων, η οποία δύναται να εκφραστεί με γενναιότητα, ηρεμία και αλληλεγγύη».

«Ολοι οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί», καταλήγει η ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου, «καλούμαστε να  παραδοθούμε στο θέλημα του Θεού, γνωρίζοντας πως η θεοπρεπής και αξιοπρεπής αντιμετώπιση της ασθένειας συνιστά μετοχή του ανθρώπου στο μαρτύριο της συνειδήσεως και θυσία ευώδη ενώπιον του Θεού, ενώ και η ουσιαστική βοήθεια και συνεργασία στη μη εξάπλωση της ασθενείας μάς οδηγεί στην πραγμάτωση της διακονικής αγάπης».