387
Δύο άνδρες των ΜΑΤ με εμφανή τα σημάδια της βίας που τους άσκησαν οι καταληψίες | George Vitsaras / SOOC

H Εισαγγελία εξηγείται για τα «πλημμελήματα» των συλληφθέντων στο Κουκάκι

Protagon Team Protagon Team 14 Ιανουαρίου 2020, 13:46
Δύο άνδρες των ΜΑΤ με εμφανή τα σημάδια της βίας που τους άσκησαν οι καταληψίες
|George Vitsaras / SOOC

H Εισαγγελία εξηγείται για τα «πλημμελήματα» των συλληφθέντων στο Κουκάκι

Protagon Team Protagon Team 14 Ιανουαρίου 2020, 13:46

H νομική αντιμετώπιση των συλληφθέντων κατά τις τελευταίες, επεισοδιακές επιχειρήσεις της ΕΛ.ΑΣ στις καταλήψεις στο Κουκάκι (εδώ) προκάλεσε αίσθηση.

Κατ’ αρχάς προκάλεσε αίσθηση ότι και οι 20 αφέθηκαν τελικά τη Δευτέρα ελεύθεροι καθώς η δίκη τους στο Αυτόφωρο αναβλήθηκε για τις 22-24 Ιανουαρίου, επειδή δεν υπήρχε «αρκετός χρόνος» για να καταθέσουν οι μάρτυρες –περί τους 60 αστυνομικούς που συμμετείχαν στις επιχειρήσεις– ενώ δεν είχε προβλεφθεί η παρουσία διερμηνέα καθώς ένας από τους συλληφθέντες είναι Γάλλος. Αλλά αυτές είναι διαδικαστικές παθογένειες της απονομής Δικαιοσύνης, δεν διορθώνονται εύκολα και δεν μπορείς να κάνεις κάτι για να τις αλλάξεις.

Αυτό που προκάλεσε μεγαλύτερες αντιδράσεις, κυρίως από συνδικαλιστές της ΕΛ.ΑΣ (εδώ) αλλά και από κυβερνητικά στελέχη όπως ο Μάκης Βορίδης, ήταν ότι κατά των συλληφθέντων ασκήθηκαν ποινικές διώξεις σε βαθμό πλημμελήματος, μολονότι πολλοί από τους καταληψίες είχαν αποπειραθεί εμφανώς, πετώντας τσιμεντόλιθους, να τραυματίσουν ή και να σκοτώσουν τους αστυνομικούς κατά τις επιχειρήσεις του περασμένου Σαββάτου, όταν και οι Αρχές επιχείρησαν να εκκενώσουν εκ νέου ανακαταληφθέντα από αντιεξουσιαστές κτίρια στο Κουκάκι.

Μετά τις δηλώσεις που χαρακτήρισαν εσφαλμένο το νομικό χαρακτηρισμό των πράξεων που απέδωσε ο αρμόδιος εισαγγελέας Ποινικής Δίωξης στους συλληφθέντες, η Εισαγγελία Πρωτοδικών εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία σημειώθηκε ότι η ποινική δίωξη σε βάρος των συλληφθέντων στις ασκήθηκε με βάση τα στοιχεία που περιλαμβάνονταν στην δικογραφία που εστάλη από την Αστυνομία.

Σε δελτίο Τύπου το οποίο έφερε την υπογραφή του διευθύνοντα την Εισαγγελία Πρωτοδικών τονίστηκε τα εξής:

«Κατόπιν δημοσιευμάτων στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο αναφορικά με τον προσήκοντα ή μη νομικό χαρακτηρισμό των αξιόποινων πράξεων που φέρονται ότι τελέστηκαν στην Αθήνα, την 11-1-2020 κατά την διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης εκκένωσης τελούντος υπό κατάληψη κτιρίου διευκρινίζουμε ότι η ποινική δίωξη ασκήθηκε κατόπιν αξιολόγησης του αποδεικτικού υλικού που υπεβλήθη ενώπιον μας και συγκεντρώθηκε στα πλαίσια αστυνομικής προανάκρισης. Μόνο αρμόδιο δε, για την εκτίμηση της απαγγελεθείσας κατηγορίας είναι το ποινικό δικαστήριο όπου εισήχθη προς εκδίκαση η υπόθεση».

Υπενθυμίζεται ότι σε βάρος των συλληφθέντες της διπλής επιχείρησης της Αστυνομίας στις καταλήψεις της οδού Ματρόζου και Παναιτωλίου στο Κουκάκι ασκήθηκε ποινική δίωξη, κατά περίπτωση για τα πλημμελήματα της διατάραξης κοινής ειρήνης, της απόπειρας επικίνδυνης σωματικής βλάβης, της διακεκριμένης φθοράς ξένης ιδιοκτησίας, της απείθειας και βίας κατά αστυνομικών οργάνων. Επίσης, στη δεύτερη δικογραφία που σχηματίσθηκε για την ίδια υπόθεση η δίωξη ασκήθηκε για τα πλημμελήματα της βαριάς σωματικής βλάβης, της φθοράς ξένης ιδιοκτησίας και της απείθειας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...