261
| REUTERS/Johanna Geron

H AstraZeneca συμφώνησε να δημοσιοποιηθούν οι όροι του συμβολαίου με την ΕΕ

Protagon Team Protagon Team 28 Ιανουαρίου 2021, 17:18
|REUTERS/Johanna Geron

H AstraZeneca συμφώνησε να δημοσιοποιηθούν οι όροι του συμβολαίου με την ΕΕ

Protagon Team Protagon Team 28 Ιανουαρίου 2021, 17:18

Σε ένα νέο επεισόδιο του σίριαλ της διαμάχης ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και την AstraZeneca για τις παραδόσεις του εμβολίου κατά του κορονοϊού, η βρετανο-σουηδική φαρμακευτική συμφώνησε τελικά να δημοσιοποιήσει το συμβόλαιο που υπέγραψε το περασμένο καλοκαίρι με την Κομισιόν για τον εφοδιασμό των κρατών-μελών. Αυτό τουλάχιστον αποκάλυψε το απόγευμα της Πέμπτης η γερμανική εφημερίδα FAZ, η οποία επικαλέστηκε πηγές της ΕΕ.

Εως τώρα η AstraZeneca περιχαρακωνόταν πίσω από τη ρήτρα εμπιστευτικότητας της συμφωνίας και απέρριπτε τα αιτήματα δημοσιοποίησης των όρων της, οι οποίοι και αποτελούν το βασικό σημείο τριβής: η ΕΕ υποστηρίζει ότι η φαρμακευτική, έχοντας λάβει προκαταβολή 336 εκατ. ευρώ από τον Αύγουστο, όφειλε να παραδώσει μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2021 στις Βρυξέλλες άνω των 100 εκατ. δόσεων, ασχέτως με το αν υπάρχουν προβλήματα παραγωγής σε κάποιο εργοστάσιό της, από την πλευρά της η AstraZeneca επέμενε ότι η συμφωνία δεν όριζε ποσότητα και ήταν συμβόλαιο «βέλτιστης προσπάθειας».

Τώρα θα μάθουμε την αλήθεια.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση οφείλει να εξετάσει νομικά μέσα για να διασφαλίσει την τροφοδοσία της σε εμβόλια κατά της Covid-19, τα οποία πρέπει να λάβει βάσει συμβολαίου.

«Υποστηρίζω όλες τις προσπάθειες για την επίλυση του θέματος με τις εταιρείες μέσω του διαλόγου και της διαπραγμάτευσης», δήλωσε ο βέλγος ανώτατος αξιωματούχους της ΕΕ σε επιστολή του της 27ης Ιανουαρίου προς τέσσερις ηγέτες της Ενωσης.

«Ωστόσο, εάν δεν μπορεί να βρεθεί ικανοποιητική λύση, πιστεύω ότι οφείλουμε να εξετάσουμε όλες τις εναλλακτικές και να κάνουμε χρήση όλων των νομικών μέσων και των μέτρων επιβολής που έχουμε στην διάθεσή μας σύμφωνα με τις Συνθήκες», σημπλήρωσε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...