521
«Σταματήστε τις γυναικοκτονίες» γράφει στο στέρνο της διαδηλώτρια, στο Παρίσι τον περασμένο Ιούλιο | EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Γυναικοκτονίες: οι φόνοι που αφύπνισαν όλη την Ευρώπη

Protagon Team Protagon Team 12 Σεπτεμβρίου 2019, 11:19
«Σταματήστε τις γυναικοκτονίες» γράφει στο στέρνο της διαδηλώτρια, στο Παρίσι τον περασμένο Ιούλιο
|EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Γυναικοκτονίες: οι φόνοι που αφύπνισαν όλη την Ευρώπη

Protagon Team Protagon Team 12 Σεπτεμβρίου 2019, 11:19

Πριν από μερικές ημέρες, ένας κάτοικος της πόλης Καν-συρ-Μερ στη νότια Γαλλία, είδε ένα ανθρώπινο πόδι να εξέχει από ένα πάπλωμα πεταμένο στα σκουπίδια . Ηταν το παραμορφωμένο πτώμα μιας γυναίκας που είχε δεχτεί άγρια επίθεση.

Ο σύντροφος της 21 ετών Σαλώμης αρνήθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή στην άγρια δολοφονία της. Η νεαρή ήταν η εκατοστή γυναίκα που δολοφονούνταν στη Γαλλία από τον σύντροφο, τον πρώην της ή κάποιο μέλος της οικογένειάς της.

Ακριβώς μία ημέρα αργότερα, ο αριθμός των δολοφονημένων γυναικών ανέβηκε λίγο ακόμα… Ενας 94χρονος σκότωσε τη 92χρονη σύζυγό του με το μπαστούνι.

Η αντίδραση της γαλλικής κυβέρνησης ήταν άμεση και ανακοίνωσε μία δέσμη μέτρων με στόχο την προστασία των γυναικών από την ενδοοικογενειακή βία.

Κάποιες άλλες χώρες της Ευρώπης, όπως η Ισπανία, είχαν ήδη αντιδράσει σε τέτοιου είδους εγκλήματα, που όπως φαίνεται δεν έχουν ούτε σύνορα, ούτε κοινωνική τάξη.

Μεταξύ των μέτρων που πήραν οι Γάλλοι, ήταν και η τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης για κακοποιημένες γυναίκες.

Ωστόσο, όταν ο ίδιος ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, βρέθηκε στο τηλεφωνικό κέντρο, αντίκρισε την ωμή πραγματικότητα και τον φόβο των πιο «δυνατών» γυναικών, δηλαδή αυτών που τολμούν να μιλήσουν ή να το βάλουν στα… πόδια.

Το περιστατικό που άκουσε ήταν μία γυναίκα η οποία κακοποιούνταν για δεκαετίες από τον βίαιο σύζυγό της. Είχε αποφασίσει να τον εγκαταλείψει και ζητούσε συνοδεία περιπολικού για να μαζέψει τα πράγματά της από το σπίτι.

Ωστόσο, η αστυνομία αρνήθηκε και την ενημέρωσε πώς χρειάζεται εισαγγελική παραγγελία για να μπορέσει να τη συνοδεύσει περιπολικό με όργανα. Το μόνο που μπορούσε να κάνει τη τηλεφωνική βοήθεια, ήταν να κατευθύνει το θύμα σε ομάδα ψυχολογικής υποστήριξης.

Ο Μακρόν κούνησε το κεφάλι του με απογοήτευση. «Συμβαίνει συχνά αυτό», ρώτησε την υπεύθυνη. «Ολοένα και συχνότερα», αποκρίθηκε αυτή.

Στην Ευρώπη

Οι ανθρωποκτονίες από έμπιστους οικείους διαπράττονται κατά κύριο λόγο από άντρες προς γυναίκες. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Αρχή, τα περισσότερα εγκλήματα του είδους καταγράφηκαν το 2017 στη Γερμανία (189), όμως σε αναλογία πληθυσμού – φόνων, πρώτη χώρα είναι η Ρουμανία.

Η Γαλλία με 123 φόνους βρίσκεται ψηλά στην αρνητική λίστα, ενώ η Ελλάδα έχει το χαμηλότερο ποσοστό και έχουν καταγραφεί τη συγκεκριμένη χρονιά 11 φόνοι γυναικών από συγγενείς τους.

Εκτός από του Ρουμανία, η βόρεια Ιρλανδία έχει επίσης σοβαρό πρόβλημα. Σύμφωνα με όσα εξηγεί στο BBC η Σόνια Μακ Μούλαν από τη μη κερδοσκοπική οργάνωση Woman’s Aid Northern Ireland (Αρωγή στις Γυναίκες στη Βόρεια Ιρλανδία), «η ενδοοικογενειακή βία δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί στη χώρα μας και πολλές γυναίκες χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους».

Η Ισπανία δεν είναι μόνο μία από τις χώρες με τα χαμηλότερα ποσοστά, αλλά και μία από αυτές που με την «τεχνογνωσία» τους βοηθούν και άλλες.

Το 2004 δημιούργησε ειδικά δικαστήρια για την ενδοοικογενειακή βία και παράλληλα επένδυσε σε ειδικά προγράμματα υποστήριξης των γυναικών που είχαν επιζήσει από επεισόδια βαριάς βίας.

Η Γαλλία ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα επενδύσει 5 εκατομμύρια ευρώ για την αντιμετώπιση της γυναικοκτονίας. Στα μέτρα περιλαμβάνονται 1.000 νέες κλίνες για γυναίκες που πρέπει να απομακρυνθούν από το σπίτι τους και εξειδίκευση 400 αστυνομικών τμημάτων για τον ειδικό χειρισμό των καταστάσεων.

Παράλληλα, όλες οι χώρες της Ευρώπης κάνουν προσπάθειες και «αγγίζουν» χρήματα του κρατικού προϋπολογισμού, για επενδύσεις σε ένα φαινόμενο που στοιχίζει ανθρώπινες ζωές και είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...