707
«Το μεγαλύτερο δώρο, η ζωή» λέει η Μαρία Τ., μία από τους υπερήφανους επιζώντες του καρκίνου | Μάρω Κουρή

Γυναίκες που νίκησαν τον καρκίνο και το δείχνουν

Protagon Team Protagon Team 23 Μαΐου 2019, 15:19
«Το μεγαλύτερο δώρο, η ζωή» λέει η Μαρία Τ., μία από τους υπερήφανους επιζώντες του καρκίνου
|Μάρω Κουρή

Γυναίκες που νίκησαν τον καρκίνο και το δείχνουν

Protagon Team Protagon Team 23 Μαΐου 2019, 15:19

«Μια βαθιά ανάσα μέχρι το τέλος της καταιγίδας, ο φόβος δεν μπορεί να σε καθοδηγεί πια, είναι φίλος. Ο πόνος του χθες, η δύναμή σου, και η ισχυρότερη ασπίδα, το χαμόγελό σου. Για τη φωτογράφιση… Υπέροχη εμπειρία, υπέροχοι άνθρωποι, τα θαύματα της αγάπης, οι φωτογραφίες μας. Είμαστε όλοι εδώ, μαζί. Το μεγαλύτερο δώρο, η ζωή. Σε ευχαριστώ»: με αυτά τα συγκινητικά λόγια, η Μαρία Τ. συνοδεύει τη φωτογραφία της, την οποία τράβηξε ο έμπειρος και οξυδερκής φακός της φωτογράφου Μάρως Κουρή.

Η φωτογραφική έκθεση «Eyes of Light: εστιάζοντας στη ζωή» φιλοξενείται ως την Παρασκευή 24 Μαΐου 2019 στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων και φιλοξενεί, με τη μορφή εικαστικών εγκαταστάσεων, τα αποτελέσματα των εργαστηρίων βιωματικής-θεραπευτικής φωτογραφίας, που υλοποιούνται τους τελευταίους 4 μήνες στους συλλόγους υποστήριξης καρκινοπαθών Αλμα Ζωής και ΚΕΦΙ. Ειδικά σχεδιασμένες τεχνικές αυτοέκφρασης και παιχνιδιού μέσω της φωτογραφίας ενθαρρύνουν τη συναισθηματική ευημερία και βοηθούν τους συμμετέχοντες να δουν τις προκλήσεις της νόσου με πιο θετική ματιά.

Παράλληλα, παρουσιάζεται η δράση «Survivors του καρκίνου: τα πρόσωπα της ελπίδας» που στοχεύει στην ευαισθητοποίηση του κοινού και στην κατάρριψη των στερεοτύπων τα οποία σχετίζονται με τη νόσο. Η δράση έφερε κοντά ανθρώπους με εμπειρία καρκίνου και καταξιωμένους φωτογράφους και οδήγησε σε μία σειρά πορτρέτων τα οποία αντανακλούν δύναμη και μεταφέρουν μήνυμα αισιοδοξίας.

Η φωτογράφος Μάρω Κουρή σχολιάζει σχετικά με την εμπειρία που βίωσε, όταν γνώρισε μέσα από τον φακό της τη Μαρία Τ.: «Φωτογραφίζω έναν άνθρωπο που πάλεψε στη ζωή, για να έχει ζωή, σε μία εποχή παραίτησης από το θαύμα της ζωής. Ας μάθουμε από τη σοφία των αποθεραπευμένων. Ας μάθουμε πώς αγκαλιάζουν το σώμα τους και επικοινωνούν μαζί του, με ιερότητα. Πώς συνδέονται με το μέσα τους, πώς τολμούν να συνδεθούν με την ευαλωτότητά τους, με τους πόνους τους, πώς συγχωρούν; Πώς ανακαλύπτουν την εσωτερική τους ομορφιά και πώς αρνούνται τοξικά περιβάλλοντα, ακτινοβολίες και ανθρώπους».

Στη φωτογραφία του Αγγελου Μπαράι, η Μαίρη Ι. είναι έξω στη φύση, κλείνει τα μάτια και απολαμβάνει τις ευωδιές της άνοιξης. «Μέσα από τα μάτια του φωτός μαθαίνω να αγαπώ όλο και περισσότερο ΕΜΕΝΑ και τη ΖΩΗ και να έχω πίστη για συνεχή εξέλιξη και διάρκεια!!!» γράφει η γυναίκα που έδωσε την πιο σκληρή μάχη καταφέρνοντας να επιβιώσει.

Η Μαίρη Ι. μέσα από τον φακό του Αγγελου Μπαράι

Ο φωτογράφος Γιώργος Μουτάφης συνάντησε τη Γιάννα Χ. σε ένα τοπίο στην εξοχή, ανάμεσα σε ανθισμένα λουλούδια και εκείνη, με ένα σίγουρο βλέμμα και ένα ήσυχο χαμόγελο, μοιράζεται μαζί μας τα εξής: «Εχω βιώσει τρεις καρκίνους και τώρα αντιμετωπίζω μία μετάσταση. Καρκίνος δεν σημαίνει θάνατος. Σημαίνει δύσκολος δρόμος, πόνος, αγωνία. Ομως σημαίνει και δύναμη να ξεπεράσεις τον εαυτό σου. Η δύναμη για ζωή μάς υποχρεώνει να μην το βάλουμε κάτω. Αγαπάμε τον εαυτό μας, τον προσέχουμε, του δίνουμε το δικαίωμα να ζήσει καλά. Κάνουμε την πρόληψη πρώτο στόχο μας!»

«Η δύναμη για ζωή μάς υποχρεώνει να μην το βάλουμε κάτω» λέει η Γιάννα Χ. (Φωτογραφία: Γιώργος Μουτάφης)

Η Μαρίνα Ν. φωτογραφημένη από την Τζίνα Μαραγκουδάκη απολαμβάνει το φως του ήλιου με κλειστά μάτια και λέει για το δικό της δύσκολο βίωμα: «Είμαι ανοιχτή σε όλα όσα έρχονται στη ζωή μου γιατί έμαθα να χάνω… αλλά το σημαντικότερο, να κερδίζω».

«Εμαθα να χάνω…. αλλά το σημαντικότερο να κερδίζω» λέει η Μαρίνα Ν. (Τζίνα Μαραγκουδάκη)

Το Eyes of Light ένα κοινωνικοπολιτιστικό έργο, πρωτοβουλία της Δήμητρας Ερμείδου και υποστηρίζεται από το START – Create Cultural Change. Το START είναι ένα πρόγραμμα του Robert Bosch Stiftung, που υλοποιείται σε συνεργασία με το Goethe-Institut Thessaloniki και την Ομοσπονδιακή Ενωση Κοινωνικοπολιτιστικών Κέντρων, και υποστηρίζεται από το Κοινωφελές Ιδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση και το Ιδρυμα Μποδοσάκη.

Ανθρωποι που βρέθηκαν αντιμέτωποι με τον χειρότερο εφιάλτη τους και αντί να το βάλουν στα πόδια έμειναν όρθιοι και τον αντιμετώπισαν με όλες τους τις δυνάμεις, ποζάρουν λοιπόν ως μαχητές και νικητές της ζωής, έχοντας με το μέρος τους το πιο δυνατό στοιχείο της φωτογένειας: την ελπίδα!

Στη δράση «Survivors του καρκίνου: τα πρόσωπα της ελπίδας» συμμετέχουν επίσης οι φωτογράφοι: Λουκάς Βασιλικός, Θάλεια Γαλανοπούλου, Χάρης Κακαρούχας, Αθηνά Καζολέα, Δημήτρης Κοιλαλούς, Αλέξανδρος Λαμπροβασίλης, Σωκράτης Μπαλταγιάννης, Ορέστης Σεφέρογλου, Ολγα Τζίμου, Παύλος Φυσάκης, Παντελής Ζερβός.

Info:

Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων – Παλαιοί Φούρνοι (Είσοδος από Πειραιώς)

Πειραιώς 100, Γκάζι, 213 0109300, 213 0109324

www.eyesoflight.gr

Facebook: EyesOfLightOfficial

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

3

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...