824
| ΓτΠ/ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Μητσοτάκης στη Washington Post για το «καράβι που έστριψε», τη συνάντηση με Μπάιντεν και την κορύφωση της πανδημίας

Protagon Team Protagon Team 25 Νοεμβρίου 2021, 12:24
|ΓτΠ/ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Μητσοτάκης στη Washington Post για το «καράβι που έστριψε», τη συνάντηση με Μπάιντεν και την κορύφωση της πανδημίας

Protagon Team Protagon Team 25 Νοεμβρίου 2021, 12:24

Για την επικείμενη επίσκεψή του στις ΗΠΑ και τη συνάντησή του με τον πρόεδρο Μπάιντεν, τις αμερικανικές επενδύσεις και την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας εν γένει, σε συνάρτηση και με τα ελληνοτουρκικά, μίλησε ο Πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στην Washington Post και τη δημοσιογράφο Λάλι Γουέιμαουθ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντά για τη δύσκολη σχέση με την Τουρκία και τις συνεχιζόμενες προκλήσεις στο Αιγαίο, καθώς επίσης για το Μεταναστευτικό και τις κατηγορίες που εκτοξεύονται από τούρκους αξιωματούχους και άλλα κέντρα για την πολιτική που ασκεί η Ελλάδα επί διακυβέρνησής του.

Στα της πανδημίας, εκτιμά ότι στην Ελλάδα θα δούμε την κορύφωση του τέταρτου κύματος μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου, ενώ στέκεται στο βάρος που δίνεται στους εμβολιασμούς με την τρίτη δόση. «Το ποσοστό εμβολιασμού του ενήλικου πληθυσμού είναι 73%. Θέλουμε να φτάσουμε στο 80%», είναι ο στόχος που θέτει.

Στη συνέντευξή του υπό τον τίτλο «Η Ελλάδα αντιμετώπιζε πολύ σοβαρά προβλήματα. Πώς επέστρεψε σε θετική πορεία» (Greece was in deep trouble. How did it right the ship), ο κ. Μητσοτάκης επισημαίνει ότι στόχος του είναι η Ελλάδα να γίνει το success story της ευρωζώνης. «Η ανεργία μειώνεται και οι νέοι Ελληνες για πρώτη φορά επιστρέφουν στη χώρα. Η οικονομία ανακάμπτει εντυπωσιακά, αναμένω ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα ξεπεράσει το 7% το 2021 και το 5% το 2022», τονίζει μεταξύ άλλων.

Σε ερώτηση για τις επενδύσεις και το ενδιαφέρον επιχειρήσεων όπως η Microsoft, η Amazon και η Tesla, o Πρωθυπουργός απαντά ότι «όλες οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας στρέφουν τώρα το βλέμμα τους στην Ελλάδα. Ο λόγος που το κάνουν είναι κυρίως λόγω του ανθρώπινου κεφαλαίου μας».

Μιλώντας για τη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την ικανοποίηση της Αθήνας για τη νέα συμφωνία, υπογραμμίζοντας παράλληλα τη σημασία των νέων βάσεων, όπως «στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, που βρίσκεται στη βορειοανατολική Ελλάδα, πολύ κοντά στην Τουρκία», το οποίο, όπως είπε, «θα αποτελεί το φυσικό σημείο εισόδου για τα στρατεύματα των ΗΠΑ ή του ΝΑΤΟ στην περιοχή της Ανατολικής Ευρώπης».

Ερωτηθείς στη συνέχεια για τους αυστηρούς δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρωζώνης και το χρέος, ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας δεν ίσχυσαν αυτοί οι κανόνες, γεγονός που επέτρεψε «τη διάθεση σημαντικών πόρων για την ενίσχυση των οικονομιών».

Οπως υπογραμμίζει, στην Ελλάδα η ανεργία μειώθηκε εν μέσω πανδημίας, αν και οι αρχικοί κανόνες ήταν υπερβολικά άκαμπτοι.

«Επέβαλαν πολύ μεγάλα βάρη στις χώρες που έχουν υψηλότερο χρέος. Η δική μου οπτική είναι ότι η χώρα πρέπει να αναπτυχθεί. Όσο περισσότερο αναπτύσσεται η οικονομία, τόσο καλύτερη θα είναι η δημοσιονομική μας θέση», τονίζει, επαναλαμβάνοντας ότι η ανάπτυξη είναι η λύση για το χρέος και ότι η Ελλάδα «θα μπορεί να παράγει πρωτογενές πλεόνασμα από το 2023».

Σε ερώτηση για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα και την Ευρώπη, ο Πρωθυπουργός απάντησε λέγοντας:

«Βλέπουμε τώρα μια έξαρση, αλλά πιθανότατα θα δούμε την κορύφωση μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου. Αν κοιτάξετε τις επιδόσεις μας από την αρχή της πανδημίας, τα πήγαμε καλύτερα από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, κάτι που αποτέλεσε έκπληξη, δεδομένου ότι είχαμε ένα σχετικά υποχρηματοδοτούμενο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης. Σήμερα, το 90% των ατόμων στη ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι».

Ο Πρωθυπουργός στέκεται στο βάρος που δίνεται στους εμβολιασμούς με την τρίτη δόση, στο γεγονός ότι το πιστοποιητικό εισόδου σε κλειστούς χώρους για εμβολιασμένους άνω των 60 ετών παύει να ισχύει επτά μήνες από την έκδοσή του, ενώ θέτει και τον στόχο του εμβολιαστικού προγράμματος της χώρας:  «Το ποσοστό εμβολιασμού του ενήλικου πληθυσμού είναι 73%. Θέλουμε να φτάσουμε στο 80%».

Στα ελληνοτουρκικά και σε ερώτηση για το τι θα μπορούσε να συμβεί «αν η Τουρκία σταματήσει την επιθετική της συμπεριφορά στο Αιγαίο», ο κ. Μητσοτάκης επαναλαμβάνει ότι «αν  η Τουρκία συνεχίσει την επιθετική της συμπεριφορά, μπορεί να υπάρξουν συνέπειες για την ίδια -κυρώσεις από την Ε.Ε. Από την άλλη, εάν η Τουρκία σταματήσει την επιθετική συμπεριφορά της στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο, υπάρχει περιθώριο να καθίσουμε στο τραπέζι και να λύσουμε τις διαφορές μας».

Για το Μεταναστευτικό, ο Πρωθυπουργός αναφέρει καταρχάς ότι «θα πρέπει να συμφωνήσουμε ότι καμία χώρα δεν έχει το δικαίωμα να εργαλειοποιεί τους μετανάστες». «Τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της Ευρώπης» και «αν επιτρέψουμε ανεξέλεγκτες ροές μεταναστών στην Ευρώπη», προειδοποιεί, «θα έχουμε μια επανάληψη του 2015 και αυτή θα είναι η μέρα που θα καταρρεύσει η Συμφωνία Σένγκεν, γιατί όλοι θα αρχίσουν να επιβάλλουν εσωτερικούς περιορισμούς στην κυκλοφορία των ανθρώπων εντός της Ευρώπης».

Κληθείς να απαντήσει σε δημοσιεύματα που κατηγορούν την Ελλάδα για την πολιτική της στο Μεταναστευτικό –(turning away refugees, ήταν η διατύπωση που μετέφερε η δημοσιογράφος)– ο Πρωθυπουργός επεσήμανε την αντίφαση όσων «κουνούν το δάχτυλο στην Ελλάδα, ενώ δεν κουνούν το δάχτυλο στην Τουρκία, μια χώρα που εμπλέκεται σε κατάφωρες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

«Σκοπεύετε να επισκεφθείτε επίσημα τις Ηνωμένες Πολιτείες;» ρώτησε, τέλος, τον Πρωθυπουργό η δημοσιογράφος, με τον ίδιο να απαντά: «Πιστεύω ότι θα μπορέσω να επισκεφτώ τις ΗΠΑ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022. Ο πρόεδρος Μπάιντεν είναι κάποιος που γνωρίζει πολύ καλά την περιοχή μας και βρίσκεται πολύ κοντά στην ελληνοαμερικανική κοινότητα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...