436
Ο ηθοποιός Μάκης Παπαδημητρίου πρωταγωνιστεί στο ευφάνταστο βίντεο «Γράμμα στον Γιώργο Λάνθιμο» | YouTube

«Γράμμα στον Γιώργο Λάνθιμο» – αλλά με πολλούς παραλήπτες

Protagon Team Protagon Team 22 Φεβρουαρίου 2019, 18:20
Ο ηθοποιός Μάκης Παπαδημητρίου πρωταγωνιστεί στο ευφάνταστο βίντεο «Γράμμα στον Γιώργο Λάνθιμο»
|YouTube

«Γράμμα στον Γιώργο Λάνθιμο» – αλλά με πολλούς παραλήπτες

Protagon Team Protagon Team 22 Φεβρουαρίου 2019, 18:20

«Αγαπητέ Γιώργο, δεν υπάρχουν λόγια να σου περιγράψω την εθνική υπερηφάνεια που νιώθουµε όλοι αυτές τις µέρες. Μετράµε και ξαναµετράµε τις υποψηφιότητες για τα Οσκαρ και πανηγυρίζουµε. Κι όµως, εγώ το περίµενα… γιατί πάντα πίστευα σ’ εσένα και στο ελληνικό σινεµά» με αυτά τα λόγια ο ηθοποιός Μάκης Παπαδημητρίου απευθύνεται στον σκηνοθέτη Γιώργο Λάνθιμο, καθώς βρίσκεται στα παλιά λημέρια του δεύτερου, στην Κινέτα, όπου ο Λάνθιμος είχε γυρίσει την πρώτη του ταινία με τον ομώνυμο τίτλο.

Με ένα «Γράµµα στον Γιώργο Λάνθιµο», µία ευρηµατική, με γλυκόπικρο χιούμορ ταινία µικρού µήκους διάρκειας 2 λεπτών και 16 δευτερολέπτων, γυρισµένη στην Κινέτα, σε σκηνοθεσία Βασίλη Κατσούπη και σεναριογράφους τους Σπύρο Κρίµπαλη και Ζαχαρία Μαυροειδή, οι επαγγελµατίες του ελληνικού σινεµά διεκδικούν ξανά την προσοχή της Πολιτείας.

Ισως να σκέφτηκαν πως αυτή η στιγμή, είναι η πιο κατάλληλη για να εισακουστούν. Τώρα που όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στον έλληνα σκηνοθέτη που έγινε διεθνής εγκαταλείποντας μία χώρα που ουσιαστικά ποτέ δεν στήριξε οικονομικά το όραμά του-όπως συμβαίνει με την πλειονότητα των ελλήνων σκηνοθετών.

«Το ελληνικό σινεµά θέλει πάνω απ’ όλα αγάπη. Εσύ, Γιώργο, το γνωρίζεις καλύτερα από τον καθένα» λέει παραστατικά στο φιλµάκι, που υπάρχει στο YouTube, ο Μάκης Παπαδηµητρίου. Και συνεχίζει: «Βέβαια, όσο εσύ θα δοξάζεις το ελληνικό σινεµά, εµείς θα θυµόµαστε όλους τους λόγους που σε κρατούν µακριά µας: έλλειψη στρατηγικής, έλλειψη συντονισµού, έλλειψη χρηµατοδότησης, αναποτελεσµατικότητα των οργανισµών, αδράνεια του υπουργείου Πολιτισµού, αδιαφορία της Πολιτείας…».

Η πρωτοβουλία «Δώσε Λίγη Αγάπη στον Ελληνικό Κινηματογράφο», τρεις μήνες αφού συστήθηκε στο κοινό με μία συνέντευξη τύπου στον κινηματογράφο «Αστορ» και δύο μήνες αφού δημοσιοποίησε ένα κείμενο με θέμα την ανάγκη χάραξης ενιαίας κινηματογραφικής πολιτικής, υπογεγραμμένο από 170 επαγγελματίες του κινηματογραφικού χώρου που πλέον έχουν γίνει 191-συμπεριλαμβανομένου και του Λάνθιμου-, επιστρέφει λοιπόν με αυτό το λαλίστατο βίντεο που ήδη έγινε viral.

«Να ᾽μαστε πάλι εδώ, αυτή τη φορά να πηγαίνουμε μια χειμωνιάτικη βόλτα σ᾽ ένα καλοκαιρινό θέρετρο, την Κινέτα. Εκεί, μερικοί από εμάς έγραψαν ένα γράμμα αγάπης, που μπορεί εκ πρώτης να απευθύνεται στον Γιώργο Λάνθιμο, στην πραγματικότητα όμως έχει άλλους παραλήπτες: υπουργούς, κανάλια, φορείς, οργανισμούς, γραμματείς, διοικητικά συμβούλια, διευθυντές, προέδρους, συμβούλους και όλους εκείνους από τους οποίους εξαρτόμαστε για να μπορούμε να κάνουμε ταινίες με επαγγελματικές συνθήκες. Το γράμμα αυτό γράφτηκε με πολλή αγάπη. Αγάπη που ο Ελληνικός Κινηματογράφος προσφέρει απλόχερα και που μπορεί για την ώρα να μένει δίχως ανταπόκριση, δεν σταματάει όμως ποτέ να ελπίζει σε αυτή, ως μοναδικό τρόπο για να μπορέσει να συνεχίσει να υπάρχει και να δίνει την αγάπη του…» σημειώνουν οι δημιουργοί της μικρού μήκους ταινίας, που γυρίστηκε ως φόρος τιμής στον Λάνθιμο που «τα κατάφερε». Και ως κραυγή αγωνίας για το μέλλον του ελληνικού σινεμά, καθώς, για να τα καταφέρει ο Λάνθιμος, αναγκάστηκε να φύγει από την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...