Κάμερα ασφαλείας στα κεντρικά γραφεία της γερμανικής υπηρεσίας πληροφοριών BND στο Βερολίνο | Sean Gallup/Getty Images/Ideal Image
Επικαιρότητα

Γραφεία της Interpol –και στην Ελλάδα- κατασκόπευε η γερμανική BND

Σύμφωνα με το Der Spiegel έρευνες που διεξήγαγε επιτροπή του γερμανικού κοινοβουλίου αποκάλυψαν ότι η υπηρεσία πληροφοριών παρακολουθούσε γραφεία της Interpol και της Europol σε χώρες της ΕΕ
Protagon Team

Συμμαχικές χώρες, και συγκεκριμένα γραφεία της Europol αλλά και της Interpol παρακολουθούσε επί σειρά ετών η γερμανική υπηρεσία εξωτερικών πληροφοριών BDN, όπως αποκαλύπτει άρθρο του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel.

Σε δημοσίευμά του, το περιοδικό επικαλείται έγγραφα σύμφωνα με τα οποία η BND είχε προσθέσει τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις, τους τηλεφωνικούς αριθμούς και τους αριθμούς των φαξ των ερευνητών της Διεθνούς Οργάνωσης Εγκληματολογικής Αστυνομίας (Interpol) στη λίστα των παρακολουθήσεών της. Μάλιστα, στο στόχαστρο της γερμανικής υπηρεσίας βρίσκονταν γραφεία της Interpol στην Ελλάδα, την Αυστρία, το Βέλγιο, τη Δανία και τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η γερμανική υπηρεσία κατασκοπείας παρακολουθούσε την Europol, δηλαδή την Ευρωπαϊκή Αστυνομική Υπηρεσία- αρμόδιο οργανισμό της ΕΕ για την επιβολή του νόμου- η οποία εδρεύει στη Χάγη.

Οι δραστηριότητες της BND βρέθηκαν στο μικροσκόπιο έρευνας που διεξήγαγε το γερμανικό κοινοβούλιο μετά τις καταγγελίες ότι η αμερικανική Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (NSA) πραγματοποιούσε ευρέως παρακολουθήσεις εκτός του αμερικανικού εδάφους, οι οποίες περιελάμβαναν και την παρακολούθηση του τηλεφώνου της γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ.

«Σκανδαλώδη και ακατανόητη» χαρακτήρισε την αναφορά ο Κονσταντίν φον Νοτζ, ο οποίος είναι μέλος των Πρασίνων και της κοινοβουλευτικής επιτροπής που ανέλαβε την έρευνα. «Τώρα γνωρίζουμε ότι τα κοινοβούλια, διάφορες εταιρείες ακόμη και δημοσιογράφοι και εκδότες ήταν στόχοι, καθώς και συμμαχικές χώρες», ανέφερε ο ίδιος σε ανακοίνωσή του.

Τόνισε ότι οι τελευταίες πληροφορίες δείχνουν πόσο αναποτελεσματικοί έχουν αποδεχτεί οι κοινοβουλευτικοί έλεγχοι μέχρι σήμερα, παρά την νέα νομοθεσία που έχει στόχο την μεταρρύθμιση της BND. «Συνιστά κίνδυνο για το Κράτος Δικαίου μας», επεσήμανε.

Τον Φεβρουάριο το ίδιο περιοδικό είχε αποκαλύψει ότι η BND παρακολουθούσε τα τηλέφωνα, τα φαξ και τα emails πολλών δημοσιογραφικών οργανισμών περιλαμβανομένων της New York Times και του Reuters.

Δεν υπήρξαν σχόλια σχετικά με τις τελευταίες αποκαλύψεις από την BND, την Interpol ή την Europol.