214
Το ηφαίστειο Φουέγο κατά την τελευταία φάση δραστηριότητας | REUTERS/Luis Echeverria

Γουατεμάλα: Χιλιάδες εγκατέλειψαν τις εστίες τους λόγω της έκρηξης του ηφαιστείου Φουέγο

Protagon Team Protagon Team 20 Νοεμβρίου 2018, 17:00
Το ηφαίστειο Φουέγο κατά την τελευταία φάση δραστηριότητας
|REUTERS/Luis Echeverria

Γουατεμάλα: Χιλιάδες εγκατέλειψαν τις εστίες τους λόγω της έκρηξης του ηφαιστείου Φουέγο

Protagon Team Protagon Team 20 Νοεμβρίου 2018, 17:00

Η φάση της έκρηξης του ηφαιστείου Φουέγο στη Γουατεμάλα τερματίστηκε τη Δευτέρα, παραμένουν όμως τα προβλήματα για χιλιάδες ανθρώπους που ζούσαν στην ευρύτερη περιοχή.

Περίπου 4.000 κάτοικοι χωριών που απειλούνταν απομακρύνθηκαν κατεπειγόντως από τις εστίες τους, εξαιτίας του φόβου καταστροφής παρόμοιας με εκείνη του Ιουνίου, όταν είχαν χάσει τη ζωή τους εκατοντάδες άνθρωποι.

Το ηφαίστειο βρίσκεται 35 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας της χώρας, της Πόλης της Γουατεμάλας, και έχει ύψος 3.763 μέτρα.

Η έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα διήρκεσε περίπου 32 ώρες, με την πιο έντονη φάση τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα, γεγονός που οδήγησε τις Αρχές της Γουατεμάλας να κηρύξουν κατάσταση κόκκινου συναγερμού.

Χιλιάδες κάτοικοι που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους θα επιστρέψουν σε αυτά με λεωφορεία, αλλά μόνο από σήμερα Τρίτη, προληπτικά και για λόγους ασφαλείας. Ορισμένοι κάτοικοι πάντως ήδη άρχισαν να επιστρέφουν με τα δικά τους μέσα.

Στις 3 Ιουνίου, λάβα, τέφρα και πυρακτωμένα βράχια κατέστρεψαν το χωριό Σαν Μιγκέλ Λος Λότες, με αποτέλεσμα τον θάνατο 194 ανθρώπων, ενώ άλλοι 234 άνθρωποι συνεχίζουν ως σήμερα να θεωρούνται επίσημα αγνοούμενοι.

Πέρα από το Φουέγο, άλλα δύο ηφαίστεια είναι ενεργά στη Γουατεμάλα: το Πακάγια, περίπου 20 χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας, και το Σαντιαγκίτο, 117 χλμ. δυτικά. Στα δύο ηφαίστεια έχει καταγραφεί επίσης πρόσφατα δραστηριότητα, χωρίς πάντως κανένα από τα δύο να μπει σε φάση έκρηξης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...