254
Οι σημαίες της Κομισιόν θα κυματίσουν σε 70 έργα υποδομής που θα γίνουν έξω από τα εδάφη της Ευρωπαϊκής Ενωσης | REUTERS/Yves Herman/File Photo

«Global Gateway»: η απάντηση της Κομισιόν στο «Belt and Road»

Protagon Team Protagon Team 26 Ιανουαρίου 2023, 09:01
Οι σημαίες της Κομισιόν θα κυματίσουν σε 70 έργα υποδομής που θα γίνουν έξω από τα εδάφη της Ευρωπαϊκής Ενωσης
|REUTERS/Yves Herman/File Photo

«Global Gateway»: η απάντηση της Κομισιόν στο «Belt and Road»

Protagon Team Protagon Team 26 Ιανουαρίου 2023, 09:01

Ηταν καιρός να αντιδράσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην πρόκληση του κινεζικού εμπορικού επεκτατισμού, όπως αυτός διαμορφώνεται μέσα από το πρόγραμμα «Belt and Road». Το έκανε με μια λίστα 70 έργων υποδομής εκτός ευρωπαϊκού εδάφους, αποσκοπώντας στη μείωση της επιρροής της Κίνας στην Αφρική και αλλού.

Αυτές οι εξωστρεφείς, ας τις πούμε, προτεραιότητες των Βρυξελλών καλούνται «Global Gateway» και τελούν υπό συζήτηση στα κράτη-μέλη, αφορούν δε την προώθηση έξυπνων, καθαρών και ασφαλών συνδέσεων στον ψηφιακό τομέα, στην ενέργεια, στις μεταφορές, στην εκπαίδευση και στην περίθαλψη. Τις σχετικές πληροφορίες διακίνησε το Politico επικαλούμενο «αξιωματούχους της Ενωσης».

Στα πρώτα έργα του πρότζεκτ «Global Gateway» περιλαμβάνονται ένα ψηφιακό καλώδιο στον πυθμένα του Ευξείνου Πόντου, ένα υποθαλάσσιο καλώδιο οπτικών ινών για τη σύνδεση των μεσογειακών χωρών (Βορράς και Νότος), ένα φράγμα και ένα υδροηλεκτρικό εργοστάσιο στο Καμερούν. «Το ‘‘Global Gateway’’ γίνεται πράξη» δήλωσε στο Politico ανώτερος αξιωματούχος των Βρυξελλών.

Το νέο πρότζεκτ θα χρηματοδοτηθεί με 300 δισ. ευρώ από δημόσιους και ιδιωτικούς πόρους, μέχρι το 2027. Αν κάνουμε, βέβαια, τη σύγκριση, θα διαπιστώσουμε ότι η Κίνα έχει επενδύσει σχεδόν 2,3 τρισ. δολάρια σε περίπου 4.000 υπερπόντια κατασκευαστικά έργα από το 2005, άρα το προβάδισμά της είναι μεγάλο.

Η Δύση έχει αντιμετωπίσει επανειλημμένες επικρίσεις ότι οι προσπάθειές της να αμφισβητήσει το «Belt and Road» είναι κατακερματισμένες και πολύ αργές, γράφει το Politico. Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είπε στους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ τον περασμένο μήνα ότι το μπλοκ πρέπει να ανεβάσει στροφές με σκοπό απτά αποτελέσματα. Εκείνη η συνάντηση οδήγησε στην επιλογή της πρώτης παρτίδας έργων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...