286
«Εντάξει, ησυχάστε…» μοιάζει να λέει η νέα πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προς όσους θεωρούν ατυχείς τις ονομασίες των νέων θώκων | REUTERS/Yves Herman

Γκρίνια και από ευρωβουλευτές στην Ούρσουλα για τον τίτλο τού χαρτοφυλακίου Σχοινά

Protagon Team Protagon Team 11 Σεπτεμβρίου 2019, 21:54
«Εντάξει, ησυχάστε…» μοιάζει να λέει η νέα πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προς όσους θεωρούν ατυχείς τις ονομασίες των νέων θώκων
|REUTERS/Yves Herman

Γκρίνια και από ευρωβουλευτές στην Ούρσουλα για τον τίτλο τού χαρτοφυλακίου Σχοινά

Protagon Team Protagon Team 11 Σεπτεμβρίου 2019, 21:54

Ως γνωστόν, ο τίτλος «Επίτροπος για την προστασία του ευρωπαϊκού μας τρόπου ζωής» ο οποίος συνοδεύει το νέο αξίωμα του Μαργαρίτη Σχοινά στο οικοδόμημα της ΕΕ έχει ήδη δημιουργήσει απορίες στον Τύπο.

Το απόγευμα της Τετάρτης έγινε γνωστό ότι και ευρωβουλευτές διαμαρτυρήθηκαν για την «έμπνευση» της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, επικεντρώνοντας στην έννοια του τίτλου σε σχέση με τη μετανάστευση. Αρκετοί επέκριναν με δριμύτητα τη νέα πρόεδρο της Κομισιόν.

Ο βρετανός Εργατικός Κλοντ Μοράες είπε στην εφημερίδα Guardian ότι ο τίτλος «είναι βαθιά προσβλητικός», και ότι αυτός και οι συνάδελφοί του στο Σοσιαλιστικό Κόμμα «αναστατώθηκαν και ανησυχούν». Τόνισε ότι «η καταδίκη του τίτλου είναι απόλυτη και πλήρης».

Η ολλανδέζα ευρωβουλευτής, φιλελεύθερων φρονημάτων, Σοφί ιν’τ Φελντ, δήλωσε ότι η απόφαση της νέας προέδρου είναι λανθασμένη και της πρότεινε να αποσύρει τον τίτλο. «Ευρωπαϊκός τρόπος ζωής σημαίνει ακριβώς την ελευθερία που έχουν τα άτομα να επιλέγουν τον δικό τους τρόπο ζωής» ανέφερε η Ολλανδέζα. «Δεν χρειαζόμαστε έναν επίτροπο για αυτό. Ο υπαινιγμός ότι οι Ευρωπαίοι πρέπει να προστατεύονται από τους εξωτερικούς πολιτισμούς είναι γελοίος, τέτοια αφήγηση είναι απορριπτέα».

Ενας άλλος ευρωβουλευτής, εκπρόσωπος της «ριζοσπαστικής ομάδας βουλευτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς/Αριστεράς των Πρασίνων των Βορείων Χωρών, δήλωσε ότι «κατά γενική παραδοχή ο τίτλος είναι απαράδεκτος και εξωφρενικός. Είναι η γλώσσα της Ακροδεξιάς».

Ο Σλοβάκος Μάρος Σέφκοβιτς είπε στους δημοσιογράφους ότι «η νέα πρόεδρος είναι η μόνη που μπορεί να δώσει απαντήσεις για το θέμα του τίτλου». Αλλά και ο ίδιος ο Μαργαρίτης Σχοινάς στο Twitter αποφεύγει τον τίτλο σημειώνοντας μόνο τις αρμοδιότητες του χαρτοφυλακίου του, «τη μετανάστευση, την ασφάλεια, τα κοινωνικά δικαιώματα, την εκπαίδευση, τη νεολαία και τον πολιτισμό» και τον ρόλο του ως υπευθύνου για τους άλλους επιτρόπους που θα απασχοληθούν με αυτούς τους τομείς.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...