460
Η Γκρέτα Tούνμπεργκ κατάφερε να μετατρέψει την απόγνωση που φαίνεται στο βλέμμα της, σε δύναμη που μάχεται για το καλό του πλανήτη | Reuters

Γκρέτα Tούνμπεργκ: δεν νοσώ, έχω υπερδυνάμεις

Protagon Team Protagon Team 2 Σεπτεμβρίου 2019, 11:40
Η Γκρέτα Tούνμπεργκ κατάφερε να μετατρέψει την απόγνωση που φαίνεται στο βλέμμα της, σε δύναμη που μάχεται για το καλό του πλανήτη
|Reuters

Γκρέτα Tούνμπεργκ: δεν νοσώ, έχω υπερδυνάμεις

Protagon Team Protagon Team 2 Σεπτεμβρίου 2019, 11:40

Η ψυχική της δύναμη είναι τόσο μεγάλη, που δεν υπάρχει περίπτωση να την σταματήσει τίποτα. Η 16χρονη έχει ήδη διασχίσει τον Ατλαντικό με ένα ιστιοφόρο μηδενικών εκπομπών ρύπων και έχει φτάσει στη Νέα Υόρκη, με στόχο να συμμετάσχει στη σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα που θα γίνει στις 23 Σεπτεμβρίου.

Η ίδια είχε αφήσει πέρυσι το σχολείο και είχε αφιερωθεί στις δράσεις κατά της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής. Ωστόσο, όπως κάθε άνθρωπος που κάνει μεγάλα βήματα, έτσι και η νεαρή σουηδέζα Γκρέτα Tούνμπεργκ, δέχθηκε επικρίσεις για το σύνδρομο Ασμπεργκερ που πάσχει.

H 16χρονη ακτιβίστρια «οδηγεί» την πορεία διαμαρτυρίας μπροστά στο κεντρικό κτίριο του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη /Reuters

Τα σχόλια δεν την πτόησαν. Μάλιστα, μετατράπηκαν σε αφορμή για να δείξει ακόμη μία φορά, πόση δύναμη κρύβει μέσα της. H απάντηση που έδωσε σε όσους την σχολίασαν αρνητικά για το σύνδρομο που πάσχει, όπως αναφέρει ο Guardian, ήταν ότι η κατάσταση αυτή την κάνει «διαφορετική» και στην πραγματικότητα είναι αυτή που τής δίνει τις «σούπερ δυνάμεις».

Η ίδια έγραψε στο Twitter, ότι όλη της τη θετική ενέργεια την αντλεί από τη δράστη της για το περιβάλλον. «Δεν είχα ούτε φίλους, ούτε διάθεση για τίποτα. Δεν μιλούσα σε κανέναν. Είχα διατροφικές διαταραχές και κλεινόμουν στο σπίτι». Αποφάσισε όμως ότι ούτε τον εαυτό της θα εγκαταλείψει, αλλά θα δώσει και μία μεγάλη μάχη για την κλιματική αλλαγή. Κάτι το οποίο έχει καταφέρει με μεγάλη επιτυχία και δημοσιότητα.

H ανάρτηση της Γκρέτα στο Twitter /Twitter

Ισχύει όμως το ότι το σύνδρομο δίνει «σούπερ δυνάμεις»; Μπορεί μία «διαταραχή» να σε κάνει υπεράνθρωπο; Φυσικά και μπορεί! Γι’ αυτό άλλωστε και το σύνδρομο χαρακτηρίζεται ως η «διαταραχή των ιδιοφυών».

Υψηλός δείκτης νοημοσύνης

Το σύνδρομο Ασπεργκερ είναι μία νευρολογική διαταραχή, η οποία κατατάσσεται στις διαταραχές του αυτιστικού φάσματος. Πριν από μερικά χρόνια αρκετοί ειδικοί τον κατέτασσαν σε μια μορφή ελαφρού αυτισμού. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια αποτελεί διαγνωστικά ξεχωριστή διαταραχή.

Τα άτομα με σύνδρομο Ασπεργκερ κατά κανόνα δεν κάνουν εύκολα κοινωνικές επαφές, έχουν θέματα στην επικοινωνία και τη φαντασία. Ουδείς έχει αποδείξει σε τί οφείλεται, το πιο πιθανό όμως είναι γενετικοί παράγοντες (γονίδια).

Ωστόσο, παρά το χαμηλό κοινωνικό προφίλ, ο δείκτης νοημοσύνης τους είτε βρίσκεται σε φυσιολογικά επίπεδα, είτε είναι πολύ υψηλότερος του μέσου όρου. Αυτός είναι και ο λόγος που όταν αποφασίζουν να ασχοληθούν με κάτι που τους αρέσει, διαπρέπουν και ξεχωρίζουν σε ό,τι και αν κάνουν.

Και αν κάποιοι αμφισβητούν την δήλωση της Γκρέτα περί «υπερδυνάμεων», αρκεί να αναφέρουμε ότι διαγνωσμένοι με σύνδρομο Ασπεργκερ είναι ο Μπιλ Γκέιτς, ο Στίβεν Σπίλμπεργκ, ο Γούντι Αλεν, ενώ έρευνες έχουν δείξει το ίδιο ισχύει και για τον Νεύτωνα και τον Αλμπερτ Αϊνστάιν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...