Η Γκρέτα Τούνμπεργκ μιλά στο γαλλικό κοινοβούλιο | EPA
Επικαιρότητα

Γκρέτα σε γάλλους βουλευτές που την κορόιδευαν: «Μην ακούτε τα παιδιά, ακούστε όμως τους επιστήμονες»

Ενόψει της ομιλίας της στο γαλλικό κοινοβούλιο, συντηρητικοί και ακροδεξιοί πολιτικοί είχαν εκτοξεύσει προσβολές και αρνήθηκαν να παρακολουθήσουν την ομιλία της 16χρονης ακτιβίστριας, που έχει γίνει διάσημη σε όλο τον πλανήτη
Protagon Team

Δεν μάσησε τα λόγια της η 16χρονη σουηδή ακτιβίστρια για το κλίμα, Γκρέτα Τούνμπεργκ, όταν απάντησε στους γάλλους ακροδεξιούς και συντηρητικούς βουλευτές, που κορόιδεψαν την παρουσία της στη γαλλική εθνοσυνέλευση.

«Ορισμένοι άνθρωποι επέλεξαν να μην έρθουν εδώ σήμερα, ορισμένοι επέλεξαν να μην μας ακούσουν και αυτό είναι εντάξει, στην τελική είμαστε μόνο παιδιά, δεν χρειάζεται να μας ακούτε. Ομως, πρέπει να ακούτε τους επιστήμονες, αυτό είναι το μόνο που ζητάμε», είπε η Τούνμπεργκ, απευθυνόμενη στους πολιτικούς που σνόμπαραν την ίδια και τους συνομιλητές της.

Ενόψει της ομιλίας της στο γαλλικό κοινοβούλιο, συντηρητικοί και ακροδεξιοί βουλευτές είχαν εκτοξεύσει προσβολές και αρνήθηκαν να παρακολουθήσουν την ομιλία της 16χρονης ακτιβίστριας, που έχει γίνει διάσημη σε όλο τον πλανήτη, πρωτοστατώντας στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής. Οι ομιλίες της και οι διαμαρτυρίες της έχουν εμπνεύσει ένα παγκόσμιο δίκτυο νεαρών διαδηλωτών για το κλίμα.

Η Τούνμπεργκ και άλλοι έφηβοι ακτιβιστές και ακτιβίστριες, τους οποίους προσκάλεσε μία διακομματική ομάδα γάλλων πολιτικών, εκφώνησαν ομιλίες σε κοινοβουλευτική επιτροπή της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, ενώ αργότερα παρακολούθησαν από τα θεωρεία του κοινού την ψηφοφορία για την αμφιλεγόμενη εμπορική συμφωνία ΕΕ-Καναδά.

Η Γκρέτα Θούνμπεργκ και άλλοι έφηβοι ακτιβιστές και ακτιβίστριες για το κλίμα στα θεωρεία του γαλλικού κοινοβουλίου

Δύο ηγετικά στελέχη του συντηρητικού κόμματος του πρώην προέδρου Νικολά Σαρκοζί, αποκάλεσαν την Τούνμπεργκ «γκουρού της Αποκάλυψης» και είπαν κοροϊδευτικά ότι πρέπει να πάρει «το βραβείο Νομπέλ του φόβου».

Αλλοι την αποκάλεσαν «η προφήτης με το σορτσάκι» και «ο Τζάστιν Μπίμπερ της οικολογίας». Μιλώντας στην τηλεόραση, ακροδεξιός βουλευτής χαρακτήρισε την εκστρατεία της, «δικτατορία του ατελείωτου συναισθηματισμού».

Την ίδια ώρα, ένας ευρωβουλευτής του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού είπε ότι είναι λάθος να φέρουμε την «Ιωάννα της Λωραίνης της κλιματικής αλλαγής, ενώ το γαλλικό κοινοβούλιο ψηφίζει για την εμπορική συμφωνία ΕΕ-Καναδά».

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ στο βήμα της γαλλικής βουλής – Reuters

Η Τούνμπεργκ είπε στην ομιλία της ότι «παιδιά σαν εμένα, έχουμε γίνει “οι κακοί” γιατί τολμούμε να πούμε στους πολιτικούς άβολες αλήθειες για την κλιματική αλλαγή. Και επειδή επαναλαμβάνουμε επιστημονικά δεδομένα, δεχόμαστε απίστευτο μίσος και απειλές. Μας κοροϊδεύουν και λένε ψέμματα για εμάς, βουλευτές και δημοσιογράφοι».

Οικολόγοι ακτιβιστές έχουν επικρίνει τη συμφωνία CETA υποστηρίζοντας ότι υπονομεύει τους κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς κανονισμούς της ΕΕ μέσω της εισαγωγής προϊόντων που κατασκευάζονται υπό μη επιτρεπόμενες στην Ευρώπη συνθήκες.

«Γκρέτα ή CETA, εσείς επιλέγετε» δήλωσε ο βουλευτής Φρανσουά Ρουφέν της Ανυπότακτης Γαλλίας.

Η γαλλική Εθνοσυνέλευση ενέκρινε την εμπορική συμφωνία με τον Καναδά με σχετικά μικρή πλειοψηφία, 266 ψήφους υπέρ έναντι 213 κατά, ενώ 69 βουλευτές της κεντρώας συμμαχίας του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, είτε απείχαν είτε την καταψήφισαν.

«Εκείνοι που παριστάνουν πως δεν ακούνε τις προειδοποιήσεις των νέων κάνουν λάθος», τόνισε ο ανεξάρτητος βουλευτής Ματιέ Ορφελίν, που οργάνωσε την επίσκεψη της έφηβης ακτιβίστριας.