197
Τα χέρια έδωσαν μπροστά στις κάμερες ο Αντόνιο Γκουτέρες και ο Σεργκέι Λαβρόφ, στη συνέντευξη Τύπου | Maxim Shipenkov/Pool via REUTERS

Γκουτέρες από τη Μόσχα: Ο ΟΗΕ θα κάνει τα πάντα για να σωθούν ζωές στη Μαριούπολη

Protagon Team Protagon Team 26 Απριλίου 2022, 17:12
Τα χέρια έδωσαν μπροστά στις κάμερες ο Αντόνιο Γκουτέρες και ο Σεργκέι Λαβρόφ, στη συνέντευξη Τύπου
|Maxim Shipenkov/Pool via REUTERS

Γκουτέρες από τη Μόσχα: Ο ΟΗΕ θα κάνει τα πάντα για να σωθούν ζωές στη Μαριούπολη

Protagon Team Protagon Team 26 Απριλίου 2022, 17:12

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες κάλεσε την Ουκρανία και τη Ρωσία να εργαστούν σε συντονισμό με τον ΟΗΕ για να επιτραπεί το άνοιγμα των ανθρωπιστικών διαδρόμων στην Ουκρανία.

«Πρότεινα τη δημιουργία μιας ομάδας επαφής που θα απαρτίζεται από τη Ρωσία, την Ουκρανία και τα Ηνωμένα Eθνη, προκειμένου να αναζητήσει τις πιθανότητες ανοίγματος ανθρωπιστικών διαδρόμων», δήλωσε ο Γκουτέρες, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Μόσχα με τον επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ.

«Χρειαζόμαστε επειγόντως» τέτοιους διαδρόμους για την απομάκρυνση των αμάχων, που θα είναι «πραγματικά ασφαλείς και αποτελεσματικοί», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Ο Γκουτέρες αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην τύχη των αμάχων που παραμένουν εγκλωβισμένοι στο εργοστάσιο του Αζοφστάλ στη Μαριούπολη, το οποίο πολιορκεί ο ρωσικός στρατός.

Τα Ηνωμένα Eθνη είναι «έτοιμα να κινητοποιήσουν πλήρως τους ανθρώπινους και υλικοτεχνικούς πόρους τους για να βοηθήσουν να σωθούν ζωές στη Μαριούπολη», υπογράμμισε.

Εξέφρασε, επίσης, την ανησυχία του «για τις επαναλαμβανόμενες αναφορές που κάνουν λόγο για πιθανά εγκλήματα πολέμου» στην Ουκρανία, εκτιμώντας πως «χρειάζεται να διεξαχθεί μια ανεξάρτητη έρευνα».

Ο γγ του ΟΗΕ σημείωσε ότι δική του αποστολή είναι αποκλειστικά να σώσει ζωές και να μειώσει τα δεινά των ανθρώπων στην Ουκρανία.

Επόμενη στάση του Γκουτέρες θα είναι το Κίεβο, όπου θα συναντηθεί με την ουκρανική ηγεσία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...