398
Μία εφαρμογή συνδέεται με το κράνος και την ειδική μάσκα και μεταδίδει στοιχεία για την πίστα και προσφέρει τη δυνατότητα να συνομιλούν οι σκιέρ μεταξύ τους | RideOn

«Γκατζετάκηδες» εναντίον παραδοσιακών σκιέρ στις πίστες των Αλπεων

Protagon Team Protagon Team 14 Μαρτίου 2019, 17:16
Μία εφαρμογή συνδέεται με το κράνος και την ειδική μάσκα και μεταδίδει στοιχεία για την πίστα και προσφέρει τη δυνατότητα να συνομιλούν οι σκιέρ μεταξύ τους
|RideOn

«Γκατζετάκηδες» εναντίον παραδοσιακών σκιέρ στις πίστες των Αλπεων

Protagon Team Protagon Team 14 Μαρτίου 2019, 17:16

Πορ ντυ Σολέιγ, όπως λέμε… Βούτα;

Οι βρετανικοί Times σε εκτενές άρθρο τους καταγγέλλουν ότι ασυνείδητοι σκιέρ με ορειβατικό εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας κάνουν… κόντρες στις χιονοδρομικές πίστες του γαλλικού χειμερινού θερέτρου, όπως γίνεται και στα καθ’ ημάς με τα αντίστοιχα «φτιαγμένα» αυτοκίνητα στα Λιμανάκια της Βουλιαγμένης, βάζοντας σε κίνδυνο τις ζωές των υπολοίπων σκιέρ γύρω τους.

Οι σκιέρ, που φορούν εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας, έχουν προκαλέσει τόσο χάος μέσα σε μια και μόνη ορειβατική σεζόν ώστε, όπως σημειώνει η εφημερίδα, σημειώθηκαν οι αριθμοί-ρεκόρ των 12.000 περιστατικών και των 144.000 (!) τραυματισμών – στην συντριπτική τους πλειοψηφία στις πίστες μέτριας και μεγάλης δυσκολίας.

To κράνος σκι υψηλής τεχνολογίας Mohawk

Οι νεαροί αυτοί σκιέρ, ως επί το πλείστον «γκατζετάκηδες» και λάτρεις της νέας ορειβατικής τεχνολογίας, χρησιμοποιούν υπερσύγχρονο εξοπλισμό όπως το κράνος Mohawk.

Το εν λόγω κράνος, εξοπλισμένο με κάμερες και άλλες λειτουργίες όπως ταχύτητα, υπολογισμούς υψομέτρου ή καρδιακούς παλμούς, επιτρέπει στους σκιέρ να αναπτύσσουν μεγάλες ταχύτητες και να χρησιμοποιούν τις πλαγιές ως αγωνιστικές πίστες – γεγονός που τους καθιστά αυτοστιγμεί επικίνδυνους.

Οι καταγγελίες έρχονται μετά από δυο δυσάρεστα περιστατικά στις γαλλικές Άλπεις, τον θάνατο ενός Βρετανού μετά από δυνατή σύγκρουση με έναν άλλον σκιέρ και τον σοβαρό τραυματισμό ενός επτάχρονου κοριτσιού μετά από σφοδρή σύγκρουση με έναν snowboarder, ο οποίος μάλιστα την εγκατέλειψε αβοήθητη στην πίστα.

Τι βλέπει ο σκιέρ φορώντας το κράνος

«Χάρη στα σύγχρονα εργαλεία, πολλοί σκιέρ μπορούν να μάθουν να κάνουν σκι σε πολύ συντομότερο διαστημα και ως εκ τούτου πιστεύουν ότι μπορούν να κάνουν αντίστοιχα σκι με μεγάλες ταχύτητες. Είναι τρελό. Πολλοί σκιέρ πλέον χρησιμοποιούν γκάτζετ για να μετρούν την ταχύτητά τους και στη συνέχεια κάνουν διαγωνισμούς με τους φίλους τους ως προς το ποιος θα νικήσει – συχνά δε, σε πλαγιές όπου υπάρχουν οικογένειες και παιδιά», τόνισε στην βρετανική εφημερίδα ο δάσκαλος σκι Μίκαελ Τις.

Ο βρετανός εκπαιδευτής σκι Γιούαν Χιλ προχωρεί ακόμη περισσότερο και ζητά να γίνουν μέχρι και… περιπολίες βουνού.

Κόντρες ανάμεσα σε… hi-tech σκιέρ διοργανώνονται μέχρι και στην Σαβανέτ, την πιο δύσκολη πίστα του Πορ ντυ Σολέιγ

«Η απίστευτη αλαζονεία και η έλλειψη σεβασμού από τους πιο έμπειρους σκιέρ προς τους πιο νέους ή τους μαθητευόμενους καθώς και η έλλειψη ελέγχου από τα ίδια τα θέρετρα, όλα αυτά έχουν πλέον μετατρέψει τις χιονοδρομικές πίστες σε εξαιρετικά επικίνδυνες», καταλήγει.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

3

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...