291
Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μιλά για τελευταία φορά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο | REUTERS/Vincent Kessler

Γιούνκερ: Χάσιμο χρόνου το Brexit, εμείς κάναμε ό,τι μπορούσαμε για ομαλή έξοδο

Protagon Team Protagon Team 22 Οκτωβρίου 2019, 14:26
Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μιλά για τελευταία φορά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
|REUTERS/Vincent Kessler

Γιούνκερ: Χάσιμο χρόνου το Brexit, εμείς κάναμε ό,τι μπορούσαμε για ομαλή έξοδο

Protagon Team Protagon Team 22 Οκτωβρίου 2019, 14:26

Η Ευρώπη έκανε ό,τι μπορούσε για να εξασφαλίσει την ομαλή έξοδο της Βρετανίας, είπε την Τρίτη ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι παλινωδίες του Λονδίνου διέσπασαν την προσοχή της ΕΕ από άλλα εσωτερικά ζητήματα.

Στην αποχαιρετιστήρια ομιλία του από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς έπειτα από σχεδόν τρεις δεκαετίες έντονης και διαρκούς παρουσίας σε υψηλές θέσεις, ο Γιούνκερ τόνισε ότι η διαδικασία του Brexit ήταν «χάσιμο χρόνου και ενέργειας» και διαβεβαίωσε ότι η Κομισιόν διαπραγματεύθηκε χωρίς διακοπή την συμφωνία του διαζυγίου.

«Η αλήθεια είναι ότι με λύπησε ότι πέρασα τόσο χρόνο της θητείας μου ασχολούμενος με το Brexit, όταν η σκέψη μου δεν ήταν σε τίποτε άλλο πέραν αυτών που θα μπορούσε να κάνει καλύτερα η Ενωση για τους πολίτες της», είπε σε έναν μάλλον πικρό απολογισμό.

Επιπλέον, ο απερχόμενος πρόεδρος της Κομισιόν υποστήριξε την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που επιβεβαιώθηκε από τους επικεφαλής των πολιτικών ομάδων το βράδυ της Δευτέρας, να μην υπάρξει επικύρωση της συμφωνίας αποχώρησης πριν εξασφαλισθεί η υποστήριξή της από το βρετανικό κοινοβούλιο.

«Τουλάχιστον να μπορούμε να κοιταζόμαστε και να λέμε ότι κάναμε ό,τι ήταν στις δυνάμεις μας για να διασφαλίσουμε ότι αυτή η έξοδος είναι συντεταγμένη», είπε.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, επίσης παρών στην συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για να παρουσιάσει τον απολογισμό της πρόσφατης ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής, έκανε λόγο για «πολύπλοκη κατάσταση», αναφερόμενος στις εξελίξεις του Σαββατοκύριακου στο Ηνωμένο Βασίλειο και το βρετανικό αίτημα για μία ακόμη αναβολή της διαδικασίας του άρθρου 50».

Συζητά με τους 27 ηγέτες για τον τρόπο αντίδρασης, είπε ακόμη, και επισήμανε ότι η απόφαση θα ληφθεί τις προσεχείς ημέρες. «Ενα Brexit χωρίς συμφωνία δεν θα είναι ποτέ δική μας απόφαση», είπε ο Τουσκ εν μέσω χειροκροτημάτων από τους ευρωβουλευτές στη δική του αποχαιρετηστήρια ομιλία.