448
Ο Γιούνκερ στο βήμα της Κομισιόν, τον περασμένο Νοέμβριο | EPA

Γιούνκερ: Κανείς στην ΕΕ δεν κατάλαβε γιατί έγινε το δημοψήφισμα του 2015

Protagon Team Protagon Team 26 Ιανουαρίου 2020, 17:20
Ο Γιούνκερ στο βήμα της Κομισιόν, τον περασμένο Νοέμβριο
|EPA

Γιούνκερ: Κανείς στην ΕΕ δεν κατάλαβε γιατί έγινε το δημοψήφισμα του 2015

Protagon Team Protagon Team 26 Ιανουαρίου 2020, 17:20

Ακόμα αναρωτιέται ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ -και οι περισσότεροι έλληνες πολίτες- γιατί ο Αλέξης Τσίπρας έκανε το δημοψήφισμα το 2015…

«Κανείς στη Ευρωπαϊκή Ενωση δεν κατάλαβε γιατί έγινε το δημοψήφισμα του 2015», δήλωσε ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν, σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι αιφνιδιάστηκε από την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα, καθώς «αν και είχαν χτίσει σχέση εμπιστοσύνης», δεν τον προειδοποίησε.

«Ο Τσίπρας μετά το δημοψήφισμα, έκανε ακριβώς τα αντίθετα από αυτά που υποσχόταν», τόνισε ο Γιούνκερ.

«Πραγματικά πιστεύω ότι αν δεν ήμουν εγώ, η Ελλάδα θα είχε βγει από το ευρώ το 2015», σχολίασε επίσης ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν, υπογραμμίζοντας ότι ήταν κατά του «Σχεδίου Β».

«Ηταν καθήκον μου να το έχω στην τσέπη μου, αλλά ποτέ δεν ήμουν οπαδός του Σχεδίου Β. Αν τότε το υποστήριζα αυτό, θα είχε γίνει πραγματικότητα».

Οσον αφορά τον Γιάνη Βαρουφάκη, ο Γιούνκερ ήταν ιδιαίτερα αιχμηρός. Ο τέως πρόεδρος της Κομισιόν του επέστρεψε τον χαρακτηρισμό «παντελώς άχρηστος», που ο έλληνας πολιτικός χρησιμοποίησε στο βιβλίο του για αυτόν.

«Νομίζω ότι δεν πρέπει να πέρασα πάνω από 10 λεπτά μαζί του. Ο χρόνος αυτός ήταν βέβαια αρκετός για να γράψει βιβλία. Δεν συμμετείχε σε όλες τις συναντήσεις και στο βιβλίο του- που δεν το διάβασα- λέει ότι είμαι παντελώς άχρηστος. Επιτρέψτε μου να του ανταποδώσω το κομπλιμέντο», είπε χαρακτηριστικά ο Γιούνκερ.

Οσον αφορά το Προσφυγικό, ο πολιτικός από το Λουξεμβούργο δεν κρύβει την απογοήτευσή του: «Ως Ευρωπαϊκή Επιτροπή, βοηθήσαμε την Ελλάδα απεριόριστα, στέλνοντας δισεκατομμύρια για τη διαχείριση του Μεταναστευτικού. Η Ελλάδα δεν αντιμετώπισε το Προσφυγικό, ειδικά στα νησιά, με επιτυχία. Ακόμη δεν είμαστε ικανοποιημένοι με την κατάσταση στα νησιά. Είχα επαφές με την περιοχή, τηλεφωνούσα συχνά στον φούρναρη στην Κω, για να μου πει πώς είναι η κατάσταση -δυστυχώς πέθανε πρόσφατα- τέτοιοι άνθρωποι μου μετέφεραν το πώς ήταν τα πράγματα».

Σε άλλη του συνέντευξη στο «Εθνος της Κυριακής», ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ αποκάλυψε ότι αρνείται να διαβάσει τα βιβλία που έχουν γραφεί για την ελληνική κρίση και δεν έχει δει ακόμη την ταινία του Κώστα Γαβρά «Ενήλικοι στην αίθουσα».

Οπως αναφέρει επίσης στη συνέντευξή του, απορεί που «όλοι λένε ότι έσωσαν την Ελλάδα και το ευρώ», επισημαίνοντας ότι την περίοδο 2014-2015 είχε λιγότερους συμμάχους. «Σήμερα κάποιοι λένε ότι ήταν μαζί μου. Δεν ήταν», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με τη σχέση του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα, εξηγεί ότι έχει φιλικές σχέσεις και με τους δύο. Ερωτηθείς δε με ποιον από τους δύο θα πήγαινε για ποτό, έδωσε την εξής απάντηση: «Και με τους δύο. Ταυτόχρονα. Θα τους έλεγα ιστορίες που δεν γνωρίζουν. Πρέπει να σας πω, όμως, ότι κανείς έλληνας πρωθυπουργός δεν ερχόταν να μου κατηγορήσει τον προηγούμενο, ανεξάρτητα από το τι κάνουν εντός της χώρας τους. Ηταν πατριώτες. Είχαμε να κάνουμε με την Ελλάδα, όχι μόνο με κυβερνήσεις».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...