302
Ζόραν Ζάεφ (αριστερά) και Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στις Βρυξέλλες την Τρίτη 4 Ιουνίου | REUTERS/Francois Lenoir

Γιούνκερ: «H Συμφωνία των Πρεσπών έγινε μεταξύ δύο κρατών και όχι μεταξύ δύο κυβερνήσεων»

Protagon Team Protagon Team 4 Ιουνίου 2019, 19:52
Ζόραν Ζάεφ (αριστερά) και Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στις Βρυξέλλες την Τρίτη 4 Ιουνίου
|REUTERS/Francois Lenoir

Γιούνκερ: «H Συμφωνία των Πρεσπών έγινε μεταξύ δύο κρατών και όχι μεταξύ δύο κυβερνήσεων»

Protagon Team Protagon Team 4 Ιουνίου 2019, 19:52

«H Συμφωνία των Πρεσπών έγινε μεταξύ δύο κρατών και όχι μεταξύ δύο κυβερνήσεων – οι κυβερνήσεις είναι όργανα του κράτους» είπε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ όταν ρωτήθηκε αν ανησυχεί για το μέλλον της, μια που οι ελληνικές εκλογές του Ιουλίου ίσως αλλάξουν το πολιτικό και κυβερνητικό τοπίο στην Αθήνα.

Από τη δική του πλευρά ο σκοπιανός πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ, απαντώντας στην ίδια ερώτηση περιορίστηκε να πει ότι η συμφωνία είναι συμφέρουσα και για τα δύο κράτη και ότι οι πολιτικοί αλλάζουν αλλά τα οφέλη για τους πολίτες μένουν.

Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ συναντήθηκε την Τρίτη στις Βρυξέλλες με τον Ζόραν Ζάεφ, σε συνέχεια της σύστασης που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την περασμένη εβδομάδα υπέρ της έναρξης των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν είπε ότι θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του προκειμένου να πείσει τις χώρες που φέρουν αντιρρήσεις για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Οπως δήλωσε, η πρώτη συζήτηση μεταξύ των κρατών-μελών θα γίνει στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων στις 18 Ιουνίου, ενώ εξέφρασε την ελπίδα να ληφθεί η τελική απόφαση (υπέρ της ένταξης) μέσα στο καλοκαίρι.

Η σύσταση της Επιτροπής είναι «αντικειμενική» είπε ο Γιούνκερ και βασίζεται σε «συγκεκριμένα αποτελέσματα που έχει πετύχει η Βόρεια Μακεδονία, συμπεριλαμβανομένης της Συμφωνίας των Πρεσπών».

Η γνώμη του προέδρου της Κομισιόν είναι ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι «εξαιρετικό πολιτικό επίτευγμα».

Ο αρμόδιος για τη Διεύρυνση επίτροπος Γιοχάνες Χαν πρόσθεσε ότι ήδη η Βόρεια Μακεδονία δρέπει τους καρπούς της ευρωπαϊκής της πορείας, τόσο στην αύξηση των επενδύσεων όσο και στη μείωση της ανεργίας, ενώ σημείωσε ότι αυτό αποδεικνύει πως η ΕΕ έχει συμφέρον να υπάρχει σταθερότητα στην περιοχή.

Και οι τρεις πολιτικοί, τέλος, συμφώνησαν ότι εφόσον η Βόρεια Μακεδονία έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της ως εταίρος της ΕΕ, έτσι πρέπει να κάνουν και τα κράτη-μέλη, γιατί διαφορετικά «θα στείλουν λάθος μήνυμα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...