Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο | Intimenews/ΚΩΤΣΙΑΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
Επικαιρότητα

Γιλντιρίμ: Ο Ερντογάν επιθυμεί να επισκεφτεί φέτος την Ελλάδα

Την επιθυμία του τούρκου προέδρου να επισκεφτεί την Ελλάδα μέσα στο 2017 μετέφερε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο ο τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ. «Μας ενώνουν περισσότερα από όσα μας χωρίζουν» η κοινή εκτίμηση των δύο ανδρών
Protagon Team

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν επιθυμεί να επισκεφτεί την Ελλάδα εντός του έτους, ανέφερε στον Προκόπη Παυλόπουλο ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο οποίος επισκέπτεται σήμερα Δευτέρα την Αθήνα.

«Είναι και η δική μου επιθυμία η επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα», απάντησε ο κ. Παυλόπουλος και πρόσθεσε: «Να την προετοιμάσουμε ώστε να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο».

Στην προσφώνησή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι «εμείς οι Ελληνες επιθυμούσαμε πάντα και επιθυμούμε σχέσεις φιλίας και καλής γειτονίας με την Τουρκία».

«Η Ελλάδα είναι η πόρτα και το παράθυρο της Τουρκίας στην ΕΕ» με δύο προϋποθέσεις: τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και τον σεβασμό του ευρωπαϊκού κεκτημένου, υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος. Είναι προϋποθέσεις που ισχύουν τόσο για εκείνους που είναι ήδη μέλη της ευρωπαϊκής οικογένειας όσο και αυτούς που επιθυμούν να γίνουν.

Τις δύο χώρες τις ενώνουν περισσότερα από όσα τις χωρίζουν, επισήμανε. «Ο,τι μας χωρίζει μπορούμε να το λύνουμε ειρηνικά, με βάση τους διεθνείς κανόνες», είπε ακόμη.

Στη σύντομη συνομιλία που είχαν μπροστά στις κάμερες, ο τούρκος πρωθυπουργός επισήμανε ότι συμφωνεί με την τοποθέτηση του Προέδρου και πρόσθεσε ότι «σκεφτόμαστε διαφορετικά για πολλά, αλλά μας ενώνουν πολυάριθμα πράγματα».

Σχετικά με τη στάση της ΕΕ κατά το τελευταίο έτος, είπε ότι δεν ικανοποιεί τη Τουρκία, αλλά και ότι η Ενωση «δεν έχει προχωρήσει πολύ στο θέμα της ένταξης».

«Η ΕΕ να θέσει με σαφήνεια το σχέδιο για μια Ευρώπη του μέλλοντος και να αποφασίσει τη θέση της Τουρκίας σε αυτό» είπε ο τούρκος πρωθυπουργός. Η ένταξη της Τουρκίας θα συμβάλει εν γένει στην ασφάλεια της Ενωσης», υπογράμμισε.

«Εχουμε πλήρη συνείδηση της συμβολής της Ελλάδας στις συζητήσεις για το ευρωπαϊκό μέλλον της Τουρκίας. Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε πολλά με αμοιβαίο σεβασμό. Έχουμε ένα κοινό μέλλον να μοιραστούμε», επισήμανε ακόμη.

Ο τούρκος πρωθυπουργός έθεσε και το ζήτημα του Προσφυγικού λέγοντας ότι η χώρα του είναι ανάχωμα «ώστε να μην υπάρχουν προσφυγικές ροές από τη Μέση Ανατολή στην Ευρώπη». Σημείωσε δε ότι «περιμένουμε μια αναγνώριση του ρόλου της Τουρκίας στο Προσφυγικό και την ασφάλεια στην περιοχή».