655
Καβγάς για το όπλο και παρολίγον σύλληψη για την ψυχίατρο του Θριάσιου Νοσοκομείου | φωτ. αρχείου

Γιατρός υπέδειξε σε αστυνομικούς να μην οπλοφορούν στην ψυχιατρική κλινική και βρέθηκε με χειροπέδες

Protagon Team Protagon Team 19 Αυγούστου 2019, 16:28
Καβγάς για το όπλο και παρολίγον σύλληψη για την ψυχίατρο του Θριάσιου Νοσοκομείου
|φωτ. αρχείου

Γιατρός υπέδειξε σε αστυνομικούς να μην οπλοφορούν στην ψυχιατρική κλινική και βρέθηκε με χειροπέδες

Protagon Team Protagon Team 19 Αυγούστου 2019, 16:28

Το χιλιοειπωμένο «ξέρεις ποιος είμαι εγώ, δώσε μου αμέσως τα στοιχεία σου» ακούστηκε στους διαδρόμους του Θριάσιου Νοσοκομείου όταν άνδρες της Ομάδας ΔΙΑΣ, έξαλλοι από την υπόδειξη εφημερεύοντος γιατρού να μην οπλοφορούν μέσα στην ψυχιατρική κλινική, απάντησαν με… χειροπέδες!

Πρωταγωνίστρια -και θύμα- του επεισοδίου, σύμφωνα με καταγγελία της ομοσπονδίας νοσοκομειακών γιατρών της χώρας (ΟΕΝΓΕ – Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας) ήταν η ψυχίατρος και πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ Αφροδίτου Ρέντζιου, η οποία τόλμησε να ζητήσει από τους αστυνομικούς να μην κυκλοφορούν με τα όπλα τους στους χώρους της κλινικής.

Αυτό άλλωστε προβλέπεται και από τη σχετική νομοθεσία (ΠΔ 215/2006 – ΦΕΚ 217/Α’/12.10.2006), βάσει της οποίας οι αστυνομικοί φρουροί κρατουμένων ασθενών οφείλουν να μπαίνουν άοπλοι σε ειδικές μονάδες (όπως είναι οι ψυχιατρικές κλινικές των νοσοκοκείων).

Πρόσφατο μάλιστα είναι τραγικό περιστατικό που σημειώθηκε στο νοσοκομείο του Ρίου όταν 28χρονος ασθενής άρπαξε το υπηρεσιακό όπλο του συνοδού του αστυνομικού και αυτοκτόνησε.

Παρά ταύτα όμως, το περασμένο Σάββατο, 17 Αυγούστου, στην υπόδειξη της ψυχιάτρου προς τους αστυνομικούς φρουρούς κρατούμενου να μην οπλοφορούν μέσα στην κλινική (όπου βρίσκονταν άλλοι 30 ασθενείς), εκείνοι απάντησαν με ένα άγριο «τώρα θα δεις».

Τα πράγματα έγιναν ακόμα χειρότερα, όταν η γιατρός αρνήθηκε να δώσει τα στοιχεία της. «Περάστε της χειροπέδες τώρα», φέρεται να ήταν η εντολή του επικεφαλής την ώρα που επί τόπου είχαν σπεύσει και άλλοι άνδρες της ΔΙΑΣ.

Η προσαγωγή της ψυχιάτρου στο Τμήμα αποφεύχθηκε μόνο χάρη στην παρέμβαση του ίδιου του διευθυντή του νοσοκομείου, ενώ μετά τη σχετική καταγγελία της ΟΕΝΓΕ, από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνηση Αττικής (ΓΑΔΑ) δόθηκε εντολή για διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να εξεταστούν πλήρως οι συνθήκες του περιστατικού.

Ακολουθεί η ανακοίνωση της ΟΕΝΓΕ:

Καταγγέλλουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την τραμπούκικη, αυταρχική συμπεριφορά αστυνομικών φρουρών και ανδρών της ομάδας ΔΙΑΣ ενάντια στη συνάδελφο ψυχίατρο και πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, Αφροδίτης Ρέτζιου.

Το Σάββατο 17 Αυγούστου η εφημερεύουσα συνάδελφος ζήτησε από αστυνομικό φρουρό κρατούμενου ασθενούς να μην οπλοφορεί μέσα στην ψυχιατρική κλινική του Θριάσιου νοσοκομείου στην οποία νοσηλεύονται 34 ασθενείς, γιατί αυτό εγκυμονεί κινδύνους για την ασφάλεια των ασθενών.

Όπως η σχετική νομοθεσία (ΠΔ 215/2006 – ΦΕΚ 217/Α’/12.10.2006) προβλέπει , οι αστυνομικοί φρουροί κρατουμένων ασθενών πρέπει να εισέρχονται άοπλοι σε ειδικές μονάδες (όπως αυτονόητα είναι οι ψυχιατρικές πτέρυγες). Είναι άλλωστε νωπό το περιστατικό που συνέβη στη γενική εφημερία του νοσοκομείου του Ρίου, όταν 28χρονος ασθενής άρπαξε το όπλο από τον αστυνομικό που τον συνόδευε και αυτοκτόνησε.

Σε μία προσπάθεια επίδειξη πυγμής και εκφοβισμού ο αστυνομικός της είπε: “ξέρεις ποιος είμαι εγώ;”, “δώσε μου τα στοιχεία σου”.

Όταν εκείνη αρνήθηκε, κάλεσε ενισχύσεις από την ομάδα ΔΙΑΣ και σε χρόνο dt εισέβαλλαν στην Ψυχιατρική Κλινική 5 ένστολοι, ένοπλοι της ομάδας ΔΙΑΣ, περικύκλωσαν κυριολεκτικά τη συνάδελφο, την απείλησαν ότι θα τη συλλάβουν και θα την οδηγήσουν στο αυτόφωρο (την ώρα της εφημερίας της) για “απείθεια κατά της αρχής” αφού δεν έδωσε τα στοιχεία της στον αστυνομικό φρουρό. Κάποιοι μάλιστα κραύγαζαν “περάστε της χειροπέδες τώρα” !!!

Μετά την επιμονή της συναδέλφου και την παρέμβαση της διοίκησης του “Θριάσιου” νοσοκομείου, η ομάδα των αστυνομικών υποχώρησε, καταγράφοντας το περιστατικό στο αστυνομικό δελτίο.

Σε κάθε περίπτωση, η “επιχείρηση” σύλληψης της ιατρού αποτελεί ακραία περίπτωση αστυνομικής αυθαιρεσίας και υπέρβασης καθήκοντος. Αυτό το απαράδεκτο συμβάν δεν είναι μεμονωμένο. Έχουμε καταγγείλει και στο παρελθόν παρόμοιες πρακτικές αστυνομικών που απειλούν συναδέλφους, παρεμβαίνουν στο έργο τους, τους εξαναγκάζουν να εξετάσουν ασθενείς παρουσία ενστόλων.

Τέτοιες βαθιά αντιδραστικές μέθοδοι δεν πρόκειται να μείνουν αναπάντητες.

[…]

Η ΟΕΝΓΕ με αφορμή το συγκεκριμένο συμβάν θα προβεί σε όλες τις αναγκαίες συνδικαλιστικές και νομικές ενέργειες ώστε να μπει τέρμα σε τέτοια απαράδεκτα κρούσματα αστυνομικής αυθαιρεσίας ενάντια στους μαχόμενους υγειονομικούς.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...